SİYASET 15 Mayıs 2023
88,7b OKUNMA     367 PAYLAŞIM

Kemal Kılıçdaroğlu 2. Turda Nasıl Kazanabilir?

Resmi olmayan sonuçlara göre Cumhurbaşkanlığı seçimi 2. tura kalmış görünüyor ancak Erdoğan 2,4 milyon farkla önde. Peki Kılıçdaroğlu buradan 2. turu alabilir mi?


2. turda erdoğan'ın 500.000 civarı, kılıçdaroğlu'nun 2.500.000 civarı oya ihtiyacı var

olayı sadece sinan oğan'ın oyunu almak olarak bakmak büyük yanlışlık oluşturur. (farkın bu kadar olmadığı ile ilgili uyarılar geliyor. resmi sayıları birler basamağına kadar güncelleyeceğim. ysk sonuçlarını bekliyorum.)

neler yapılabilir? madde madde açıklayacağım.

1. sandığa giden seçmen sayısının artması için çalışmalar yapmak gerekiyor. pastanın büyümesi gerekiyor. 9.000.000 seçmen sandığa gitmiyor. bu duruma mutlaka proje üretilmeli. seçime katılım yüzdesi her zaman muhalefete yaramıştır.

2. cumhurbaşkanlığı seçimi ile milletvekilliği seçimi arasında farklar göze çarpıyor. toplamda yüzde 1 civarı bir seçmen gurubu olsa da partiler kendi seçmenini kılıçdaroğlu etrafına konsolide edebilmeli. fire vermemeli. bunun içinde her parti kendi seçmeni ile yakın iletişim içinde olmalı. kaygılar giderilmeli.

3. yurt dışı seçmeni dikkate alınmalı. yüzde 1'in üzerinde etkisi var. türkiye'nin durumu, yurt dışındaki itibarı daha iyi anlatılmalı.

4. kemal kılıçdaroğlu bakanlar kurulu ekibi ve ekonomi ekibi vitrine çıkarılmalı. mutabakat metni madde madde kapı kapı anlatılmalı.

5. milliyetçi endişeler dikkate alınmalı. türkiye'nin milli savunma, dış işleri ve iç işleri ile ilgili projeleri anlatılmalı. daha ciddi ele alınmalı.

6. tayyip erdoğan'ın ilk turda aldığı seçmen profili iyi analiz edilmeli. nokta atışı en az 1.000.000 seçmeninin kararını etkileyecek iletişim metodları belirlenmeli. metropollerden köylere inmeli. yemin eden milletvekili kendi seçmen bölgesini köy köy dolaşmalı.

7. sadece mansur yavaş ve ekrem imamoğlu meydanlara çıkmamalı. akp'nin oy kaybı dikkate alınmalı. meydanlara ali babacan ve temel karamollaoğlu daha çok inmeli. muhafazakar seçmen ikna edilmeli, endişeleri giderilmeli.

8. her ne yaparsanız yapın, bu halkı umutsuzluğa sevk etmeyin. ekranlarda meydanlarda kendinizi daha çok gösterin. asla yenilecekmiş gibi bir seçim stratejisi izlemeyin. susmayın, kaybedecekseniz mücadelenizle onurunuzla kaybedin.

9. bir sözümde meral akşener'e. milliyetçi oyların bu kadar yükseldiği bir ortamda daha çok aksiyon alması gerekirdi. milliyetçi seçmenden yeterli karşılığı bulamadı. kendi seçmenini de kemal kılıçdaroğlu konusunda tam olarak ikna edemediği açık. milliyetçiliği ayaklar altına alan tayyip erdoğan'a savaş açması gerekirdi. hala geç değil. bu yola kılıçdaroğlu ile çıktı, kimse yokken o vardı mansur başkanı yanına alıp, iç anadolu'yu karış karış dolaşmalı.

10. bunu da yazmasam olmayacak. kemal kılıçdaroğlu'nun helalleşme çağrısı boşuna değildi. çok doğru bir hamle idi. türkiye'deki inanç ile ilgili meselelerde daha hassas davranmayı öğrenmek gerekiyor. akp ve tayyip erdoğan üzerine yapışmış olan dindar algısı bir türlü sökülüp atılamadı. bu konuda ciddi bir danışmanlık alınmalı. muhalefet inançsız, iktidar dindar algısı yıkılmalı.

Kaynak: NTV

kılıçdaroğlu (kk) ikinci turu kaybetti. kazansa bile kaybetti. sebeplerimi sıralayayım

1) aradaki 5 puanlık farkı kapatabilmek için sinan oğan'ın oylarının tamamına ihtiyacı var. muhalifler oğan'ın adaylığına kızsalar da aslında oğan, erdoğan'ın ilk turda kazanmasını engelleyen kişidir. erdoğan kıl payı kaybetti. oğan olmasaydı oğan'a giden oyların çok az bir kısmı bile erdoğana gitse erdoğan kazanmış olacaktı. yani bugün itibariyle oğan, kk'yı ipten aldı.

