SAĞLIK 2 Temmuz 2018
37,4b OKUNMA     742 PAYLAŞIM

Kahve, Yakın Gelecekte İnsülin İğnesinin Yerini Alabilir mi?

Yapılan araştırmalar sonucu bunun gerçekleşebileceği belirtiliyor. İnsülin iğnesiyle uğraşmak yerine bir shot espresso devirmek gerçekten de hiç fena olmazdı.
iStock

insülin: kan şekerini düşürücü etki yapan ve vücuttaki karbonhidrat özüştürmesinin düzenlenmesinde rol alan bir hormonumuz.


kahvenin şeker hastaları için insülin enjeksiyonlarının yerini alabilme ihtimalinin olması ufku iki katına çıkaran şeylerden biridir

kahve içenlerin kalp hastalığından, kanserden, felçten, solunum hastalığından, diyabetten ve böbrek hastalığından ölüm riskinin azaldığını gösteren çalışmaların yanında, kafein'in yani dolaylı olarak kahvenin şeker hastalığının gelecekteki tedavisi için önemli bir yere sahip olduğu söylenebilir.

işte aşağıdaki araştırma bunu detaylandırıyor:

insülin kaleminin günleri sayılı olabilir. araştırmacılara göre, diyabet tedavisinin geleceği yemekten sonra kola yapılan bir vuruş değil, bunun yerine bir shot espresso olacak.

bilim adamları, kan dolaşımında kafein algıladıklarında ilaç salgılayan yüz binlerce yapay hücre içeren bir implantla düzenli olarak iğneye ihtiyaç duyan diyabet hastalarının hayatlarını değiştirmeyi umuyorlar.

diyabetik fareler üzerindeki testler, cildin altına yerleştirilen böyle bir implantın, kahvenin, çayın veya enerji içeceklerinin içindeki kafein tarafından, hayvanların kan şekeri seviyesini kontrol eden bir ilacın üretilmesi için tetiklenebileceğini gösterdi. dozu yükseltmek için bilim adamları daha güçlü kahve verdi.

zürih'te isviçre federal teknoloji enstitüsü'nün ekibinden martin fussenegger, “bunu yaşam tarzınıza tamamen entegre edebilirsiniz” diyor. “glikozu geri almanız için günde ne kadar ilaca ihtiyacınız olduğuna bağlı olarak, sabahları ya da öğleden sonra bir çay ya da kahve içebilirsiniz."


implant kısa süre içinde insanlar için hazır olmayabilir. fussenegger, gerekli testlerin yapılmasından önce on yıl kadar bir süre geçebileceğini düşünüyor ve yaklaşımın güvenli ve etkili olduğunu göstermek için denemeler yapıldığını belirtiyor. faka işe yaradığı takdirde, bu yöntem birçok diyabet hastasının ihtiyaç duyduğu düzenli enjeksiyonların yerini alabilir. implantın 6 aydan 1 yıla kadar değiştirilmesi gerekmeyebilir ve bu sayede normal hayatınızı geri kazanabilirsiniz.

nature communications dergisinde yazan isviçreli araştırmacılar, glp-1 adı verilen bir diyabet ilacı üretmek için insan hücrelerini nasıl değiştirdiklerini anlatıyor. ilaç, kan şekeri seviyesini kontrol eden insülin üretmek için pankreastaki beta hücrelerini uyarıyor.

yapay hücreler, kan akışında kafein moleküllerini algılayabilmelerini sağlayan bir "gen devresi" içerir. hücreler kafeini tespit ettiğinde, glp-1 üreterek reaksiyona girerler. implant, her biri yüzlerce yapay hücre içeren binlerce jel benzeri kapsülden oluşur. jel kapsüller, hücreleri bağışıklık sisteminden korur, ancak kafein ve glp-1'in dışarı çıkmasına izin verir.


hücrelerin ne kadar iyi çalıştığını görmek için bilim adamları hücreleri, çeşitli seviyelerde kafein, çikolatalı milkshake, bitkisel çay, kola, siyah çay, red bull, starbucks kahvesi ve çeşitli hazır kahve kapsülleri ile içeceklere maruz bıraktılar. bitkisel çay ve çikolatalı milkshake'in hücreler üzerinde hiçbir etkisi olmazken; ancak diğer tüm içecekler, kafein içeriğine bağlı olarak glp-1'nin farklı miktarlarda üretilmesini tetiklemiştir.

dünya çapında 400 milyondan fazla insan, tip 2 diyabetten etkilenmektedir ve kan şekeri düzeylerini kontrol etmek, durumu yönetmenin önemli bir parçasıdır. kafein gerektiren bir tedavi herkes için işe yaramasa da, bu yöntem günlük hayatta insanlar için oldukça iyi bir gelişme olabilir.

kaynaklar:

https://www.theguardian.com/…jections-for-diabetics

https://www.theguardian.com/…disease-study-suggests 'den derlenmiştir.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir