OYUN 25 Aralık 2023
11,9b OKUNMA     346 PAYLAŞIM

Kararsız Kalanlar İçin, Hangisini Almalı Tadında Bir Kıyas: Xbox Series X vs Xbox Series S

Xbox Series X ve Xbox Series S farkı nedir? Hangisi, hangi oyuncu tipine daha çok hitap ediyor? Kıyaslayalım.

xbox series x vs xbox series s: kazanan tarafın kişiden kişiye değişebileceği bir karşılaştırma bu

çok oyun oynayan veya grafiklere önem veren, evinde 4k tv'si olan ve cd girişi olmasına önem veren insanlar için kazanan taraf tabii ki xbox series x'tir.

haftasonları kafa dağıtmak için oyun oynayan veya "grafikler benim için çok önemli değil" diyen, evinde 4k tv'si olmayan ve game pass'e güvenip cd girişini önemsemeyen insanlar için de kazanan taraf xbox series s olur.

series s ayrıca bir playstation oyuncusuysanız, xbox exclusive'lerini oynamak veya game pass nimetinden yararlanmak için bir yan konsol olarak veya bir akıllı tv'niz yoksa onu akıllandıracak bir cihaz olarak da iş görür.

bu arada yazdıklarımdan series s'in oyunları kötü çalıştırdığı düşünülmesin, sistem özellikleri series x'e göre düşük olsa da kötü performans sergilediğini düşünmüyorum.

şuradan bir karşılaştırma videosu izleyebilirsiniz


onun dışında iki konsolun da en büyük artısı game pass'tir. yükleme süreleri iki konsolda da aynıdır. hatta bazı oyunlar şaşırtıcı olarak series s üzerinde daha hızlı açılır. (0.5 saniye falan)

servisi de yavaş falan değildir. 4 yıl önce çıkan cihaz 4 haftadır gelmedi diye "sirvis yiviş" diyenler bilmiyor sanırım, burada 2021 başı çıkış yapmış olan iki konsol karşılaştırılıyor.

series x'in fiyat farkını hak ettiği karşılaştırma

- series x'in gpu'su: 12.14 tflops (rdna 2)
- series s'in gpu'su: 4.06 tflops (rdna 2)*

sx'in gpu'su 3 kat daha güçlü. 1080p ekran bile kullansanız, s ile x arasında 60 fps, 120 fps veya grafiksel iyileşme gibi farklar oluyor.

- series x ram miktarı: 16 gb
- series s ram miktarı: 10 gb

sx'in ram farkı 4k çözünürlük için. fakat fark biraz fazla tutulmuş. dmc 5'in series s versiyonunda ray tracing olmaması muhtemelen vram farkıyla alakalı. gelecekte, gerek gpu gerek ram kaynaklı olarak, bu tür durumlar yaygınlaşabilir.

mesela unreal engine 5 demo'su series x'te 2k@30 fps çalışıyordu. ileride onun gibi, grafiği çözünürlük ve fps'nin önüne koyan bir oyun yapılırsa series s'te ciddi kısıntı gerekir.

- series x depolama boyutu: 1 tb (802 gb kullanılabilir)
- series s depolama boyutu: 512 gb (364 gb kullanılabilir)

bu da önemli bir fark. tabii harici depolama ekleme imkanı var; ancak next-gen upgrade'i alan oyunlar şu an sadece seagate'in nvme ssd kartlarıyla oynanabiliyor. normal usb sürücüler sadece eski nesil oyunları oynatmaya veya next-gen olanları saklamaya yarıyor:


- cpu ve ssd hızı olarak x ile s arasında fark yok denebilir.

kısaca

bütçe kısıtlamanız yoksa series x'e fark vermekten çekinmeyin. ayrıca, series s'in üzerine sadece 100 dolar ekleyerek playstation 5 digital edition alınabileceği unutulmamalı. series x'e yakın bir gpu ve daha üstün i/o arabirimini, dualsense ve exclusive avantajıyla birleştiriyor.

* farklı mimarili gpu'ları kıyaslarken faydalı olacak bilgiler:

Series S lehine bakalım biraz 

saçma bir karşılaştırma olsa da fiyat/performans olarak series s üstün. hem fiyatı yarısından daha az, hem de ben gibi çoğunluğun 4k monitörü yok ve series x/ps5 alınca monitöre ayrı para vermek zorunda kalacaksınız masraflar daha da çok artacak, hem de series s full yüklü (arkadan 15 tane quick resume oyunu ve tüm internet-amazon-youtube vs açık) haliyle harcadığı elektrik miktarı 80 wyken series x normal kullanımda 160+ ve full kullanımda 200+ wye kadar çıkıyormuş. diğer taraftan çift konsol kullananlar açısından xbox exclusive'leri en azından oynayabilmek için ps5'in yanına series x yerine series s almak çok daha budget friendly.

henüz rdna 2 temelli oyun görmedik, şu an çıkan tüm oyunlar xbox one-ps4 merkez alınarak geliştiriliyor ve üstüne rtx-60 fps filan eklenip salınıyor piyasaya. şu an series s öyle canavar bir cihaz ki ps5'ten çoooook daha değerli %90 onları oynadığımız geriye uyumluk desteği konusunda özellikle. ac unity-the division 1 gibi gelmiş geçmiş en iyi grafikli (evet hal 2023 tarihinde bile a plague tale'den, rift apart'tan, rtx açık cyberpunk'tan daha iyi gözüküyorlar ubisoft nasıl bir grafik kasmışsa artık) oyunları 60 fps oynamaktan tuut skate 3'ü gta v seviyesi grafiklere çıkartan enhanced sürümü (oğlum harbi ne canavar bişey yapıyor bu 16x af filtre ve renk düzeltmeleri ve böyle birçok oyun daha var ve bunlar ps5'te native çalışamıyor ve yoklar)nün insanı şoke etmesine, her çeşit emulator kurmalardan tut all-in-one medya cihazı gibi kullanmalara... veee rdna 2 tabanlı oyunlar görünce de kötüye gitmeyecek performans, 1080p 60 fps'de the division 2 grafikleri seviyesine ulaşabilecek diğer firmalar rahatlıkla. mesela rdna 2 temelinde geliştirilen forza motorsport 1080p 60 fps rtx on diye bişey vadediyor, işte o oyunda anlayacağız series s 1080p kullanıcı için nextgen açısından worth it or don't worth it mevzusunu.

umarım yeni nesil oyunlar cimriliğimizin ve bu cihazın yakuşukluğunun (tasarım açısında domaltır diğer tüm konsolları) hakkını verir diyor ve konuyu kapatıyorum.

Final yorumu

bütçeyi, aradaki farkı kenara koyuyorum. eğer televizyonunuz veya monitörünüz 4k, 120 fps destekliyorsa direkt x alınız. her ikisine de sahibim. televizyon kalitesi arttıkça konsol farkını görsel anlamda görüyorsunuz. 2 ay önce 120 fps destekleyen bir qled tv aldım. konsolların grafik gücünü iyi yansıtan bir tv. series x yağ gibi akarken doğal olarak series s'in görsel anlamda eksiklikleri çok daha net ortaya çıkıyor. özellikle eski jenerasyon oyunlarda maalesef s görüntü kalitesi bazen çamur gibi. ama 2k ve yakın bir tv'niz / monitörünüz varsa s alabilirsiniz.

bir de depolama olayı var tabii. aynı anda çok oyun oynayan biri iseniz s üzecektir.