EKONOMİ 8 Ekim 2018
18,3b OKUNMA     737 PAYLAŞIM

Kâr Açıklayan Şirketlerin Hisseleri Buna Rağmen Nasıl Değer Kaybedebiliyor?

Şirketlerin kâr oranları beklentinin altında kaldığı zaman böyle bir durum yaşanabiliyor. Peki neden?
iStock


facebook, 2018'in ikinci çeyreğinde 13 milyar dolar kâr açıklamıştı ve hisseleri de %20 düşmüştü

bu düşüş facebook'un toplamda 120 milyar dolar değer kaybetmesine yol açmıştı. bu kayıp tarihte bir günde yaşanan en büyük değer kaybı oldu. çünkü edilmesi beklenen kâr 13 milyar doların biraz üstündeydi ve edilen kâr beklentinin az da olsa altında kaldı.

peki 13 milyar dolar gibi muazzam miktarda kâr eden bir şirketin hisseleri neden bu kadar büyük bir değer kaybına uğradı?

bir şirketin değerini belirleyen çok fazla etken vardır. ancak basitçe bir şirketin değeri yaptığı kâra göre belirlenir. bir şirket yılda 30 milyon lira kâr ediyorsa önümüzdeki 10 yılda toplamda yaklaşık 300 milyon lira kâr edeceği baz alınıp değeri çok kabaca 300 milyon lira olur.

eğer şirket 30 milyon değil de 27 milyon kâr etmeye başlarsa, bu şirketin değerinde 30 milyon liralık bir kayba neden olur. yani şirketin 30 milyon yerine 27 milyon kâr etmesi değerinde %10'luk bir kayba neden oldu. 30 ile 27 arasında dramatik bir fark olmamasına rağmen uzun vadede şirket ciddi bir değer kaybına uğradı.

eğer bu şirket halka açık bir şirket ise, yani hisseleri yatırımcılar tarafından satın alınmışsa, yatırımcılar bu değer kaybını gördükleri an hisseleri ellerinden çıkarmak isteyeceklerdir. bu da zaten 30 milyon liralık kaybı daha da artıracaktır çünkü insanlar ellerindeki hisseleri, şirket daha değersiz hale geldiği için olduğundan ucuza satmaya gönüllü olacaklardır.

(bkz: fud)

FUD şöyle bir şey

korku, kararsızlık, şüphe kelimelerinin kısaltmasından oluşan, dilimizde "çamur at, izi kalsın" deyimiyle açıklanan ahlak dışı yöntem. (bkz: manipulasyon)

Diğerlerine Kıyasla Türklerin İngilizce Konusundaki Endişesi Yersiz mi?

Son Enflasyon Verilerinde Göze Çarpan ÜFE ve TÜFE Farkı Neden Çok Önemli?