SUÇ 31 Mart 2021
66,2b OKUNMA     621 PAYLAŞIM

Köleliğin Hala Devam Ettiği Moritanya'da Eleştirilerin Dış Mihraklara Bağlanması

Moritanya'da kölelik kağıt üstünde 1981'de sona ermesine ve 2007'de ceza kanununa girmesine rağmen hala devam ediyor. Moritanya hükümetinin eleştirilere tepkisi ise ilginç.

türklerin herkes bize düşman paranoyası malumunuz... kimsenin yerini bilmediği üçüncü dünya ülkelerinde olur öyle. türklere has değildir.

moritanya 1981'e kadar dünya üzerinde resmi olarak köle olabileceğiniz son ülkeydi. kölelik 1981'de yasa dışı oldu ama köle sahibi olmanın, ticaretinin, köleleştirmenin, cürüm olması ve ceza kanununa girmesi ancak 2007'de mümkün oldu.

aslında ülkede kölelik gayriresmi olarak devam ediyor. ülkede halen 600.000 kişinin (nüfusun %17'si) köle olduğu tahmin ediliyor.


ülke kanunlarına göre, birinin köle sahipliği/ticareti/köleleştirme vs'den yargılanabilmesi veya hüküm giyebilmesi için, kölenin bizzat kendisinin dava dosyasını hazırlaması, bizzat delilleri sunması, bizzat şikayetçi olması gerekiyor (okuma yazma oranı oldukça düşük olan ülkede kölelerin tamamı cahil). ülke kanunları hukuki temsil ve/veya yardımı yasaklıyor, ki kölelerin tamamı zaten efendilerini şikayet etmenin islam'a aykırı olduğuna inanıyor.

moritanya'da kölelik 2007'de ceza kanununa girdiğinden beri, sadece bir kişi köle sahibi olmaktan yargılanıp hüküm giymiş.

hükümet ise, ülkede köleliğin tarihe karıştığını, her bireyin hür olduğunu ve ülkede tek bir köle bulunmadığını iddia ediyor.


uluslararası kurumların durumun pek öyle olmadığını delillerle izah eden, ülkede hangi bölgede kaç köle olduğuna, kölelerin yerlerine, yaş ortalamalarına, hatta isimlerine varan raporlarına ise bilin bakalım ne cevap veriyorlar:

evet, raporların moritanya'nın ve islam'ın yükselişinden rahatsız olan uluslararası yahudi lobisinin komplosu olduğunu iddia ediyorlar.

merak edeniniz varsa; tam olarak nereye doğru yükseldikleri, olayın israil'e nasıl bağlandığı, israil'de moritanya'nın yerini bilen kaç adam olduğunun tahmin edildiği gibi konularda yorum yapılmamış.

kaynak: cnn / the guardian / the africa report