PSİKOLOJİ 5 Haziran 2023
43,2b OKUNMA     325 PAYLAŞIM

Kafanızda Bazı İnsan Davranışlarını Oturtmanızı Sağlayacak İlginç Psikoloji Gerçekleri

İnsan psikolojisi sonsuz derecede karmaşıktır; bu da her gün yeni araştırmaların çıkmasını ve neden böyle olduğumuzun aydınlatılmasına yardımcı olmasını sağlar.

insan psikolojisi sonsuz derecede karmaşıktır, bu da her gün yeni araştırmaların çıkmasını ve neden böyle olduğumuzun aydınlatılmasına yardımcı olmasını sağlar. bazı psikolojik çalışmalar bize oldukça sıradan psikoloji gerçekleri sunarken (örneğin, rochester üniversitesi'nin bir çalışmasıyla doğrulandığı gibi, insanlar hafta sonları daha mutlu olur), diğerleri gerçekten aydınlatıcıdır. insan doğasını açıklayan, kendinizde ve başkalarında fark ettiğiniz bazı kalıplara ışık tutabilecek psikoloji gerçekleri:

eğer bir b planımız varsa, a planımızın işe yarama olasılığı daha düşüktür

ara sıra, hazırlıklı olmak zararlı olabilir. pennsylvania üniversitesi'ndeki bir dizi deneyde araştırmacılar, görevi başlamadan önce gönüllülerin yedek plan hakkında düşündüğü zaman, b planı düşünmeyenlere göre daha kötü performans gösterdiklerini bulmuşlardır. dahası, seçenekleri olduğunu fark ettiklerinde, ilk seferinde başarı için motivasyonları azalmıştır. araştırmacılar önceden düşünmenin iyi bir fikir olduğunu vurgularken, planları belirsiz tutarsanız daha başarılı olabilirsiniz.

korku, tehlikede olmadığımız sürece iyi hissettirebilir

herkes korku filmlerini sevmez, ancak sevenler için birkaç teori bulunmaktadır - ana teori hormonlara dayanır. korku filmi izlerken veya hayaletli bir evde yürürken, savaş ya da kaç tepkisinden kaynaklanan tüm adrenalin, endorfin ve dopamini yaşarsınız, ancak ne kadar korktuğunuzun bir önemi olmaksızın beyniniz gerçekten tehlikede olmadığınızı bilir - bu nedenle risk olmadan doğal bir coşku yaşarsınız.

büyük trajedilerden daha çok tek bir kişiye önem veririz

pennsylvania üniversitesi'ndeki başka bir çalışmada, bir grup açlıktan ölümle yüzleşen küçük bir kız hakkında bilgi alırken, diğer grup milyonlarca insanın açlıktan öldüğünü öğrenirken, üçüncü grup ise her iki durumu da öğrenir. insanlar, istatistikleri duymak yerine küçük kızın hikâyesini duyduklarında, bağış yapma konusunda istatistikleri duyanlardan iki kat daha fazla para bağışlamışlardır - hatta daha büyük trajedinin hikâyesini duyan grup bile daha az bağış yapmıştır. psikologlar, önümüzdeki insana yardım etmeye programlı olduğumuzu düşünüyorlar, ancak sorun çok büyük göründüğünde, üzerimize düşen küçük rolün pek bir işe yaramadığını düşünüyoruz.

başlangıçlar ve sonlar, ortaları hatırlamaktan daha kolaydır

insanlardan bir liste içindeki öğeleri hatırlamaları istendiğinde, genellikle en son veya en baştan gelen şeyleri hatırlama eğilimindedirler. frontiers of human neuroscience'de yayınlanan bir çalışmada bulunan bu durum, ortanın karışık olduğunu gösterir. bu nedenle, patronunuzun sunumunu bitirdiğini hatırladığınızda, ne yazık ki ortasıyla ilgili pek bir şey hatırlamazsınız.

