OTOMOTİV 10 Ekim 2024
4,7b OKUNMA     54 PAYLAŞIM

Kendisiyle Güney Şehirlerini Bayağı Bi Dolaşan Birinden: Hyundai IONIQ 5 Nasıl Araba?

Hyundai IONIQ 5 elektrikli araba nasıl? Şarjı nasıl gidiyor? Alınır mı?

1 ay önce aldığım ioniq 5 aracımla 9-13 mayıs tarihleri arasında istanbul-sapanca-burdur-fethiye-kaş-fethiye-denizli-kütahya-sapanca-istanbul güzergahı yaptım. ilk fethiye'ye gidişimde kafamda oluşturduğum rota ve şarj noktaları ile gittim ve toplamda aracımı 1 saat 20dk ve 4 kere şarj ederek fethiye'ye ulaştım. normalde 9.5 saate gidiyordum ioniq 5 ile 11 saatte gittim. dönüşte abrp uygulaması ile farklı güzergahtan dönmek istedim, onun tavsiyeleri ile 5 kere kısa duruşlar yaparak 1 saat şarj süresi harcadım ve dolaşarak geldiğim için 11.5 saatte döndüm. eşim aracı almamı pek istemiyordu ısrarcı olduğum için onu ikna ettim ama bu seyahatte arabayı çok beğendiğini söyledi ben de aynısını düşünüyorum. uzun yolda şarj olayına girmeden en çok hoşuma giden aracın sessiz oluşu ve mükemmel süspansiyon performansı oldu.

şimdi tabii ki birçok kişinin merak ettiği şey şarj olayı oluyor haklı olarak

bütün bu güzergahta toplamda 2500tl şarj ücreti ödedim. hep dc kullandığım için yüksek oldu elbette ama bir önceki dizel aracımı kullansaydım 3 depo mazot harcayacaktım ve o da 6bin tl civarında olacaktı. beykoz-izmit arası kuzey marmarada hızım hep 130 km, diğer duble yollarda hızım hep 115km idi. acc ile gidip geldim zaten ayrıca acc çok iyi çalışıyor ama bazen ani fren ve ani hızlanma yapmasını rahatsız edici buldum. benim de alışmam gerekecektir muhtemelen. aracı genelde trugo'da şarj ettim bu süre zarfında yer bulma sorunu yaşamadım 3 kere, 2 araç yan yana şarj ettiğimiz için şarj hızı düştü. onun dışında mesela trugolarda 180kw'ye yakın şarj aldım. zes ve gioev dc üniteler ise 400 ve 300kw olduğu halde 170in üzerinde veremedi sebebini ben de bilmiyorum.

aslında elektrikli araçların olayını abd'de uzun yıllardır kullanan insanlar şöyle açıklıyor

şarjınız %10-20 civarına düşünce 60'a kadar şarj edip yola devam ederseniz çok kısa süreli ve sık duraklama ile zamandan tasarruf edebilirsiniz. esasında doğru çünkü aracın %20'de aldığı kw ile %50'de aldığı kw gerçekten çok farklı. mesela aracımı nasıl oluyorsa (cihazla alakalı da olabilir) 20-80 döngü süresi ile 50-80 döngü süresi çok yakındı. trugo 180kw ile 10dk içinde 20-80 şarj ettim, sonra 400kw zes'e götürdüm 50-80 arası 7dk sürdü. bunun sebebi cihaz mı yoksa şarj olma kapasitesi mi bilmiyorum. bunun için elon musk şöyle diyor "boş bir otoparkta yer bulmanız çok kolay olur ama otopark doldukça boş yer bulma süresi uzar" mantıklı ve basit bir açıklama. ancak sıkıntı şu ki türkiye'de bunu yapmak için henüz yeterli dc istasyon yok. mesela dönüş yolunda uşak-kütahya arası ben hiç dc istasyon göremedim. ama türkiye bu konuda çok hızlı ilerliyor. ab ve türkiye istasyon kıyaslaması vardı ve türkiye şu anda aşırı hızlı büyüme gösteriyor. mesela balkan ülkeleri ve yunanistan turu yapan arkadaşım çok dert yanmıştı bizden çok gerideler diye. yine de ben bu sektöre yatırım yapan şirketlere teşekkür ederim bence denediğim bütün şirketler çok başarılı arada sırada ufak sıkıntılar hariç hiç sorun yaşamadım. bugün fabrika otoparkında bile trugo görünce çok mutlu oldum bu iş böyle böyle gelişecek çünkü.

Ek yorumlar

hyundai ioniq 5... uzun süredir takip ettiğim ve birkaç gün önce aldığım otomobil. bana kalırsa mevcut şartlarda piyasada alınabilecek ve fiyatının karşılığını veren birkaç araçtan birisi. ben tipini çok beğeniyordum ve gidip test sürüşü yaptım ondan sonra satın aldım. kısacık test sürüşünde sessizlik ve konforu ile beni inanılmaz etkiledi. böyle bir aracın 1.6m tl olması gerçekten mucize. aynı paraya 1.2 benzinli opel mokka veriyorlar. eğer kişilerin kullanımına uygunsa yani kolay şarj etme imkanı, genellikle şehir içi kullanım ve sakin otomobil kullanımı gibi bence belli şartları karşılıyorsanız elektrikli araç almak %10 ötv ile gerçekten büyük kolaylık ve fırsat. ben kapımın önünde şarj ediyorum. onun için sayaçtan özel hat falan çektirdim şu ana kadar bir sorun yaşamadım. biraz uzun sürüyor ama ben her gün araç kullanan birisi değilim.

bence aracın en büyük eksisi 384 kilometre olan karma menzil. şehir içinde 400 kilometreyi yapabilirsiniz. şehir dışında ise 110 kilometre sabit hızla 300 kilometre mümkün. ben yılda bir kere şehir dışına araçla çıktığım için bu durum beni hiç rahatsız etmedi.

beğendiğim şeyler ise, süspansiyon konforu çok iyi, yalıtım gerçekten başarılı, performansı çok iyi, araç giriş paketi ama donanım seviyesi çok yeterli. gerçekten geniş bir araç bence arka koltuğa 4 yetişkin sığar. boyut olarak 3008, tiguan ve tucson gibi araçlardan daha büyük zaten. eğer evde şarj etme imkanınız varsa elektrikli araçlar şu anda inanılmaz uyguna geliyor. ben güvenlik amacıyla gündüz saatlerinde güneş altında değilken 5-6 saat aracı şarj etmeyi tercih ediyorum. aracı yolda görenler kafaların çevirip bir kez daha bakıyor bence tip olarak tesla'dan çok daha iyi gözüküyor. şu ana kadar 350 kilometre yol yaptım ve gözüme çarpan bir sıkıntı henüz görmedim.