SİNEMA 21 Aralık 2022
61,7b OKUNMA     540 PAYLAŞIM

Kendini Korkutmayı Sevenler Buraya: 2022 Yılının En İyi Korku Filmleri

2022 en iyi korku filmleri nelerdir? Yılın en iyi korku filmleri? Yılın son günlerine girerken kaçırdığınız veya not alıp unuttuğunuz korku filmleri varsa yardımcı olacak nefis bir liste, buyrun.

pandemi ile boğuşulan 2020 ve 2021 yıllarının ardından sonunda doyasıya korku filmi izleyebildik. 2022 yılı, iki kayıp yılın ardından biz korkuseverlere ilaç gibi geldi. çok sayıda korku filminin vizyona girdiği bu dönemde hem şaşırtıcı başarılar hem de düş kırıklıkları yaşandı. "deadstream" gibi düşük bütçeli filmler olumlu anlamda bizleri şaşırtırken; "halloween ends" gibi büyük işler ise çok büyük hayal kırıklıklarına yol açtı. listeye geçmeden önce şunu da belirtmekte fayda görüyorum. bu yıl, ne yazık ki korku türünü derinden sarsacak bir filme rast gelmedik. o yüzden listeden böyle bir beklentiniz olmasın. zaten bu tarz korku filmlerinden beş yılda bir birkaç tane anca gelir. en son ari aster, hereditary (2018) filmiyle böylesi bir filme imza atmıştı. ondan sonra da böyle bir filme hala denk gelemedik.

15) orphan first kill (yön. william brent bell) 5,5/10

ilk filmin hem seyirciler hem de eleştirmenler tarafından beğenilmesinin ardından uzun bir süreden sonra filmin devamı (daha doğrusu prequel) da çekildi. ancak filmde esther karakterini 13 yıllık bir zaman diliminden sonra bile yine isabelle fuhrman'ın canlandırabiliyor oluşu da bu oyuncunun sahip olduğu genlerin mucizesi olsa gerek. fakat, ilk filmin öncesini anlatmayı vaat eden bu film, ilk filmdeki benzer şok edici sürprizi (twist) yakalayabilmek adına tuhaf yöntemlere başvurmuş. başlarda işe yarayan bu sürpriz, sonlara doğru sünmeye başlıyor. yine de ilk filmi sevenlerin izlemesini tavsiye ederim.

14) moloch (yön. nico van den brink) 6/10

listede farklı ülkelerden de korku filmlerinin olmasına gayret gösterdim. genelde bu tarz listelerde amerikan korku filmlerinin egemenliği söz konusu oluyor. çünkü bir senede en çok filmi onlar çekiyor. bu sene hollanda'dan bir korku filmini de bu amaçla listeye eklemek istedim. bir halk masalından türetilen ve eski zamanlarda çocukların kurban edildiği bir ilah olduğuna inanılan "moloch" isimli tanrıdan esinlenen film, tam bir avrupa tarzı korku filmi. "moloch", oldukça yavaş olan temposu yüzünden sizi sıkabilse de bu senenin bir kez olsun şans verilmesi gerektiğini düşündüğüm korku filmlerinden biri.

13) incantation (yön. kevin ko) 6/10

tayvan sineması son zamanlarda özellikle korku türünde hatırı sayılır işlere imza atıyor. found footage (buluntu) alt türünde çekilmiş olan "incantation" filmi de bunun son örneklerinden biri. aslında çok daha iyi bir korku filmi de olabilirmiş. oldukça dağınık ilerleyen ve anlamamız için pek çaba harcamayan konusu yüzünden güç kaybediyor. halbuki elindeki potansiyeli daha iyi kullanabilseydi bu yılın en iyi korku filmlerinden biri olmaması için önünde hiçbir engel yoktu.