tek bir olumsuz şeyi dengelemek için beş olumlu şey gereklidir

beynimizde "olumsuzluk eğilimi" olarak adlandırılan bir şey vardır ve bizi kötü haberleri iyi haberlerden daha çok hatırlamaya yöneltir. bu yüzden iş arkadaşınızın sunumunuzu övdüğünü hızla unutursunuz, ancak otobüs durağındaki bir çocuğun ayakkabılarınıza hakaret ettiği gerçeğine takılı kalırsınız. dengeli hissetmek için yaşamımızda en az beş olumlu şeyin bir olumsuz şeyi dengelemesi gerekmektedir.

yemek, başkası tarafından yapıldığında daha lezzetli olur

aynı malzemeleri kullansanız bile, sokağın aşağısındaki paket servisinden aldığınız sandviçin neden evde yaptığınız sandviçlerden daha lezzetli olduğunu hiç merak ettiniz mi? science dergisinde yayınlanan bir çalışma, kendinize bir yemek yaptığınızda onun etrafında o kadar uzun süre vakit geçiriyorsunuz ki, gerçekten tadına baktığınızda daha az heyecan verici hissettirebiliyor ve bu da zevkinizi azaltıyor.

bir şeyin gerçekleşeceğini bilmeyi, ne bekleyeceğimizi bilmediğimizden daha çok tercih ederiz

çalışmalarını nature dergisinde yayınlayan araştırmacılar, olumsuz bir şeyin olmak üzere olduğunu bilmenin (örneğin, bir toplantıya zamanında gitme şansımızın olmaması) işlerin nasıl yürüyeceğini bilmediğimiz zamandan daha az stresli olduğunu bulmuşlardır. (örneğin, belki de zamanında yetişebiliriz). bunun sebebi, sonuçları tahmin eden beyin bölümümüzün, ne bekleyeceğini bilmediği zamanlarda en aktif şekilde olmasıdır. gaza basmak trafiği yenmemize yardımcı olacaksa, geç kaldığımızda (eğer değilse) makul bir mazeret bulmamız gerektiğini kabul etmek yerine bu stresi yaşarız.

her zaman bir iyiliğe karşılık vermeye çalışırız

bu sadece iyi davranışlarla ilgili değil - "karşılıklılık kuralı", bize yardım etmiş birine yardım etmek için programlandığımızı gösteriyor. muhtemelen toplumun düzgün çalışması için insanların birbirlerine yardım etmeleri gerektiği için gelişmiştir. mağazalar bunu size karşı kullanmak için bedava şeyler sunar, umut ederler ki siz de biraz para harcarsınız.

bir kural çok katı göründüğünde, daha fazlasını çiğnemek isteriz

psikologlar tepki adı verilen bir olguyu incelediler: insanlar belirli özgürlüklerin ellerinden alındığını algıladıklarında, yalnızca bu kuralı çiğnemekle kalmaz, aynı zamanda özgürlüklerini yeniden kazanma çabasıyla normalde yapacaklarından daha fazla kural çiğnerler. bu, sınıfta telefonunu kullanamayan bir gencin gizlice mesaj gönderirken neden sakız çiğnediğini açıklayan en iyi psikolojik gerçeklerden biri olabilir.

en sevdiğimiz konu kendimiziz

kendisini dikkate alan kardeşinizi kendisi hakkında konuşmakla suçlamayın - bu sadece beyninin nasıl yapılandırıldığıyla ilgilidir. harvard'da yapılan bir çalışmaya göre, beynimizin ödül merkezleri, başkaları hakkında konuştuğumuz zamanlardan daha fazla etkinleşirken kendimiz hakkında konuştuğumuz zaman daha fazla etkinleşir.

sevimli şeyleri sıkmak istememizin bir nedeni var

"o kadar tatlı ki, patlayana kadar onu ezecektim!" buna şirinlik saldırganlığı denir ve bunu hisseden insanlar o sevimli köpeği gerçekten ezmek istemezler. frontiers in behavioral neuroscience'da yayınlanan araştırma, pozitif duygulardan bunaldığımızı hissettiğimizde -inanılmaz derecede sevimli bir yavru hayvana bakarken yaptığımız gibi- biraz saldırganlığın bu yüksek seviyeyi dengelememize yardımcı olduğunu buldu.

