TARİH 23 Ocak 2024
13,6b OKUNMA     272 PAYLAŞIM

Kol Saati Boyarken Canından Olan Fabrika İşçileri: Radyum Kızları

Radyum Kızları, ABD tarihindeki trajik olaylardan biri.

birinci dünya savaşı'nın başlangıcında, karanlıkta parlayan radyoaktif bir element olan radyum içeren bir malzemeyle boyanmış saatler ve askeri kadranlar üretmek üzere amerika birleşik devletleri'nin çeşitli yerlerinde birkaç fabrika kuruldu. yüzlerce genç kadın, küçük elleri titiz ve ayrıntılı işler için çok uygun olduğundan, iyi maaşlı boyama işleri için işe alındı.

radyum, fransız fizikçiler marie curie ve pierre curie tarafından yalnızca 20 yıl önce keşfedilmişti ve özellikleri pek bilinmiyordu. kanser tedavisinde başarılı bir şekilde kullanıldığı için birçok kişi radyumu mucizevi bir element olarak değerlendirdi ve diş macunu ve kozmetik ürünleri de dahil olmak üzere radyumun bir bileşen olduğu çeşitli ticari ürünler üretildi.

kadranları boyamak için tutulan kadınlar, her gün maruz kaldıkları radyum tozunun kıyafetlerini, saçlarını ve ciltlerini tam anlamıyla parlatması nedeniyle "hayalet kızlar" olarak bilinmeye başlandı. kadınların çoğu, işten sonra dansa gittiklerinde kumaşın parıldaması için en iyi elbiselerini iş başında giyerdi. hatta bazıları boyayı dişlerine bile sürdü çünkü boya onlara parlak bir gülümseme veriyordu.


dahası, ressamlar radyoaktif maddeyi işlerinin bir parçası olarak yutmuşlardı. üzerinde çalıştıkları saat kadranlarından bazılarının son derece küçük olması nedeniyle, boya fırçalarını ince bir noktaya getirmek için dudaklarını kullanmaları talimatı verildi. radyumun güvenliğini sorduklarında yöneticileri endişelenecek bir şey olmadığı konusunda güvence verdiler.

elbette bu doğru değildi. radyum, özellikle tekrar tekrar maruz kalındığında son derece tehlikeli olabilir. marie curie, onu tutarken radyasyon yanıkları yaşadı ve sonunda radyasyona maruz kalmaktan öldü. diğer araştırmacılar da hayatını kaybetti.

"radyum kızları"nın maruz kalmanın fiziksel tahribatını deneyimlemeye başlaması çok uzun sürmedi. bunlardan ilki, orange, new jersey'deki radium luminous materials corp. (daha sonra united states radium corp.) için saat boyayan amelia ("mollie") maggia'ydı. maggia'nın ilk belirtisi dişin çekilmesini gerektiren diş ağrısıydı. çok geçmeden yanındaki dişin de çekilmesi gerekti. dişlerin olduğu yerde kanayan ve irin dolu ağrılı ülserler gelişti.


gizemli hastalık, maggia'nın ağzına ve alınması gereken alt çenesine, ardından vücudunun diğer bölgelerine yayıldı. maggia, 12 eylül 1922'de büyük bir kanamadan öldü. doktorlar durumunun nedeni konusunda şaşkındılar ve tuhaf bir şekilde onun frengiden öldüğünü belirlediler.

giderek artan sayıda diğer radyum kızları ölümcül bir şekilde hastalandı ve maggia ile aynı acı verici semptomların çoğunu yaşadılar. işverenleri iki yıl boyunca kızların ölümüyle işleri arasında herhangi bir bağlantı olduğunu yüksek sesle reddetti. artan tartışma nedeniyle işlerinde bir gerilemeyle karşı karşıya kalan şirket, sonunda konuyla ilgili bağımsız bir çalışma başlattı ve bu çalışma, ressamların radyum maruziyetinin etkilerinden öldüğü sonucuna vardı. raporun bulgularını kabul etmeyi reddeden şirket, tam tersi sonuca varan ek çalışmalar yaptırdı ve hastalanan kızları kınadı. halk radyumun güvenli olduğunu varsaymaya devam etti.

1925 yılında harrison martland adlı bir patolog, radyumun saat ressamlarını vücutlarını içeriden tahrip ederek zehirlediğini kesin olarak kanıtlayan bir test geliştirdi. radyum endüstrisi martland'ın bulgularını itibarsızlaştırmaya çalıştı ama radyum kızları buna karşı çıktı. birçoğu günlerinin sayılı olduğunu biliyordu ancak hâlâ ölümcül maddeyle çalışan meslektaşlarına yardım etmek için bir şeyler yapmak istiyorlardı.

1927'de avukat raymond berry davalarını kabul etmeyi kabul etti. saat ressamlarının çoğunun yalnızca birkaç ay ömrü kalmıştı ve mahkeme dışı bir anlaşmayı kabul etmek zorunda kaldılar. yine de deneyimleri, radyumun güvenliği konusunu dünya çapında ön sayfalarda yer alan bir haber haline getirdi. ancak o zaman bile united states radium corp. rolünü reddetti ve kadınlar hastalanıp ölmeye devam etti. 1938 yılında catherine wolfe donohue adında ölmekte olan bir radyum işçisinin hastalığı nedeniyle radium dial co.'ya başarılı bir şekilde dava açmasına kadar sorun nihayet çözülmedi.

radium girls'ün mirası hafife alınamaz. onların davası, bir şirketin çalışanlarının sağlığı ve güvenliğinden sorumlu tutulduğu ilk davalardan biriydi ve çeşitli reformların yanı sıra abd mesleki güvenlik ve sağlık idaresi'nin kurulmasına da yol açtı.

bu yazı, başta blogs.loc.gov olak üzere internet üzerindeki sitelerden derlenmiştir.