TEKNOLOJİ 18 Aralık 2020
79,5b OKUNMA     744 PAYLAŞIM

Klima Kumandasındaki Birçok Kişinin Kafasını Karıştıran Kar ve Güneş İşaretleri

Klima kumandalarına yer alan kar ve güneş sembolleri, sayıları azımsanmayacak derecede olan birçok insanın kafasını karıştırıyor. İşte bir Ekşi Sözlük yazarının bu konudaki serzenişi.

Bir Ekşi Sözlük yazarı, bu konuda şöyle bir serzenişte bulundu

vertical'la horizontal'dan daha fazla karıştırdığım işaretlerdir bunlar.

"karkış modu (ısıtır) - güneşyaz modu (serinletir)" de
"karsoğutma modu (serinletir) - güneşısıtma modu (ısıtır)" da olabilir gibi geliyor ve bu farklı iki durumda klimanın yaptığı işin tanımı taban tabana zıt oluyor.

her iki fonksiyonun sıcaklık aralıklarının da aynı olması (16-30) durumu iyice karıştırıyor. 30 dereceye soğutmak diye bir şey olamayacağı için, soğutma fonksiyonu 24'ten yukarısına çıkamasa mesela anlamak daha kolay olurdu.

ha, zaten en nihayetinde seçtiğim dereceye getireceksen o zaman da iki mod koymanın ne anlamı kalıyor? (belki bu iki mod arasında sıcaklıktan daha başka fonksiyonel farklılıklar da vardır ama çoğu klimada öyle bir özellik olması yönünde bi umudum yok.) vertical limit gibi bi şifre lazım bu işe.

ekleme: bu konuda yalnız olmamak iyiymiş. ama ekşi sözlük'te özelden "kar tabii ki kış modudur amk mal mısın?" yazanlarla, "ahah mal değneği kar tabii ki soğutmaktır" şeklinde mesaj atanları birbiriyle eşleştirip izlemek istiyorum... sadeleşsinler kendi aralarında. iyi olan kazansın...

Ardından, konuya hakim kişilerden açıklamalar geldi

açılın, klimacı geldi. "kar, kış mevsimini; güneş de yaz mevsimini sembolize ediyor" diye düşünebilirsiniz ama unuttuğunuz konu şu: birincisi tüm insanlar kışın ısıtmada, yazın soğutmada kullanmıyor klimalarını. dış ortam 10 derecedeyken klimasını soğutmada çalıştıran rus gördü bu gözler. adam alışmamış. sizin yaz mevsimi algınızla onunki bir değil.

ikincisi: proses soğutma yapılan belli başlı yerler var (mesela sistem odaları, server cctv odaları vs). bu mahaller cihazlardan gelen ısı yükünü yok etmek üzere kurulduğu için kış mevsiminde ısıtmada çalıştıramazsınız. 7/24 soğutmada çalışır, oda yükü duyulur ısı yüküne göre hesaplanır vs.

aslında bu mahallerde hassas kontrollü klima cihazı yada free cooling cihazlar kullanmak gerekir ama hem çoğu kişi o kadar bilinçli değil, hem de hassas kontrollü klimalar çok pahalıdır split cihazlara göre. o yüzden genelde split tercih ederler.

tabii bu, sembollerin kafa karışıklığına yol açabileceği gerçeğini bence de.değiştirmiyor. üzerinde "cool" "heat" "vent" yazan butonlar bence de bunun önüne geçer. çok kafanız karışıyorsa oto moda alın, mevsimine göre o ayarlar.

ısıtma ve soğutma modu arasındaki fark, klima iç ünitesi ile dış ünitesi arasındaki gaz çevriminin değişmesi olarak basitçe anlatılabilir. evaporatör (buharlaştıcı) ve kondenser (yoğuşturucu) diye iki kısımdan oluşur klima cihazları. yazın iç ünite evaporatör, dış ünite kondenserdir.

mantık da şu; evaporatör (buharlaştıcı), içindeki gazı buharlaştırır. bunun için de ısıya ihtiyacı var ve ortamdaki sıcak havayı bunun için kullanıyor. sıcak havayı emerek gazı buharlaştırıyor. yani gaz, havanın ısısını alıyor, havanın sıcaklığı düşüyor ve doğal olarak ortama soğuk hava üflüyor.

kondenser (yoğuştucu) ise tam tersi. yani çevrim içinde tekrar kendisine ısınmış ve buhar olarak gelmiş olan gazı yoğuşturup eski haline getirerek, tekrar iç üniteye yani evaporatöre göndermesi lazım ki çevrim devam etsin. bunun için de dışarıdaki soğuk havayı (gaza göre soğuk olan) kullanıyor. şu an sallıyorum ama gaz diyelim ki 80 c, dış ortam 40 c. bu durumda, gaz havanın düşük sıcaklığından faydalanıyor ve yoğuşarak tekrar iç üniteye gidiyor. bu arada dış ünite etrafındaki hava da ısınmış oluyor. bu sebeple yazın bile dış ünite fanlarından sıcak hava üflenir.

kış mevsiminde bu üniteler tam tersi görev yapıyor. iç ünite sıcak hava üflüyor, dış ünite soğuk hava. basit olarak bu şekilde anlatabildim, umarım faydalı olmuştur.