beynimiz sıkıcı konuşmaları daha ilginç hale getirmeye çalışır

glasgow üniversitesi araştırmacıları, yüksek sesle okurken kafamızın içinde sesler duymamız gibi, beynimizin de sıkıcı konuşmalar üzerine "konuştuğunu" buldu. birisi monoton bir şekilde konuşuyorsa, bilinçaltımızda onu kafamızda daha canlı hale getiririz.

bazı insanlar başkalarında öfke görmekten zevk alır

michigan üniversitesi'ndeki bir çalışmada, yüksek testosterona sahip kişilerin, öfkelendirilmiş bir yüzle eşleştirilmiş bilgileri, kızgın bir yüzle eşleştirildiğinde, nötr bir yüzle veya hiçbir yüzle eşleştirildiklerinde bilgiyi daha iyi hatırladılar, bu da kızgın bakışları ödüllendirici bulduklarını gösteriyor.. araştırmacılar, bu durumun bazı insanların bir başkasının onlara sinirlenmesinden hoşlandığını gösterebileceğini söylemişlerdir -sinirli tepki tehdit olarak yeterince uzun sürmediği sürece- bu da ofisteki o adamın sizin masraflarınızla ilgili aptalca bir şakayı bırakmamasına neden olabilir.

başkaları aksini söylediğinde otomatik olarak şüphe duyarız

1950'lerde ünlü bir deneyde, üniversite öğrencilerine dört çizgi arasından hangisinin dördüncü çizgi ile aynı uzunlukta olduğunu belirtmeleri istendi. deneyin içinde olan diğer kişilerin açıkça yanlış bir cevap seçtiklerini duyduklarında, katılımcılar onların öncülüğünü takip ederek aynı yanlış cevabı verdiler.

aynı anda birden fazla işi yapma konusunda düşündüğümüz kadar iyi değiliz

journal of experimental psychology'de yayınlanan bir araştırma, iki işi aynı anda yaptığınızı düşündüğünüzde aslında iki görev arasında hızlı bir şekilde geçiş yaptığınızı gösteriyor - hâlâ tek bir göreve odaklanıyorsunuz. instagram'da gezinirken partnerinizi dinlemek bu kadar zor olmasının sebebi bu olabilir.

geleceğin parlak olacağına ikna olduk

şu anda bulunduğunuz yerden hoşlansanız da hoşlanmasanız da, çoğumuz "iyimserlik yanlılığı"na sahibiz ve geleceğin şu anki durumdan daha iyi olacağına inanıyoruz. current biology'de yapılan araştırmaya göre, kariyerimizde yükseleceğimizi, hiç boşanmayacağımızı, melek gibi çocuklar yetiştireceğimizi ve uzun bir ömür süreceğimizi varsayıyoruz. bunlar herkes için gerçekçi olmayabilir, ancak hayal kurmakta zarar yok.

biz (istemeden) inanmak istediğimize inanırız

insanlar, doğrulama yanlılığı denen bir şeyin kurbanıdır: gerçekleri zaten inandığımız şeyi doğrulayacak şekilde yorumlama eğilimi. bu nedenle, amcanızın siyasi görüşlerini etkilemeye çalışırken ona ne kadar çok gerçek şeyler söylerseniz söyleyin, büyük olasılıkla yerinden kıpırdamayacaktır. bu, değiştiremeyeceğinizi kabul etmeniz gereken psikolojik gerçeklerden biridir.

beyinlerimiz bizi tembelleştirmek istiyor

evrimsel olarak konuşursak, enerjiyi korumak iyi bir şeydir - yiyecek kıtken, atalarımız her şeye hazır olmak zorundaydı. ne yazık ki, kilosuna dikkat eden herkes için bu, bugün hâlâ geçerli. current biology'de yayınlanan küçük bir çalışma, gönüllülerin koşu bandında yürürken yürüyüşlerini otomatik olarak daha az kalori yakacak şekilde ayarladıklarını buldu.

