EDEBİYAT 25 Ocak 2023
12,1b OKUNMA     338 PAYLAŞIM

Kitapların IMDb'si Sayılan Goodreads'i Kimler Keyif Alarak Kullanabilir?

Goodreads nasıl bir uygulama? Nasıl bir site? Goodreads'in diğer sosyal medya platformlarından farklarını kısaca açıklayan bir yazı.

goodreads kitap okurların cennetidir. ilgi budalası berkecanların özgecanlara alev atabileceği bir yer değildir bura. kullanıcıların kendini ifade edip pazarlaması için de tasarlanmamıştır. sitenin birincil amacı kitap eleştirilerine ulaşabilme, kataloglama ve bir reyting sisteminin olmasıdır. benim en sevdiğim özelliği ise yapay zekanın ilgi alanınıza bağlı olarak beğeninizi projekte edip, bin yıl arasanız dahi önünüze çıkmayacak kitapları size önermesi. sanırım en son amazon kindle/audible hesapları ile ortak çalışmaya başlamışlardı, ama ben henüz aktive edip tecrübe etmedim.

neredeyse 10 yıldır aktif olarak beğeni ile kullandığım, internet aleminde en çok sevdiğim üç oluşumdan biridir. (diğerleri de; üst seviye bilginin fütursuzca cirit attığı stackexchange toplulukları, yine dünyanın pahalı bilgi ve lükslerini fukara halkların da erişimine sunduğu torrent ağlarıdır.)


peki goodreads kime hitap eder, nasıl kullanılır?

ana sayfanızda çük kadar görünen düşük çözünürlüklü profil fotonuz dışında buraya size ait görsel bir şey koyamazsınız. fotoğraf vs gibi gönderi akışını kirletecek gürültü içerik paylaşamaz, ilgi budalası hareketler yapamazsınız. kullanıcıları sivri okur ve yazarlardır. burada kitap eleştirisi yazabilirsiniz, ama öyle diğer sosyal medya hesaplarındaki gibi langır lungur yazamazsınız. tıpkı stackexchange'de olduğu gibi adamı öyle göt ederler ki cümle aleme rezil olursunuz. beğeninizle örtüşen okurlarla arkadaş oldukça farklı bir sinerji atmosferi oluşur. onların okuduğu kitapları, eleştirilerini, okuma planlarını görürsünüz. çok alçak gönüllü, yardımsever insanlar var burada. diğer sosyal medya ucubelerindeki gibi kendini pazarlama vs gibi motivasyonlar olmadığı için ilkel önyargılardan uzak bir mecradır. arkadaş dediğime bakmayın, misal benim takipçi yaş ortalamam 50-60. 80 yaşında ak sakallı latin dedeler, hırkalı gözlüklü nine arkadaşlarım var. yaşlı okurların beğeni ve eleştirilerini çok önemsiyorum. yine sokakta görsen yolunu değiştireceğin tipi kayık nordik barbar tipli adamlar, çirkin kızlar var, ama gel gör ki insan yelpazesi üst düzey kaliteli. seksüel drive'ın sömürüldüğü bir yer değildir bura. acaba kitap eleştirime beğeni attı diye bana mı yürüyor gibi ilkel orta doğulu çekinceler gözetmeden özgürce hareket edebileceğiniz bir mecradır.


sitenin bir güzel tarafı da yıllar geçtikçe okuduğunuz kitaplarla beğeni spektrumunuzun nasıl evrilip sivrildiğini görebilmeniz. bir bakıma kendiniz için z-raporu çıkarabiliyorsunuz.

yine burası boyunuzun ölçüsünü görebileceğiniz bir yerdir. adam var altı farklı dilde kitap okuyor, eleştiri yazıyor. sen de iki camus, coelho okudum diye kendine okur entelektüel diyorsun :)

yine elektronik ortamda okuduğunuz/dinlediğiniz kitapları kendi isimlendirdiğiniz türlere göre kataloglayabiliyorsunuz. özellikle benim gibi kitap/yazar ismi hatırlama özürlü insanlar için harika bir hizmet.

zaman çok kıymetli. misal benim arşivimde okumayı planladığım, ama on bin yıl yaşasam dahi okuyup bitiremeyeceğim kadar ebook/audiobook var. şu kısıtlı ömründe hangi kitaplara öncelik vermen gerektiği konusunda goodreads'deki eleştiriler; kalite ile osuruk şeyler ayırımı yapması bakımından hayati bir öneme sahip oluyor.