HAYVANLAR 1 Haziran 2019
79,1b OKUNMA     887 PAYLAŞIM

Kedi Tüyü Akciğerde Kist Yapar mı?

Halk arasındaki pek doğru olmayan inanışlardan bir tanesi de kedi tüyünün akciğere kaçıp kist yapıyor oluşu. Peki nedir bunun tam olarak doğrusu?
iStock

echinococcus granulosus, echinococcus cinsine bağlı zoonoz karakterde tehlikeli bir hastalıktır. fakat sanılanın aksine kedilerde bulunan parazitler seksüel olgunluğa erişemezler. yani morfolojileri ergin olmasına rağmen insanları enfekte edebilecek yumurtaları üretemezler. dolayısıyla kedimiz echinococcus granulosus denilen parazitle enfekte olsa bile insanlar için bir tehlike kaynağı olamazlar.

echinococcus cinsine bağlı diğer bir tür ise echinococcus multilocularis'tir. yumurtaları insanlar tarafından alındığında alveolar kist denilen bir kiste neden olur. fakat ilk olarak söylenmesi gereken echinococcus multilocularis'in türkiye'de çok küçük bir bölgede (kars, ığdır civarı soğuk iklim bölgeleri) görülmesi, ikincisi de özellikle tilkilerle tarla fareleri arasında seyreden bir biyolojiye sahip olmasıdır. bizim evcil kedimiz bu siklusun içine nasıl girebilir? ya tilkinin gelip kedimizin yiyebileceği bir şeylerin üzerine dışkılamasıyla ya da kedimizin bulduğu enfekte fareleri tüketmesiyle. her iki koşulda da evcil kedimizin bu enfeksiyonu alabilmesi oldukça uç bir örnek olmaktadır.

hepsine ek olarak echinococcus yumurtalarının solunum yoluyla alınmasıyla gerçekleşebilecek bir enfeksiyon ihtimali oldukça düşüktür.

bütün bu nedenlerle kedi kılının akciğerlerde kist yapabilmesi pek olası gözükmemektedir. ha böyle bir ihtimal yok diye koruyucu hekimliği yok sayamayız tabiki. kedimizin düzenli kontrollerinin yapılmasına dikkat etmek, hastalık ihtimalleri üzerine düşünmekten kat be kat daha kolaydır.

Farkında Olmadan Gözünüzü Kör Edebilecek Tehlikeli Bir Parazit: Toksoplazma