yalnız olmak sağlığımız için kötüdür

araştırmacılar, bir kişinin sahip olduğu arkadaş sayısı ne kadar az ise, kan pıhtılaşma proteininin (fibrinojen) o kadar yüksek olduğunu bulmuşlardır. bu etki o kadar güçlüydü ki, 25 yerine 15 arkadaşı olan birinin sigara içmesi kadar kötü etkilere yol açabiliyordu.

lisede en çok dinlediğin müziği sevmeye programlanmışsın

beğendiğimiz müzik bize dopamin ve diğer mutluluk verici kimyasalların salınmasını sağlar ve beynimiz gelişmekte olduğu için gençken bu etki daha da güçlü olur. yaklaşık olarak 12 ila 22 yaş arasında her şey daha önemli hissedildiği için bu yıllara daha fazla önem veririz ve o müzikal anıları koruruz.

"slate için yazan mark joseph stern, 'araştırmacılar, beynimizin yetişkinlikte duyacağımız herhangi bir müzikten daha sıkı bir şekilde, ergenlik döneminde duyduğumuz müziğe bağlandığını gösteren kanıtlar buldular ve bu bağlantının yaşlandıkça zayıflamadığını' yazmaktadır.

hatıralar, doğru anlık resimlerden ziyade birleştirilmiş resimlere daha çok benzer

dünyanın en iyi hafızalarına sahip insanların bile "yanlış hatıraları" olabilir. beyin genellikle olanların özünü hatırlar ve geri kalan kısmını doldurur -bazen yanlış bir şekilde- bu da eşinizin altı yıl önceki bir partiye sizinle geldiğine ısrar etmenizi açıklar, oysa o kesin bir şekilde gelmediğini iddia eder.

üzerinde test edildiysen bazı şeyleri daha iyi hatırlarsın

üzgünüm, çocuklar! en kullanışlı psikoloji gerçeklerinden biri testin gerçekten işe yaradığıdır. psychological science dergisinde yayınlanan bir çalışma, insanların bilgi üzerinde test edildikleri takdirde (ne kadar çok test o kadar iyi), sadece çalıştıkları ve gerek duymadıkları duruma göre insanların bilgileri uzun süreli hafızalarında daha iyi depoladıklarını bulmuştur.

çok fazla seçenek bizi felç edebilir

"tercih paradoksu" teorisi, araştırmacılar tarafından çalışmalarda gösterilmediği gerekçesiyle eleştirilmiştir, ancak beynimizin bir ton seçenek yerine birkaç seçeneği tercih ettiğine dair bazı kanıtlar vardır. örneğin, hızlı buluşma etkinliklerinde bekarlar daha fazla insanla tanıştıklarında ve bu insanların yaş ve meslek gibi faktörlerde daha fazla çeşitlilik gösterdiğinde, katılımcılar daha az olası tarih seçmiştir.

bir şeyin az olduğunu hissettiğinizde (örneğin, para gibi), ona takıntılı olursunuz

psikologlar, beynin kıtlığa duyarlı olduğunu, ihtiyaç duyduğunuz bir şeyin eksikliğini hissettiğinizde, daha fazla plan yapma eğiliminde olduğunu bulmuşlardır. örneğin, bir çalışma, çiftçilerin maddi akışları iyi olduğunda daha iyi planlayıcılar olduğunu ortaya koymuştur. paranızın sıkıştığı zamanlarda, faturaları ödemek veya ev işlerini yapmak için daha fazla hatırlatmaya ihtiyaç duyabilirsiniz çünkü zihniniz çok meşguldür ve hatırlamakla uğraşacak zamanı yoktur.

