HAYVANLAR 24 Ocak 2024
8,3b OKUNMA     227 PAYLAŞIM

Kedi Kumu Seçerken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Kedi kumu seçerken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? Hangi kedi kumu türünü almalıyım? Ne sıklıkla kumu değiştirmeliyim? Hangi marka daha iyi?

selamlar ey romalılar,

yıllardır evimde kedi boku temizleyen bir kardeşiniz olarak bazı konularda kendi önerilerimi ve fikirlerimi paylaşmak istiyorum. en önemli kriter kokunun engellenmesi ve kedi sağlığı.

ilk olarak hangi konularda öneriler sunacağım, fikirlerimi paylaşacağım aşağıda bulabilirsiniz.

- marka
- kedi kumu türü
- ağırlık
- kedi tuvaleti yeri
- kedi tuvateleti türü
- kullanım şekli ve temizleme sıklığı

aslında en önemli konu da bu. hatta bu entry'yi girmeme sebep olan da bu. madem bir entry gireceğim daha detaylı, geniş kapsamlı bir şey olsun istedim.

marka

ben bu illete bulaştığım zamanlarda max 2-3 farklı marka vardı. açıkçası elbette daha fazlası da vardır ama o dönemlerde genelde internet yerine petshoplardan alıyordum. internette de max 10 çeşit vardı.

öne çıkan iki marka vardı zamanında. yerli eczacıbaşı pisi pisi ve ever clean (yanılmıyorsam amerikan). şimdi ise yüzlerce marka bulabiliyorsunuz hem pethoplarda hem de internette. anicat, paticat, sandy, proline, reflex, perlinette, vancat vb.

ben yıllarca eczacıbaşı'nın pisi pisi ürününü kullandım. en önemli sebebi ucuz olmasıydı. 10kg'nı 15 tl'ye aldığım zamanlarda ever clean 70 tl'ye satılıyordu.

daha sonra zamanla onlarca farklı markanın bentonit marka kedi kumunu kullandım. hemen hemen hiç bir fark görmedim. küçük detaylar olabilir ama major seviyede gerçekten fark yok. sadece ever clean markasının topaklaşması ve özellikle tozsuz olması baya fark yaratıyor bunu söyleyebilirim.

bu sebeple yıllarca bu bok işinde çalışan bir emekçi olarak tüm markalar üç aşağı beş yukarı aynıdır demem yanlış olmayacak.

kedi kumu türü

burada ilk akla gelen bentonit, diatomit, sepiyolit , çam pelet ve slika türündeki kedi kumlarıdır. bunlara ek olarak son yıllarda yine bentonit türünde aktif karbonlu kedi kumu popüler oldu.

kullandıklarım:

bentonit kedi kumu : bildiğim kadarıyla bir kil türü olan sodyum bentonit ve kalsiyum bentonit'den üretiliyor. ısıl işleme tabi tutulduğu için de doğal olduğunu, kedi sağlığına zararının çok daha az olduğunu söyleyebiliriz. zaten veterinerler de bu şekilde belirtiyor. işte ürünün kalitesine göre tozlaşması ve topaklaşması değişiyor. ancak en aşağıda belirttiğim kullanım şekline göre zaten az olan farkların önemini sıfırlıyoruz. (evet sıfırlama)

çam pelet kedi kumu: işte en doğalı ve zararsızı bu. adı üstünde doğal çam paletinden yapılıyor. tozutma sıfır, topaklaşma görece daha zayıf. ve bu sebeple koku konusunda da yine bentonitlere göre daha zayıf kalıyor. fiyat markadan markaya değişmekle beraber bentonitlerle aynı olduğunu söyleyebiliriz. ben doğal ve çok zararsız diye denedim ancak kedilerim maalesef alışamadı.sabretseydim belki alışırlardı ama ben tercih etmedim. edene saygım sonsuz.

aktif karbonlu kedi kumu: işte gönlümüzün sultanı bu. hem topaklaşmada, hem de kokuda gerçekten en iyi türün bu olduğunu belirtebilirim ancak biz türk evlatları için pahalı olduğunu da söyleyebilirim.

slika: hiç kullanmadım, kullanılmasını hayatta önermiyorum. kedinizin kanser olup titreye tireye ölmesini istiyorsanız vakit kaybetmeden alın tabi ki.

bunların dışında partiküllerin büyüklüğü de önem arz etmektedir.

kalın taneli ve ince taneli olmak üzere ikiye ayrılıyor. adı üstünde bazı kedi kumların tanelerinin boyutu daha büyük. ancak markaların ve piyasadakilerin ekseriyeti küçük taneli kumlardır.

büyük taneli kumların en büyük avantajı topaklaşması çok ama çok daha başarılı. ve patilere yapışma özelliği de daha zayıf. etrafa yayılsa bile tanesi büyük olduğu için görülme ve farkedilme ihtimali daha yüksek. diyebilirsiniz ki e o zaman herkez büyük taneli alır. maalesef kazın ayağı öyle değil. çünkü bu kedi dostlarımızın da çoğunluğu bu büyük taneli kumlara sıçacağıma gider kölemin salondaki koltuğuna sıçarım daha iyi diye düşünmektedir. bu sebeple kalın taneli kedi kumu bulmak daha zor. yine eczacıbaşı'nın pisi pisi kedi kumu ürünün kalın tanelisini ısrarla öneririm.

uzun lafın kısası, ben kendi kullanım şeklime göre marka fark etmeksizin (eğer bulursam kalın taneli) o an hangi ürün ucuz ise oradan alıyorum.

