SEYAHAT 6 Ağustos 2024
16,2b OKUNMA     90 PAYLAŞIM

Kocaeli vs Sakarya: İki Komşu Şehrin Karşılaştırması

Kocaeli ve Sakarya, Marmara Bölgesi'nin iki komşu şehri. İş olanaklarından doğal güzelliklere, ulaşım ve sosyal yaşama kadar bu iki şehir arasındaki farklar.

kocaeli ilinin merkez ilçesi izmit'tir. genelde izmitliyim denir. sakarya ilinin merkez ilçesi adapazarı'dır. eskiden adapazarlı deniyordu. artık sakaryalıyım deniyor genellikle.

kocaeli'de iş olanakları sakarya'dan daha fazladır.

sakarya nüfus yaklaşık: 1 milyon.
kocaeli yaklaşık: 2 milyon
kariyer.net teki iş ilanları
sakarya'da 590 adet
kocaeli'de 2200 adet.

nüfusa göre oranlasan da oranlamasan da kocaelide iş imkanı daha fazladır.

doğal güzellik

- kocaelide şehir merkezinde deniz var. (bkz: marmara denizi) yalovaya bakan bir körfez var. adeta boğaz manzarası gibi. deniz gerçekten çok kirli de olsa sahil şeridi güzel ve bakımlı. girip yüzemezsin ama seyredebilirsin.

- sakaryada şehir merkezine yakın göl kenarı var. (bkz: sapanca gölü) gerçekten çok güzel manzarası vardır. genel manada temiz sayılacak doğal şerit pek bozulmamış durumdadır. girip yüzülecek durumdadır.

- kocaelide yuvacık barajı (gölü) var. o da son dönemde popüler olmaya başladı. bunun dışında kartepe kayak merkezi de kocaelinin en büyük turizm noktalarından biri. istanbula yakınlığıyla da çok tercih edilen bir yer.

- dünya mirası acarlar longozu sakaryada bulunuyor. şehir merkezine uzak olduğu için yerlileri pek gitmiyor. taraklı termal ve kuzuluk kaplıcaları ve da kış turizmine bir alternatif oluşturuyor.

- ikisinde de çok güzel yaylalar göller şelaleler bulabilirsiniz. (bkz: maşukiye) (bkz: istanbuldere) (bkz: maden deresi) (bkz: soğucak yaylası) (bkz: kuzu yayla) (bkz: poyrazlar gölü) (bkz: geyve boğazı) (bkz: karagöl yaylası) (bkz: ballıkayalar tabiat parkı)

- kocaelinin büyük kısmı kentleşmiş, küçük bir kısmı kırsal hayata devam ediyor. sakaryanın büyük bir nüfus çoğunluğu kentleşmiş olan küçük bir bölgede yaşamaya devam ediyor.

yani kocaelinin birçok ilçesi aktifken, sakaryanın birçok ilçesi pasif, 3 tanesi aktif.

temiz hava açısından sakarya daha avantajlıdır. dediğim gibi kocaeli deki büyük kentleşme ve fabrikaların çokluğu sebebiyle sakaryanın havası çok daha temizdir.

tarihi yapı

ikisinde de şehir merkezinde az sayıda müze var. ancak biraz dış çerçevede sakaryada göynük ve taraklı bölgeleri türkiyenin sayılı tarihi yerlerinden biri. (tıpkı safranbolu veya eskişehir odunpazarı gibi..)

okuma yazma oranı

üniversiteye gitme yüzdesi kocaelinin daha yüksek.

kadının iş gücüne katılımı

kocaelide daha fazla.

ulaşım ve çevre düzenlemesi

kocaelide daha iyidir. yollar daha düzgündür. sakaryada hiç üst geçit, tramvay ve köprü bulunmamaktadır. kocaelide hepsi vardır. sakaryada sadece 1 alt geçit bulunurken kocaelide birkaç altgeçit bulunmaktadır. tren yolu noktasında eşittir. ikisinde de vardır.

alışveriş ve sosyal yaşam

kocaelide daha fazla avm bulunmaktadır fakat mağaza çeşitliliği konusunda neredeyse hiçbir fark bulunmamaktadır. ikisinde de prada, gucci, louis vuitton gibi üst segment mağazaları bulamazsınız. hatta ikisinde de zara bile yoktur.

kocaeli sinema tiyatro salonları çokluğu açısından öndedir. ama aynı oyunlar, filmler, aynı konserler ikisinde de oluyor.

kocaelide yürüyüş yapma noktasında uzun sahil şeridi iyi bir alternatiftir. birbirini takip eden parklar bulunur. (bkz: sekapark) para harcamadan zaman geçirebilirsiniz. ancak sakaryada parklar birbirinden bağımsız konumlanmıştır. (bkz: kentpark) (bkz: ormanpark) (bkz: trafikpark) onun dışında para harcamadan vakit geçirebileceğiniz yerler yoktur.

denize girme olanakları

ikisinde de aynı sayılır. ikisinde de karadenize girilir. kocaeli de kerpe, kefken, cebeci gibi tatil yerleri bulunurken sakaryada karasu, kocaali gibi tatil noktaları mevcuttur. maddi seviye olarak ve temizlik açısından benzer durumdadır.

okul ve eğitim kalitesi

sakaryada ortaöğretim ve lise dengi okullar imamhatiplerin sayıca çok olmasından mütevellit seviye açısından aşağıda kalmaktadır. ancak sakarya üniversitesi ile kocaeli üniversitesini kıyaslayacak olursak verilen eğitimin yakın hatta sakarya üniversitesinin tıp harici bölümlerde daha ön plana çıktığı söylenebilir.

yeme içme konusunda

sakarya biraz daha kaliteli ancak kocaeli daha çok çeşitlidir.