YEME İÇME 20 Ekim 2021
28b OKUNMA     421 PAYLAŞIM

Keki İnanılmaz Bir Seviyeye Çıkaran Minik Numaralar

Kek yaparken ideal seviyeye hatta onun da üzerine çıkmak istiyorsanız zahmetsiz ama çok etkili bazı püf noktaları var.
iStock

- kek için kullanacağınız malzemelerin mutlaka oda ısısında olması gerekir. buzdolabından yeni çıkarılmış yumurta, süt, yoğurt vs. kullanmayın.

- yumurta ve şekerin mümkün olduğunca çırpılması gerekir, köpük gibi olana kadar ve çırpma işleminden sonra mutlaka önce sıvı malzemeleri ekleyin.

- un, kabartma tozu ve vanilyayı birlikte mutlaka eleyin.

- kekin içine eğer fındık, üzüm, ceviz vs şeklinde katı şeyler ekleyecekseniz mümkün olduğunca küçük parçalar halinde olsun. örneğin damla çikolatası ekleyecekseniz çikolataları bir miktar una bulayıp öyle kekin içine atın ve çok karıştırmadan, kaşıkla bir iki tur karıştırın.

- hazırladığınız keki fazla bekletmeyin.

- fırına koyduğunuz kekin, fırının kapağının ilk 20 dk açılmaması gerektiğini zannediyorum biliyorsunuzdur. en iyi kek pişirme derecesi 180'dir. keki 180 derecede 20 dk kabarttıktan sonra, fırının derecesini 160 dereceye ayarlayıp pişirmeye bir 20-30 dk daha devam ederseniz, kekinizin içi çok daha iyi pişecektir.

- eğer limonlu ya da sade kek yapıyorsanız mutlaka nişasta kullanın. mesela tarifinizde 3 su bardağı un varsa bunun 2 bardağını un, 1 bardağını nişasta olarak koyun. nişasta keke ekstra güzel bir doku kazandırıyor.

- çikolatalı ya da kakaolu kek yapıyorsanız içi hafif nemli bir kek elde etmeniz önemli. bunun için denemelerime göre keke su katmak etkili bir yöntem oluyor. likit malzemelerinizi 1 çay bardağı su, 1 çay bardağı yağ, 1 çay bardağı süt şeklinde uygularsanız daha iyi bir sonuç almanız muhtemel.

- havuçlu cevizli kek yaparken mutlaka havuçların suyunu sıkın ve un miktarını doğru ayarlayın. yine denemelerime göre toplamda 1 su bardağı likit malzeme kullandıysanız 2.5 su bardağı un yeterli oluyor. ama havuçlarınız çok suluysa 1-2 yemek kaşığı daha un ekleyebilirsiniz.

- ıslak kek yaparken püf nokta ise kesinlikle az un kullanmak. ne kadar az un kullanırsanız kekiniz sosunu döktüğünüzde o kadar ıslak olur. bu kek tipi için de 1.5 su bardağı un ideal oluyor bence.

- malzemelerin oda ısısında olması, yumurta ile şekerin güzelce çırpılması, toz malzemelerin elenerek eklenmesi, ilk yarım saat fırın kapağını açmamak, fırını önceden ısıtmak, 180 derecede pişirmek gibi hepimizin bildiği püf noktaları da eklemek lazım tabi.

nerdeyse her akşam kek yapan biri olarak söylüyorum: yumurta ve şekeri köpük oluncaya kadar mikserde karıştırdıktan sonra sıvıları ekleyin (süt ve sıvı yağ). unu eleyerek ilave edin, vanilin ve hamur kabartma tozu olmazsa olmaz, fırına verdikten sonra 30 dk boyunca ne oldu bizim kekin durumu diye zırt pırt fırının kapağını açmayın. piştiğini anlamak için bıçakla bir saplama yapın, eğer bıçak temiz çıkarsa pişmiştir, yok hamur yapışmışsa eğer, bir on dakika daha dursun, sonra bir daha bıçakla deneme yaparsın.