12) terrifier 2 (yön. damien leone) 6/10

2016 yılında sessiz sedasız bir şekilde gelip giden terrifier filmi, korkuseverler arasında kült bir film olma yolunda ilerleyince david howard thornton'un ustalıkla canlandırdığı "art the clown" karakterinin ikinci filmini izleyeceğimiz çok açıktı. ancak ikinci film bence övüldüğü kadar iyi bir film değil. en başta oldukça uzun süresi ve sündürülen hikayesi sebebiyle izleyicileri yoran bir film. fakat damien leone'u tebrik etmeden de geçemeyeceğim. kendisi tam bir sinema emektarı. filmin her yerinde kendisi var. yönetmen, senarist, kurgucu ve makyaj sanatçısı... zaten filmde gördüğümüz makyajların olağanüstü bir çalışmanın ürünü olduğu belliydi. ayrıca kendisinin 80'ler amerikan korku sinemasına olan hayranlığından ötürü de korku filmleri çekmeye devam etmesini arzuluyoruz.

11) pahanhautoja (yön. hanna bergholm) 6/10

listedeki farklı ülke sinemalarından bir diğer örnek de ingilizce ismiyle "hatching" filmi. finlandiya sinemasından çıkan bu film, tam bir guguk kuşu hikayesi aslında. bir gün ormanlık alanda bir kuş yumurtası bulan 12 yaşındaki tinja, ailesinden gizli şekilde bu yumurtayı odasında koruyup kollamaya başlar. ancak yumurtanın içinden çıkacak olan şey ona, ailesine ve etrafındakilere pek huzur vermeyecektir.

10) hellraiser (yön. david bruckner) 6/10

clive barker tarafından 1987 yılında yazılıp yönetilen ve günümüzde bir ingiliz korku klasiği olarak kabul edilen "hellraiser" filmi, 2022 yılında sil baştan (reboot) yeniden çekildi. 1987 yılında vizyona girmiş olan orijinal film içerdiği kanlı ve şiddet dolu sahneleriyle hatırı sayılır bir izleyici kitlesi yakalamıştı. 2022 yılında çekilen film ise en az orijinali kadar kanlı olmayı başarıyor. ancak cesaret konusunda geride kaldığını söylemeliyim. bu yıl vizyona giren "hellraiser" kesinlikle kötü bir film değil. ancak çok iyi olduğunu söylememiz de pek mümkün görünmüyor.

9) pearl (yön. ti west) 6,5/10

yönetmenin "x" filminden sonra çektiği ama "x" filminin öncesini anlattığı ve mia goth ile birlikte yazdığı "pearl" filmi, "x" filmine göre daha oturaklı bir slasher filmi. özellikle mia goth'un muhteşem performansı filmi tek başına alıp götürmeyi başarmış. "x" filminde bitmek bilmeyen doyumuna şaşırıp kaldığımız "pearl" karakterinin nasıl o hale dönüştüğünü bu filmde net bir şekilde görüyoruz. bu arada, ilerleyen zamanlarda maxxxine filmi ile bu ikili tekrar bir araya gelecek.

8) the black phone (yön. scott derrickson) 6,5/10

filmin imdb künyesinde 2021 yılı yazması sizi yanıltmasın. film, 2021 yılı sonlarında birkaç festivalde gösterildiği için filmin künyesinde 2021 yılı yazıyor. normalde film tüm dünyada 2022 yılında vizyona girdi ve bu yüzden filmin bu senenin listelerinde yer almasında bir sakınca yok. bu arada filmin işlediği konuya oldukça dini bir yönden yaklaştığını belirtmek istiyorum. oldukça muhafazakar bir korku filmi. korku filmleri zaten kendi içinde muhafazakardırlar ancak bu film dini ve inancı baya ön planda tutmuş. bunun filme bir zarar verdiğini ise düşünmüyorum. filmin oldukça heyecanlı ve ürkütücü olması filmi gözümde iyi yapmaya yetiyor benim için.

7) x (yön. ti west) 6,5/10

bu sene beklentilerin altında kalan bir film varsa o da "auteur" korku yönetmeni olan ti west'in çektiği "x" filmi oldu. film, eleştirmenlerden o kadar abartılı övgüler aldı ki bizler de izleyeceklerimiz karşısında mest olacağımızı sandık. "x" kesinlikle kötü bir film değil ve bence bu listede olmayı da sonuna kadar hak ediyor. özellikle yaşlılar konusunda tabuları yıkan bir tavır takınması her anlamda cesurca bir yaklaşım. fakat eleştirmenlerin övdüğü kadar çığır açıcı bir korku filmi kesinlikle değil.