2) cumhur ittifakı meclis çoğunluğu ve dolayısıyla yasa yapmak için gerekli olan salt çoğunluğu ele geçirdi. kk kazansa dahi cumhurbaşkanı kararnamesi ile ülkeyi yönetemeyecek. belli atamalar yapabilecek doğru ama kararname ile ülkeyi yönetme ihtimali ortadan kalkacak. diyeceksiniz ki ee erdoğan nasıl yönetti. anayasa 104 açık arkadaşlar. meclis tarafından çıkarılan yasa ile c. başkanı kararnamesi çelişirse yasa geçerlidir. erdoğan kararname ile yönetti çünkü partisi (mhp ittifakı nedeniyle)meclis çoğunluğuna da sahipti. dolayısıyla mecliste erdoğanın kararnamesini geçersiz kılacak bir irade yoktu. yani yasa yapmak için aslında erdoğanın elinde hem kararname hem de meclis bulunuyordu. o, yasaları daha hızlı geçirmek istediğinde kararnameye başvuruyor, öteki türlü normal meclis prosedürünü işletiyordu. yani bir nevi elindeki rotasyon oyuncusu fazlaydı ve elindeki alternatifleri istediği şekilde kullanabiliyordu.

3) bu da demek oluyor ki kk ikinci turu alsa dahi (çok düşük ihtimal) mecliste etkin olamayacağı için bir yönetim krizi ortaya çıkacak. yasama yasa yapacak ama yürütme ile yasama farklı partiden olduğu için yürütme yani ç.başkanı, ak parti ve mhp'nin çoğunluğu oluşturduğu meclisin yaptığı yasaları uygulamak istemeyecek yani yani yürütme fonksiyonunu yerine getirmek istemeyecek, onun yerine kendi yasasını (kararname) çıkarmak isteyecek. ama kk meclis desteği olmadığı için, erdoğanın halihazırdaki gücüne (hatta meclis köstek olacağı için) asla ulaşamayacak.

4) halk, krizi ve çok başlı yönetimi sevmez. o yüzden hep mazideki koalisyon örneklerini olumsuz yad eder. ak parti'nin meclis çoğunluğunu gören halk sırf bu sebeple yani olası kriz ihtimalini bertaraf etmek için erdoğana oyunu verecek.

5) sinan oğan'ın, kk yahut erdoğan tercihinin pek bir öneminin kaldığını düşünmüyorum artık. kaldı ki sinan oğan da ortaya çıkan meclis aritmetiğini hesaplayarak kazananın yanında olmak isteyecektir. karşılığında iyi bir bakanlık (dış işleri, iç işleri gibi) koparırsa da yanına kar olarak görecek.

6) diyelim ki oğan, kk'ya destek verme kararı aldı. oğan'ın, seçmeninin neredeyse tamamına yakınını ikna etmesi gerekiyor ki aradaki 4-5 puanlık fark kapansın. erdoğanın ise oğan'a oy veren seçmenin yüzde 20 sini ikna etmesi yeterli olacak.

7) muhalefette müthiş bir demoralize olma durumu söz konusu. bu 14 günlük süreç çok önemli. kk'nın adaylığı zaten çok tartışmalıydı. şimdiden kk'nın adaylığının baştan beri yanlış olduğuna ilişkin tepkiler yükselmeye başladı. bu tepkiler şimdilik taban nezdinde. ancak bu tavana ulaşırsa örneğin meral akşener ben size demiştim diye yaygarayı koparırsa, öte yandan muharrem ince gördünüz mü ben haklıymışım çekildim benim desteğime rağmen kazanamadı çünkü problem adayda şeklinde düşüncelerini sesli şekilde dile getirmeye başlarsa çözülme başlayacaktır.

8) bu çözülme gerçekleşirse ben artık seçimin bıçak sırtı olacağına ihtimal vermiyorum. böyle bir durumda erdoğan yüzde 54-55'leri dahi görebilir.

9) peki millet ittifakı nasıl bir hamleyle seçimi lehine çevirebilir. üzerinde çok düşündüm. bu konuda trenin kaçtığını düşünüyorum. çünkü tek makul ve geçerli ihtimal erdoğanı devirebilecek niteliklere sahip güçlü ve dinamik bir aday. bu eşiği ise çoktan aştık artık. kk kendi hırslarının esiri olmak yerine böyle bir aday bulup çıkarabilseydi (ki aramasına gerek yoktu, zaten bu aday/ların isimleri kamuoyunda sıklıkla zikrediliyordu) o zaman bunca yıldır almış olduğu tüm yenilgiler tek kalemde silinecek ve belki de kahraman olacaktı.

bunlar benim tahminlerim. tabii ki 14 gün içerisinde köprünün altından çok sular akacak. ümit ediyorum milletimiz için en hayırlı sonuç neyse o olur.