YAŞAM 16 Ekim 2018
77,3b OKUNMA     733 PAYLAŞIM

Karşınızdaki Kişinin Yalan Söylediğini Ele Veren Beden Dili Hareketleri

Kelimeler iletişimin %7'lik bir kısmını oluştururken, beden dili iletişimin kalan %93'lük kısmını oluşturur. Yani bu beden dili hareketlerine hakim olarak karşınızdaki kişinin yalan söylediğini anlamanız çok daha kolay olabilir.
iStock


- yalan söyleyen kişiye hararet basar. olması gerekenden fazla terlediğini fark edebilirsiniz.

- buna pek yalan söyleme belirtisi diyemesek de samimiyetsizlik işareti diyebiliriz: bulunduğu ortamdan memnun olmayan ya da gergin hisseden kişinin gülümsemesinde yalnızca ağız çalışır. dişler gözükmez ya da gözlerinin etrafı kırışmaz. gerçek bir gülümsemede ise tüm yüz kasları hareket halindedir; gözler kısılır, dişler görünür, gamzeler çıkar. sahte bir gülümsemeyi karşısındakine gerçekmiş gibi yansıtabilen az kişi vardır.

- yalan söyleyen kişi gerginliği sebebiyle katı hareketler sergileyebilir. burada dikkat edilmesi gereken el, kol ve bacak hareketleri; yani kişinin genel duruşudur. hareketlerinde doğal olmayan, katı bir şeyler vardır. eller yüze daha sık götürülür. ağzını kapatmak ister gibi kişi, ellerini ağzına yakın bir noktada olan burnuna sık sık götürme gereği duyar. kişi ellerini saklar ya da sanki başka birisinden destek almak istiyormuş gibi bir eliyle diğer elini tutabilir. eğer ayaktaysa ellerini arkada ya da önde birleştirme eğiliminde olabilir. bu el birleştirmeler, kişinin çocukken annesinin elini tutup güvende hissettiği zamanları çağrıştırarak ona rahatlama sağlar.

- eller kontrol etmemizin en zor olduğu organlarımızdan biri olduklarından yalanı, gerginliği ya da sıkıntıyı da fazlaca ele verirler. yalan söyleyen kişinin elleri açık pozisyonda değildir ve ellerini, yalanı ağzından kaçmasın istercesine yumruk yapma eğilimindedir. eğer karşısındakini yalanına inandırdığını fark ederse sıktığı yumruğunu rahatlamış bir şekilde göğsünden aşağıya doğru hareket ettirerek açar. yalan söyleyen kişi ellerini göğüs hizasından aşağıda tutma eğilimdedir. kendini rahatlatmak için ellerini durmadan sallayabilir.

- yalan söyleyen kişi kelimeleri uzatabilir, ara vererek kesik kesik konuşabilir. bunu yapmasındaki amaç yalan söylerken zaman kazanmaktır ama buradan benzer belirtileri gösteren herkes yalan söylüyor anlamı çıkmamalıdır. eğer bir şüphe varsa o şüpheye dayanarak kişinin beden dili yorumlanmalıdır çünkü heyecanlanmış ya da korkmuş kişiler de bu tarz belirtiler gösterebilirler.

- yalan söyleyen kişiler gereksiz olduğu halde fazla kelime kullanarak konuşabilirler. böylece karşılarındaki kişiyi daha kolay ikna edeceklerini düşünebilir, çaresizce suçluluklarını örtmek isteyebilirler.

- yalancıyı tespitte göz hareketleri de çok önemlidir. yalancı kişi karşısındakinin gözlerinin içine bakmaktan kaçınır ve çoğunlukla gözlerini başka bir noktaya dikerek konuşur. göz kırpma sayısı artabilir. göz hareketleri yönlerine göre kişinin bir tasarıyı mı yoksa gerçekten yaşadığı bir olayı mı anlattığını gösterir. bunu tespit etmek her durumda kolay olmasa da yalan söylediğini düşündüğünüz kişiye cevabının doğruluğundan emin olduğunuz birtakım sorular sorarak gözlerinin nereye doğru hareket ettiğini tespit edebilir, daha sonra şüphelerinize yönelik sorduğunuz sorularda gözlerinin aynı yana çevrilip çevrilmediğine bakabilirsiniz. burada yine bir not eklemek istiyorum; iyi yalancılar büyük bir özgüven ile doğrudan gözlerinizin içine bakacaklardır. söylenen yalandan pişmanlık duyulmadığı sürece yalanı tespit etmek o kadar da kolay olmayacaktır.

- yalan söyleyen kişinin anlattıklarıyla duyguları birbirini tutmayabilir. bazı duyguların taklidi zordur. aynı zamanda yalan söyleyen kişi pozisyonunu sizden kaçmak ister gibi değiştirebilir, aranıza bir nesne koyabilir. onu bir şeyle itham ettiğinizde eğer suçsuzsa saldırgan bir tavır sergileyecekken suçluysa sakin kalıp savunmaya geçebilir. sözlerinde belirsizlikler, tutarsızlıklar olduğu gibi kısa cümleler de kurabilir.

- yutkunma sayılarında artış olabilir. bu sebeple kuruyan dudaklarını daha sık yalama gereksinimi hissedebilirler. çinliler uzun yıllar önce yalan söyleyen kişilerin baskı altında ağızları kuruduğunu bildiklerinden, sorgu esnasında yalancı kişinin ağzına pirinç taneleri koyarak tanelerin ıslanıp ıslanmadığına bakarlarmış.

- yalan söyleyen insan zaman kazanmak ve yalanını saklamak için sık sık öksürme ve boğazını temizleme eğilimi gösterebilir.

- yalan söylediğini düşündüğünüz kişiyle konuşurken konuyu aniden değiştirmeyi deneyin. eğer konuya geri dönmek istemiyorsa, konunun kapandığına memnun olup kendini rahatlamış hissedebilir ve tekrar aynı konuyu açmaya çalışmaz.

Beden Dilini Kullanarak Karşı Tarafa Nasıl Özgüvenli Bir İmaj Çizilir?