SİNEMA 5 Mart 2019
224b OKUNMA     882 PAYLAŞIM

Kemal Sunal'ın 80'lerin İkinci Yarısından Sonraki Filmleri Neden Fazla Başarılı Olamadı?

Kemal Sunal'ın zirveye çıktığı dönem, 80'ler ve sonraki yıllar diyemeyiz. Peki 1978'de Çöpçüler Kralı ve Kibar Feyzo, 1981'de Davaro gibi filmlerle parlayan efsane neden bunu takip eden yıllarda eskisi kadar başarılı olamadı?

kemal sunal'ın en kötü filmlerini sorsak alacağımız cevapların çoğu 80'lerin ikinci yarısında çekilmiş filmlerinden oluşur büyük ihtimalle. bunun iki temel sebebi vardır:

1. kendisini absürt komedinin erişilmez zirvesine çıkaran natuk baytan'ın vefatı.

Natuk Baytan (solda).

2. 70'lerde kemal sunal'a, 80'lerde ilyas salman'a yardımcı rolde destek vermiş şener şen'in başta komedi, devamında ise dram filmlerinde başrol oynayarak başarı elde etmesi. özellikle o dönemi hatırlayanlar (veya sonradan araştıranlar) şener şen'in bu atılımını kemal sunal'ın nasıl küçümseyerek yorumladığını bilir. gelgelelim zaman şener şen'den yana işlemiş; bunu gören kemal sunal (artık kendisini komedide zirvede tutacak bir natuk baytan'ın da olmamasının etkisiyle) toplumsal/dram filmler denemiş fakat bunda da pek başarılı olamamıştır.

Fotoğraf: Şener Şen / Selamsız Bandosu (1987)

sunal'ın 1972'de yan rol ile ilk kez sinemada yer aldığı tatlı dillim filminden vefatına dek en çok filmde rol aldığı yıl tam 7 film ile 1988'dir. zaten o yıl çekilmiş filmlerine bakacak olursak gerek komedide gerekse toplumsal dram tarzında hep bir bocalama görürüz (uyanık gazeteci, sevimli hırsız, polizei, öğretmen, inatçı, düttürü dünya, bıçkın). komedilerinde ilerleyen yaşına uygun yazılmamış başroller, yavan senaryolar ve kendisinin cevherini natuk baytan gibi ortaya koyamayan rejiler yüzünden düşük performans sergilemiştir. dram türünde ise her ne kadar tiyatro kökenli olsa bile bu tarz filmlere uygun bir aktör olmadığı açıktır.

yine de türk sinemasının ve çocukluğumuzun efsanesi olması sebebiyle emeğine saygıdan tüm filmleri izlenir. zira yeri apayrıdır.

Tam Bir Fiyat Performans Ürünü Olan Huawei P Smart 2019'un İncelemesi

Kemal Sunal Filmlerine Absürd Komedi Tadını Getiren Natuk Baytan Ekolü