HAYVANLAR 12 Eylül 2019
78,4b OKUNMA     706 PAYLAŞIM

Kirpiler Evcil Hayvan Olarak Evde Beslenebilir mi?

Evde kirpi bakılır mı? Kirpiler nasıl hayvanlar? Kirpi için mama tarifi ne olabilir? Kirpileri sevimli olduklarından dolayı evde beslemek isteyen insanlar mevcut ancak bu doğru bir davranış mı?
iStock

kirpiler sevimli ve inanılmaz akıllı hayvanlar, kış uykusunu sağ atlatabilmeleri için ortalama 650 gr. ağırlığında olmaları gerekiyor. özellikle yurt dışında evcil hayvan olarak beslense de aslında doğal ortamlarından uzakta çok mutlu olduklarını düşünmüyorum, bizler gündüz aktif, gece deaktif canlılar olduğumuz için, hayvanların da dengesini bozuyoruz.

kirpi koruma altında olan bir tür, o sebeple olur da bizim kirpikler gibi kendi başına doğada yalnız kalamayacak yavru kirpi bulursanız şartlarınız da uygunsa belli bir büyüklüğe gelene kadar bakım verebilirsiniz, ancak temelli evcil hayvan olarak eve hapsetmek hem size hem kirpiye eziyet olacaktır.


neden mi?

öncelikle ördek gibi sürekli kaka yapıp işiyorlar ve ağır bir kokusu var. kemirmeyi seviyorlar, yanlarında uyuyakaldığım bir gün saçımı kemirip kemirip koparmışlar mesela.

onlar içinse, normalde beslenme düzenleri böceklerden oluşuyor ancak evde böcek vermeye kalkarsanız size parazit bulaşabiliyor onlara hiçbir şey olmazken. ve evde parkeleri vs. eşeleyemedikleri için boşa kürek çekiyorlar.

biz bahçeye koymadan önce sürekli kağıt yırtıp yaşam alanlarına atıyorduk, dikenlerine takıp veya ağızlarıyla taşıyıp kendilerine uyuma yeri yapıyorlardı.

yukarıda akıllı diye bahsetmiştim bu yaratıklardan, biraz da onu açayım kendi deneyimlerimden yola çıkarak. öncelikle belki görenler vardır, çok komik hareketi var kirpilerin; etrafta değişik bir koku alınca, kokunun olduğu yeri yalayıp ısırıp sonra üzerlerine tükürüyorlar. tam olarak aşağıdaki gibi videoda farklı teoriler var bu davranışın açıklaması ile ilgili, ağırlıklı olarak yırtıcılardan korunmak için olduğu söyleniyor.

Kirpilerin aşk iksirleri


bizimkiler en çok bahçedeki lavantalara yapıyorlar. ayrıca çok kolay öğreniyorlar. mesela, bizimkiler bebekken her ne kadar insan eliyle hazırlanabilecek en uygun mamayı hazırlasak da hazmetmekte biraz zorlanıyorlardı. o yüzden yemek yedikten sonra gazlarını çıkarmasına yardımcı olması için göbeklerini açıp ovmamızı istiyorlardı, eğer yapmazsak yapana kadar sesleniyorlardı. şimdi ise bahçede yeteri kadar böcek bulamıyorlar ya da hazır mamaya çok alıştılar, verdiğimiz kedi maması yetmezse bahçe kapısına gelip pes etmeden tırmalayıp mama istiyorlar, aynı şeyi suları bitince de yapıyorlar.

kedilerle araları nasıl?

ilk etapta bahçeye gelip giden kedilerden zarar görmelerinden endişelenmiştik, ancak bahçeye düşen yavru martıyı avlayabilen o kediler, kirpilerden kaçıyor sevgili dostlar. bizim yumuş göbüşler de eğlencesine mi iletişim kurmak için mi bilemem özellikle büyük kedilere gidip gidip saldırıyorlar. yavrularla ise mamalarını paylaşmaya razı oluyorlar. hatta bir kere bir yavru kedi ile yan yana yemek yedikten sonra koyniş koyniş şekerleme bile yaptıklarını gördüm.

bu arada annesiz kalmış yavru kirpiler ilgiye ve sevgiye ihtiyaç duyuyor, bu görev onlar büyürken bize düştüğü için istemeden de olsa çok evcil ve insancıl kirpiler yetiştirdik, ne zaman bahçeye çıksak mutlaka bir iki sevdirip biraz da kovalamaca oynamak istiyorlar.

650 grama ulaşıp kış uykusuna hazır hale geldiklerinde daha doğal bir ortama bırakmayı düşünüyoruz, ancak pek çok içgüdülerini korumalarına rağmen yemek yeme bulma konusunda fazla evcilleşmemelerine dikkat etmek lazım.


son olarak, annesiz kalmış yavruya bakım vermek zorunda kalırsanız diye mama tarifini de iliştireyim

1 yumurta, 150 ml laktozsuz süt ve bir paket kremanın 1/4ünü iyice karıştırıp yedikleri kadar veriyoruz. haftalık 50 gram almaları gerekiyor. sütün laktozsuz olması çok önemli bir de ılık olması, ek olarak kedi vitamini ile de desteklemek gerekiyor. dişleri çıktıkça da yaş kedi mamasından kuru kedi mamasına doğru geçiş yapmak gerekiyor.

kirpilerin oldukça ürkek hayvanlar olduğu unutulmamalı

eğer ele alınıp sevilecekse öncelikle hayvanın size güvenmesi sağlanmalıdır. bunun için yavaş hareket etmek ve biraz zaman yeterlidir. öte yandan eğer onu ürkütürseniz sizden hızlı şekilde koşabileceğini ve koşarken tekrar yakalamaya çalışmanın kendinize ve ona zarar vermekten başka hiçbirşey sağlamayacağını da unutmayınız. çünkü kirpi artık sizden korkmuştur, güvenini yeniden kazanmanız artık mümkün değildir. elinizde tutarken dikenli kısmı aşağı gelecek şekilde tutarsanız diğer elinizle karnını rahatlıkla okşayabilirsiniz.