6) smile (yön. parker finn) 6,5/10

"smile", 17 milyon dolarlık bütçesine rağmen tüm dünyada yaklaşık 200 milyon dolar hasılat elde ederek bu senenin en çok kazandıran korku filmlerinden biri olmayı başardı. hem seyirci hem de eleştirmenlerden de geçer not alan film, her anlamda saf bir korku filmi olmayı başarıyor. ancak, bu haliyle korku türüne çok büyük katkılar verebilecek bir film değil. çok fazla etkilendiği it follows (2014) filmiyle kıyaslamak ise mümkün değil. yine de böylesi saf korku filmleri izlemeyi özlediğimi de söylemeden geçemeyeceğim.

5) nope (yön. jordan peele) 7/10

vizyona girdikten sonra "nope" filminin korku türüne girip giremeyeceği tartışma konusu olsa da "nope", canavar alt türüne ait gerçek anlamda tam bir korku filmi. özellikle türk seyircisi tarafından filmin beklentileri pek karşılamadığını yapılan yorumlardan görebiliyorum; ancak jordan peele, bence hala bazı klişeleri ters düz etmeyi başarması sayesinde umut vaat etmeye devam ediyor.

4) bodies bodies bodies (yön. halina reijn) 7/10

bu senenin en eğlenceli korku filmi ise bir kadın yönetmenin elinden çıktı. eğlenceli demem sizi şaşırtmasın. filmin ilk yarım saatinin ardından sizi gerilim ve korku dolu anlar bekliyor olacak. ancak filmin son sahnesini görmenizle birlikte yüzünüzde kocaman bir gülümseme oluşacağına adım kadar eminim. benim gibi "scream" tarzında "katil kim" temalı korku filmlerini ve bu bağlamda "slasher" alt türünde çekilmiş korku filmlerine bayılıyorsanız bu film tam size göre.

3) barbarian (yön. zach cregger) 7/10

yurt dışından aldığı olağanüstü övgülerin ardından korku türünü kökünden sarsacak bir film bekliyorduk. fakat böylesi sarsıcı bir korku filmiyle karşılaşmadık. yine de bu demek değil ki "barbarian" kötü bir korku filmi. tam tersi; iyi bir film, hatta gerilim dolu ilk yarısıyla muazzam bir korku filmi. ancak film ne yazık ki sırrını ifşa etmesinin ve zirve noktasını filmin ortalarında yakalamasının ardından sonlara doğru büyük ölçüde kan kaybediyor. ne olursa olsun filmin ilk yarısında uyandırdığı merak duygusu için bile "barbarian" hakkındaki övgüleri kısmen de olsa hak ediyor.

2) scream (yön. matt bettinelli-olpin ve tyler gillett) 7/10

beni bu senenin daha başında en çok şaşırtmayı başaran korku filmi ise serinin beşinci filminden beklenmeyecek kadar iyi olan "scream 5" ya da resmi adıyla "scream" oldu. ancak konu "scream" olunca objektif olmam da ne yazık ki pek mümkün değil. bir "scream" serisi hayranı olarak bu filmin yapmaya çalıştıkları beni tatmin etti. özellikle de eski filmlerden gelen kahramanlara sırtını çok fazla dayamadan filmin kendine ayrı bir yol çizmeye çalışması ve geçmişe de saygı duruşunda bulunmaya devam etmesi, filmi benim gözümde değerli kılmaya yetti de arttı bile.

1) deadstream (yön. joseph winter ve vanessa winter) 8/10

joseph ve vanessa winter ikilisinin birlikte yazıp yönettiği ilk uzun metraj denemeleri olan "deadstream" filmi kesinlikle bu senenin en iyi korku-komedi örneği. evil dead serisine saygı duruşu niteliğinde olan bu filmi mutlaka izleyin derim. shawn ruddy isimli bir "youtuber", çektiği videoların birinde evsiz bir adamın yaralanmasına sebep olduğundan kaybettiği sponsorlarını geri kazanmak için perili bir evde tek gecelik canlı yayın yapmaya karar verir. ancak onu bu evde mildred pratt isminde oldukça kötücül bir ruh beklemektedir.