YEME İÇME 22 Mart 2022
35,8b OKUNMA     334 PAYLAŞIM

Karantina veya Nükleer Saldırı Durumunda Kullanabileceğiniz, Uzun Süre Dayanan Besinler

En uzun dayanan gıdalar (besinler) hangileridir? Bir sığınaktayken yanımıza hangi besinlere almamız daha makul olur? Bu soruların cevabını veren bir liste, buyrun.
iStock

olası bir kıyamet senaryosunda, karantina halinde evde depolayabileceğimiz yıllarca bozulmayan gıdalar...

bal

eski mısır mezarlarını kazan modern arkeologlar, 2015 yılında mezarların içinde bulunan eşyaların arasında tazeliğini yitirmemiş 3 bin yıllık bal kapları bulmuştur. bal, düşük bir ph değerine sahiptir ve neredeyse içeriğinde hiç su yoktur ancak şeker yüklüdür. balın bu özellikleri, arı kovanını bakterilerden uzak tutmaktadır. ayrıca, bal doğal olarak asidiktir. yaklaşık olarak 3 ila 4.5 arasında bir ph değerine sahiptir. balın asidik olması, içinde büyümek isteyen hemen hemen her organizmayı öldürecektir.

balınız kristalleşirse, kolayca yeniden sıvılaştırabilirsiniz. cam kavanoz içinde bulunan balı sıcak suyun üzerine yerleştirerek (ama kesinlikle kaynatmadan) ilk günkü görünümünü elde edebilirsiniz.

şeker

bakteriler çoğalmak için suya ihtiyaç duyar. doğru saklandığında su içermeyen şeker de bu yüzden bakterilere yaşam alanı sunmaz. yani gıdaların bozulmasına yol açan bakteriler şekerde barınamazlar. sonuç olarak şekerde doğru saklandığı taktirde tıpkı bal gibi hiç bozulmaz.


tuz

tuz kuru saklandığı takdirde on yıllar boyunca kalitesini korur. tuzun muhafaza edici nitelikleri diğer bazı gıdaları da saklanabilir kılar. örneğin, tuzlanmış et ya da salamura zeytin bu gıdalardandır. sonradan iyot eklenmiş tuzlar 5 yılda bozulabilir.

akçaağaç şurubu

açılmamış bir şişe akçaağaç şurubu süresiz olarak saklanabilir. ve açtıktan sonra bile, buzdolabında tutarsanız 1-2 yıl kullanabilirsiniz.

mısır nişastası

serin ve kuru bir yerde saklandığında, on yıllarca yemek için güvenlidir.

sirke

beyaz sirke yüksek oranda asit içerdiği için bozulmaz. ancak bu, katkı maddesi içeren normal sirkeler (örneğin koyu balsamik) için geçerli değil. zira sirke, uzun süre saklandığında fermantasyona uğrayabilecek şırayı ihtiva eder.

pirinç

sıkıca paketlendiğinde aralarında böcek yumurtası olmadığı sürece uzun süre bozulmaz. pirinç saklamak için en uygun sıcaklık 4,5 ° c veya daha düşük sıcaklıktır. pirinçleri cam kavanozlar içinde 20-30 yıl saklayabilirsiniz ve aroma veya besin değerini kaybetmez.

kutuyu veya poşeti açtığınızda, taneleri taze tutmak için pirinci hava geçirmez bir kapta veya bir dondurucu poşette saklayın. (bu kuralların uygulanmadığı tek pirinç türü, lif açısından zengin kahverengi pirinçtir. yaklaşık 6 ay sonra sertleşmesine neden olan yağlar içerir.)

süt tozu

kapağı açılmadan kavanozda 10 yıla kadar dayanabilir.


zeytin

uygun koşullarda saklanan zeytinler 3 ile 5 yıla kadar dayanabilir.


sızma hindistan cevizi yağı

yüksek doymuş yağ içeriği nedeniyle, sızma hindistan cevizi yağı uzun süre kullanılabilir.


konserve ton balığı

uygun şekilde saklandığında et ve balık gibi düşük asitli konserve ürünler 5-7 yıla kadar taze kalıyor. bunun nedeni, steril olmaları ve bakterilerin oraya girip zarar vermesini imkansız hale getirmesidir. lakin konserve ne kadar yeni olursa olsun, bir kutu şişiyor veya sızdırıyorsa içindekileri asla yemeyin.

hardal

açılmamış hardal 3 yıla kadar dayanabilir.


patlamış mısır

patlamış mısır taneleri açılmadan hava geçirmez bir kapta saklanırsa çok uzun süre bozulmadan dayanabilir.


kuruyemiş

kurutulmuş meyvelerin kullanım süresinin dolması yaklaşık 2 yıl sürer. çok daha uzun süre dayanmalarını sağlamak için dondurucuya atın. (yemekten önce onları oda sıcaklığında çözdürdüğünüzden emin olun.)

çikolata

genel olarak sütlü çikolata 1 yıl, bitter çikolata 2 yıl, yüksek oranlarda kakao yoğunluğuna sahip dark çikolatalar ise 5 yıla kadar dayanabilir.


yüksek alkollü içkiler

rakı, votka, cin, rom ya da viski gibi 40 derece ve üzeri yüksek alkollü içkiler güneş altında veya sıcak ortamda kalmadıkça, kapaklarından alkolleri ve aromaları buharlaşmadıkça bozulmazlar. ancak yıllar içinde sıcak ortamlarda kapaktan bazı aromatik maddeler uçabilir. öte yandan içkilerin "dinlenmesi" fıçı içinde olur, cam şişeye girdikten sonra sert içkilerin özelliklerinde olumlu bir değişme olmaz. kapakları bir kez açıldıktan sonra bozulma işlemi başlayacaktır.

kaynaklar
https://www.eatthis.com/food-that-doesnt-go-bad/
https://www.smithsonianmag.com/…shelf-life-1218690/