ağırlık

burada 1-2-3-5-7-10-15-20 vb bir sürü lt ya da kg olarak paket büyüklükleri var. bu başlığın önemi yok sadece şunu söyleyeyim kumlar yamuk türde parçaçıklardan oluştuğu için ve paketlemede üst üste bindiğinde aralarda hava boşlukları kaldığı için 10 lt=10 kg maalesef olmuyor. ben psikolojik olarak kg yazan paketleri tercih ediyorum çünkü içlerinden daha fazla kum çıkıyor. ve genelde 10 kg yada 20 kg olanları alıyorum. tabi haliyle kg arttıkça fiyat artıyor ama birim başına düşen maaliyet elbette azalıyor.

kedi tuvaleti yeri 

tabi herkesin evi, şekli, düzeni başkadır. ben ebeveyn banyosu içerisinde kapı arkasında bir birlerine bakar şekilde tutuyorum. önemli not: bende iki kedi var bu sebeple iki tuvalet bulunuyor. ve ebeveyn tuvalet alanını çamaşır, kurutma makinesi vb temizlik ürünleri için depo gibi kullanıyorum. yani ev ortamının dışında olduğu için hem koku olsa bile eve yayılmıyor hem de kedicikler patileriyle kumu ev içine çok fazla taşıyamıyorlar. tabi hemen aşağıdaki kedi tuvaleti türüne geçiş yapmak lazım.

kedi tuvaleti türü

ben iki kedim olduğundan iki adet kapalı kedi tuvaleti kapları kullandığımı söyledim. bilen bilir kapalı tuvaletlerin üst tavan tarafında mazgal ızgara gibi alanlar olur. oralara hava geçiren keçe kumaş koyuyorum. hayvan gibi işe yarıyor. iki kapalı tuvaletin arasına da oluklu paspaslardan koyuyorum. bin bir çeşit kedi paspası türü var. istediğinizi kullanın.

aynı şekilde kedi tuvaletlerin altına mutlaka banyo paspası tarzı kilimler seriyorum. hem bu paspasın hem de kilimin yararı şu : kediler tuvalet içinde kumlara basınca patilerine tomar tomar kum yapışıyor bu suratını yaladığım kediler patileriyle kum taşıyorlar. bunu büyük ölçüde azaltıyor. zaten 1-2 günlük kullanımda paspasta ne kadar kum biriktiğini görünce şok oluyorsunuz.

kullanım şekli ve temizleme sıklığı

şimdi gelelim işin en önemli kısmına. bu konuyu da kendi içinde iki kısma ayırmak istiyorum.

"kumların temizlenme sıklığı" ve "tuvalet kabına koyulacak miktar"

kolaydan başlayalım.

- tuvalet kabına koyulacak miktar

ben genelde 10 kg veya 20 kg'lik kedi kumları alıyorum. bende iki kedi tuvaleti var. ikiye bölüp 5kg-5kg olacak şekilde paylaştırıyorum. önemli kriter yükseklik. ortalama 5cm-7cm arasında bir yükseklik oluyor. bu sizin kedi tuvaletinizin büyüklüğüne göre değişebilir.

bazı arkadaşlar iki üç avuç koyuyorlar. hiç bir şekilde önermiyorum. ama bu 5 kg'lik ekleme de kimilerine fazla gelebilir. aşağıda sebebini açıklıyorum.

tekrar belirteyim, kg olarak ayırıyorum, lt olarak değil.

- kumların temizlenme sıklığı

işte geldik bu uzun entry'i girmeme sebep olan konuya. en doğrusu her gün yada en fazla gün aşırı akşam saatlerinde kürekle kumları temizlemektir.

ancak buna rağmen zamanla ciddi kokular oluşmaktadır. çünkü, her ne kadar topaklaşan kumları ve kurumuş kakaları ayırıp temizlesek de çok fazla dışkı kum içinde kalmaktadır. yani topaklaşmayan ama parçalanmış kum partikülleri. zamanla bu artacağından koku da yayılacaktır.

benim gibi artık yıllarca kedi dışkısı temizlemekten iflahı kesilmiş bir emekçi iseniz, ve her gün kedi kumu karmaktan bitap düşmüşseniz ama aynı zamanda kedimizin sağlığı zeval görmesin ve koku da olmasın diyorsanız benim uyguladığım yöntemi uygulayabilirsiniz.

- iki kedi için ne demiştik 10kg kedi kumunu iki kedi tuvaletine 5kg-5kg pay ediyorduk. tek kedisi olanlar için tek tuvalete 5 kg yeter.
- ben ekstrem bir durum olmaz ise haftada sadece bir gün kumları temizliyorum.
- tuvalet kabına 5 kg gibi yoğun kum koyduğumuz için 1 hafta sınır olarak idare ediyor.
- 1 haftanın sonunda kürek mürek uğraşmadan o 5kg'lik tuvalet kabındaki kullanılmış kumu olduğu gibi çöp poşetine döküyorum.
- kedi tuvalet kabını ıslak mendillere, kuru mendillerle tertemiz siliyorum.
- yeni 5 kg'lik kumu kaba boşaltıyorum.
- kap kapalı, aynı zamanda tavan kısmındaki alana keçe kumaşı koyulmuş bir şekilde olduğundan koku ciddi anlamda içeri hapsediliyor.
- ve her hafta hiç kullanılmamış, arasına dışkı karışmamış kum kullandığım için koku zaten sıfırlanıyor.
- evet biraz israf oluyormuş gibi gözükebilir ama bunu da kumu olabildiğince ucuz markalardan seçerek dengeliyorum.

not: kumların tozutması önemli bir husus. tuvalet kabına kumu boşaltıktan sonra aynı iki bardak ile suyu bir ona bir diğerine döker gibi iki kap arasında kumları 2-3 kere boşaltıyorum. bu şekilde ilk tozutmayı da minimuma indiriyorum.

her hafta en fazla 30 dk'lık bir zaman aralığında bu işi hallediyorum.