Kiracı Olarak Oturduğunuz Ev Satılığa Çıkarsa Oluşabilecek Bütün İhtimallerin Açıklaması
kiracı olarak oturulan evin satılacak olması... yeni mal sahibi ile kira sözleşmesi yapmaya gerek yoktur, eski mal sahibi ile olan sözleşme aynen devam eder. ancak evi satın alan kişi kendisi evde oturacak ise size evi satın aldıktan 1 ay içinde noterden tahliye emri gönderir, bu durumda evi 6 ay içinde boşaltmanız gerekir. 6 ay içinde evi tahliye etmezseniz yeni mal sahibi sulh hukuk mahkemesinde tahliye davası açar... bu davada evde kendisinin oturacağını ve aynı ilçede bir başka evi olmadığını ispat etmek zorundadır. bu dava ortalama 1-2 sene sürer.
evi yeni satın alan kişi hemen tahliye davası açabilir mi?
hayır açamaz, evi satın alan kişi 1 ay içerisinde kiracıya noter üzerinden ihtarname yollayarak evi 6 ay içinde boşaltmasını talep edebilir. yani evi satın aldı ve hemen çık diyemez. 6 ay kiracıya süre tanımak zorundadır.
evi satın alan yeni malik, 6 aydan önce kiracıyı tahliye edebilir mi? illa 6 ay beklemesi mi lazım
hayır, eğer kiracı 2 kez kirasını ödemez veya 2 kez aidatını ödemez ise 6 ay bekleme süresi geçerli değildir. hemen tahliye davası açabilir
yeni mal sahibi kiracıya noterden ihtar yolladı ve 6 ay sonra da kiracı çıkmadı. bu durunda tahliye davası açınca kesin tahliye edebilir mi?
hayır edemez. tbk351'inci maddeye uygun koşullar yerine gelmiyorsa tahliye edemez. yani evde ya kendisi oturmalıdır, ya çocukları oturmalıdır, ya annesi veya babası oturmalıdır veya bakmakla yükümlü olduğu biri oturacak ise tahliye davası olumlu sonuçlanır.
örnek, yeni mal sahibi size dedi ki çık evden ben evi başkasına daha yüksek kira ile kiraya vereceğim. bu durumda sizi tahliye edemez.
peki yeni mal sahibi ne yapabilir?
kirayı düşük buluyorsa rayiç belirleme davası açabilir.
evde ben oturacağım derse ve sizi de bu şekilde tahliye edip, sonra kendisi orada oturmaz ise kiracıya 1 yıllık kira bedeli kadar tazminat öder. evi boşaltıp, kiracıyı tahliye ettikten sonra evi 3 sene boyunca başkasına kiralayamaz.