yanlış olduklarını bilsek bile bir şeylere inanmaya devam ederiz

bir bilim çalışmasında araştırmacılar, gönüllüleri yanlış bilgilerle beslediler, ardından bir hafta sonra gerçeklerin aslında doğru olmadığını ortaya çıkardılar. gönüllüler (şimdi) gerçeği bilseler de, fmrı taramaları, zamanın yaklaşık yarısında yanlış bilgilere hâlâ inandıklarını gösterdi.

biz, cansız nesnelerde bile insan yüzü ararız

çoğumuz bir tost diliminde isa'yı görmemiş olsak da, hareketsiz nesnelerden bize bakıyormuş gibi gelen çizgi film karakteri yüzlerini fark etmişizdir. buna pareidolia denir ve bilim insanları, yüzleri tanımanın sosyal yaşam için o kadar önemli olduğunu düşündükleri için beynimizin gerçekten bir yüzü kaçırmaktansa olmayan bir yüz bulmayı tercih ettiğini düşünmektedir.

biz her zaman, her zaman bir sorun buluruz

bir sorun çözüldüğünde neden yerini başka bir sorun alır diye hiç düşündünüz mü? dünya size karşı değil, ama beyniniz belirli bir anlamda olabilir. araştırmacılar gönüllülere, bilgisayar tarafından oluşturulan yüzler arasından tehditkar görünen kişileri seçmelerini istedi. araştırmacı david levari: "zamanla tehditkar yüzleri gittikçe azalttıkça, insanların "tehditkar" tanımını daha geniş bir yüz yelpazesini kapsayacak şekilde genişlettik. diğer bir deyişle, tehditkar yüz bulacak kadar tehditkar yüzler kalmadığında, eskiden zararsız olarak nitelendirdikleri yüzleri tehditkar olarak adlandırmaya başladılar."

insanlar, inançlarımızı değiştirmek yerine gerçekleri saptırmayı tercih eder

insanlar "bilişsel uyumsuzluk"tan hoşlanmazlar: bir gerçek, inandığımız bir şeyle çeliştiğinde ortaya çıkar. bu yüzden, bir sevdiğimizin yanlış veya kötü bir şey yaptığını duyduğumuzda, gerçekten ne kadar kötü olduğunu azaltırız veya kendimize, hareket etmemiz gerektiğini söyleyen bir çalışmanın bilimi abarttığını söyleriz.

insanlar yüksek beklentilerimize uyum sağlarlar (ve düşük beklentilere uyum sağlamazlar)

muhtemelen daha önce pygmalion etkisini duymuşsunuzdur - temel olarak, başkaları bize başarılı olacağımızı düşündüğünde iyi performans gösteririz ve başarısız olacağımızı beklediklerinde iyi performans göstermeyiz. bu fikir, 1960'ların ünlü bir çalışmasından kaynaklanmaktadır. araştırmacılar, öğretmenlere, iq testlerine dayanarak bazı öğrencilerin (rastgele seçilen) yüksek potansiyele sahip olduğunu söylediler. bu öğrenciler, öğretmenlerinin onlara olan beklentileri sayesinde gerçekten yüksek başarı elde etti.

sosyal medya psikolojik olarak bağımlılık yapmak için tasarlanmıştır

facebook bildirimlerinizi hızlıca kontrol edeceğinizi söylediniz ve 15 dakika sonra hâlâ kaydırıyor musunuz? yalnız değilsiniz. bunun bir kısmı sonsuz kaydırma ile ilgilidir: gerçekten etkileşimde bulunmadan ve tıklamadan sitede kalabildiğinizde, beyniniz o "dur" işaretini almaz.

sıkıcı bir görevin eğlenceli olduğuna kendimizi inandırabiliriz

işte bilişsel uyumsuzluğun harika bir örneği daha: bir öğrenme ve motivasyon psikolojisi çalışmasında gönüllüler sıkıcı bir görev yaptıktan sonra, birine gerçekten ilginç olduğunu ikna etmek için ya 1 dolar ya da 20 dolar ödendi. 20 dolar alanlar yalan söylediklerini biliyorlardı (makul bir ödül aldıkları için) ve hâlâ sıkıcı olduğunu düşündüler, ancak sadece bir dolar alanlar gerçekten eğlenceli olduğuna kendilerini ikna ettiler, çünkü beyinleri yalan söyledikleri için iyi bir nedeni yoktu.

