DOĞA 5 Temmuz 2024
24,7b OKUNMA     166 PAYLAŞIM

Karadeniz'de Neden Ege ve Akdeniz'deki Gibi Bir Deniz Turizmi Yok?

Karadeniz'in en gelişmiş şehri Samsun, boydan boya sahille çevrili olmasına rağmen neden yaz aylarının favorisi değil mesela?
Fotoğraf: Atakum Belediyesi

Başlıca sebepler

karadeniz'de deniz turizminin tutmaması, karadeniz bölgesi ikliminin ılıman okyanus iklimi olması, yani her mevsim yağışlı ve ılık olmasından kaynaklanıyor. doğru düzgün güneş açmaz, her dakika yağmur yağar. üstüne kabaran dalgalar g*tüne vurdu mu kayalıklara yapıştırır. hadi git gir denize.

tamamen yer şekilleri ve iklimle alakalıdır. ayrınca akıntının fazla olması de bir sebeptir. bölgenin çok gelişmemiş olması bi sebep değil sonuçtur, o yüzden bunu sebep olarak gösteremeyiz.

meteorolojik olarak müsait değildir, deniz geç ısınır ve erken soğur, yağmurlu ve dalgalı gün sayısı fazladır yüzmesi dip akıntıları sebebiyle çok tehlikelidir. ama iyi ki de öyledir, bir termeli olarak uçsuz bucaksız plajlarda tek başımıza tatil yapabiliyoruz :)

Ne oluyor mesela burada denize girince?

karadeniz'de deniz turizminin tutmamasının nedenini açıklayayım hemen. diyelim melenagzı'nda denize giriyorsunuz. kıyıya yakın, sığ bir yerde yüzmeden duruyorsunuz. dalgalarla oynuyorsunuz ve sahildeki eşinize, annenize el sallıyorsunuz. kendinizi o kadar hızlı bir şekilde metrelerce uzakta bulursunuz ki akliniz şaşar. karadeniz sizi manyak eder dostlar. kışın delirdiğinde denize uzaktan bakmaya korkarsınız. hele bir de karasu'da sakarya nehrinin denize döküldüğü yere giderseniz, hayatınızı kesin sorgularsınız ve suyun gücünü idrak edersiniz. yani; gitmeyin!

millet pembe g*tlü ve çoğu yüzme bilmiyor, bilenler de tembel

tatile giden insanların %98'i saatlerce malak gibi şezlongda yatıyor. arada bir serinlemek için girdikleri denizde acemice çırpındıktan sonra şezlongda bir saat daha yatıyorlar. karadeniz'in hırçın yapısı buna izin vermiyor. ne güneş çok iyi bronzlaştırır ne de girip çırpınabilirsin, usta yüzücü değilsen karadeniz tat tuz vermez dalgasıyla döver fırlatıp atar. üstelik karadeniz'de instagram'a story atmalık apaçi mekanı da yok.

bunun için ege'nin, akdeniz'in harika koylarını ve plajlarını işgal etmelerine gerek yok aslında. bu tip tatilcilere büyükşehirlerde yapılacak havuzlar yeter. yanına trendy olduğuna ikna olacakları kafeler yap, havuzda camış gibi yattıktan sonra oradan story atsınlar instagram'a. yeter bunlara. türkiye'de deniz tatilini denizi hak etmeyen tipler yapıyor. zargana gibi flört arıyor çoğu. bokunu dölünü pisliğini akdenize egeye akıtmasalar keşke.

Toparlarsak

1. kısa deniz sezonu. karadenizde sezon temmuz ve ağustostur. hadi haziranın yarısını da buraya ittire ittire sokalım. ağustosun 15'inden sonra deniz bozmaya başlar. bu kadar kısa sezon için büyük turizm yatırımları yapmayı müteşebbisler rant için uygun görmüyor demek ki...

2. rip akıntısı. karadeniz affetmez.

3. kıyıların coğrafi yapısı.

4. hakim rüzgarlar.

5. enlem, boylam, b*k püsür... deniz turizminin şampiyonlar ligi akdeniz'dir. türkiye, yunanistan, italya, fransa, ispanya... fas, tunus, cezayir, mısır. say say bitmez.

coştuğu zaman ağaçları kökünden söken, gemileri karaya savuran bir denizden söz ediyoruz.

trabzon'dan kıbrıs'a kadar tüm denizlerde yüzmüş aslen sakaryalı biri olarak söylüyorum; akdeniz'den aldığım tadı hiçbir denizden alamadım.