YAŞAM 27 Eylül 2016
34,4b OKUNMA     951 PAYLAŞIM

Kişiliğimiz Vücut Dili ve Duruşumuzu Etkileyebiliyorsa Duruşumuz da Kişiliğimizi Etkileyebilir mi?

Sözlük yazarı ''ikinci morinek'' bu konuda yapılmış bir TED konuşmasından örnekle bize ilginç şeyler anlatmış.

kısaca ablamız şunu diyor: kişiliğimiz vücut dilimizi, duruşumuzu etkileyebiliyorsa; duruşumuz da kişiliğimizi etkileyebilir mi?

rahatmış, güçlüymüş taklidi yaparsak, bir süre sonra bu kişiliğe gerçekten de bürünebileceğimizi iddia ediyor.

- şu resimdeki zafer sevincinini baz alarak yapılan araştırmaya göre, hayatında bu hareketi hiç görmemiş olan görme engelli insanlar bile, bir spor müsabakasından zaferle ayrıldıklarında yine bu hareketi yapıyorlar.


- ağzımıza bir kalem sıkıştırdığımızda mecburen gülmüş oluyoruz, tuhaf olan ise zorla gülüyor olsak da, az öncekinden daha mutlu hissediyoruz. yani sahte gülücük dahi, o anlık mutluluğumuzu arttırıyor.

vesair... derken ablamız nihayetinde, rahatsız olduğumuz bir ortamda(iş görüşmesi, aşırı kalabalık ortam vs.) rahat taklidi yaparsak daha rahat hissedebiliriz diyor.

deney olarak, bir kaç kanlı canlı insanın bir kısmından 2 dk boyunca spesifik olarak şu şu ve şu şekillerde durulması isteniyor.

kanlı canlı insanlardan diğer gruba ise kollarını bağlayarak, elini ensesine koyup masaya koyarak, patronun önündeki mahcup duruş gibi , kısaca kendimizi saklamaya çalıştığımız duruşları yine 2 dk boyunca yapmaları isteniyor.

kanlı canlı deneklerimizden güçlü duruşu yapanlar diğerlerini ezmeye başlıyor, hıncından kendini tutamayan dostlarımız ise karşı grubu katlediyor. olay yerine intikal eden ışid bombasıyla da kapanışı yapıyorlar. imzaladıkları sözleşmeden dolayı haklı ve haksız bir taraf bulunamadığından dava kapatılıyor. şaka şaka insan hakları anayasası bu tür sözleşmeleri kabul etmiyor tabi ki de.

şakayı bir kenara bırakalım lütfen ama olmuyor böyle. ciddiyet biraz...

bu iki gruba kumar oynattırıyorlar.(bir kaç şey daha vardı hatırlamıyorum. videoda var.) 1. grup(atarlı duruşlar yapan grup) risk almaya daha eğilimli. çünkü rahat hissediyorlar. 2. grup ise çok daha fazla çekingen, yok akşam yoğurt alıcam eve giderken olmaz falan diyorlar.

o kişiliğe bürünene kadar, o kişilikmiş gibi davranın. yolun sonunda o kişiliğe bizzat bürünmüş olacaksınız, diyor ablamız.

ben ise, sosyal anksiyete bozukluğuyla savaşmak için, çok etkili bir çözüm olabileceğini düşünüyorum. hatta ben bizzat bu dertten muzdarip biri olarak benzer bir çözüm uygulamıştım vakti zamanında, ama bokunu çıkarıp kibirli pislik bir insan haline gelmiştim. her şeyi ayarında yapmak gerek tabi. evet. sevgiler.