güç, insanların diğer insanlar hakkında daha az ilgilenmelerine neden olur

muhtemelen ünlü stanford hapishane deneyi hakkında bir şeyler duymuşsunuzdur. (hatırlatma: üniversite öğrencileri sahte bir hapishanede mahkum veya gardiyan olarak rastgele atanmış ve "gardiyanlar" "mahkumları" taciz etmeye başlamıştı. durum o kadar kötüleşti ki iki haftalık deney altı gün sonra iptal edildi). bu oldukça aşırı bir örnek olsa da, daha sonraki çalışmalar insanlar kendilerini güçlü bir pozisyonda hissettiklerinde, bir kişinin duygularını yüz ifadesine dayalı olarak daha kötü bir şekilde değerlendirmeye başlarlar ve bu da empati kaybına işaret eder.

atalarımız için şeker ve yağ iyi şeylerdi

neden acaba kek, sebzeden daha lezzetli olmak zorunda? bunun sebebi, milyonlarca yıl boyunca nasıl programlandığımızdır. atalarımız için, şekerden hızlı bir şekilde enerji alıp yağ olarak depolamak ya da vücudumuzu ve beynimizi doldurmak için bol miktarda yağ yemek uzun vadede daha fazla enerji anlamına geliyordu. ancak şimdi şekerli, yağlı yiyecekleri kolayca ve fazla yemek için ve mevcut olduğu için vücutlarımız hâlâ o yağı depolamaya programlanmış durumda - gerçekten ihtiyacımız olmasa bile.

beynimiz uzun vadeli süreçleri önemsemez

hemen hemen herkes zaman zaman erteler, hatta vergileri ödemek için bir sıçrama yapmanın, netflix'i açmaktan daha mantıklı olacağını bile bile. acil, önemsiz görevleri tercih ediyoruz çünkü bunları tamamlayabileceğimizi biliyoruz. ayrıca, sürecin günler yerine aylar veya yıllar olarak yaklaşırken, günlük geçen zamana daha bağlı hissettiğimiz kanıtlar da var.

yetkilinin talimatları altında ahlakımızdan ödün verebiliriz

bu, kitaplardaki en eski psikoloji gerçeklerinden biridir: 1960'ların başlarında, yale psikoloğu stanley milgram, nazilerin yaptığı gibi ahlaka aykırı emirleri amerikalıların kabul etmeyeceğini kanıtlayacağını düşündüğü bir deney yaptı. "öğrenme görevi" için gönüllülere, bir "öğrenen"e (gerçek gönüllülerin pek bilmediği bir oyuncuya) yanlış cevap verdiğinde şok vermesi söylendi. milgram'ı dehşete düşürecek şekilde, öğrenciler acı içinde çığlık attığında bile katılımcılar şok vermeye devam ettiler.

para mutluluğu satın alabilir, ama sadece belli bir noktaya kadar

araştırmalar, gelir açısından, insanların mutluluğun zirve yaptığı bir "doyma noktasına" sahip olduğunu ve daha fazla kazanmanın aslında sizi daha mutlu etmeyeceğini gösteriyor. farklı araştırmalar çeşitli miktarlar önerdi (2010'daki bir araştırma 75.000 $ dedi, ancak 2018'deki bir anket 105.000 $ dedi), ancak mesele aynı: sürekli olarak daha fazlasını, daha fazlasını hedeflemek size bir fayda sağlamayacaktır.

önemli olan sadece kazandığımız para miktarı değil, onu nasıl harcadığımız

eğer en yüksek mutluluk seviyenize ulaşmamışsanız bile, paranız hâlâ mutluluğunuzu belirleyebilir. sosyalleşmemize ve daha canlı hissetmemize yardımcı olduğu için, sahip olduğumuz şeylerden çok deneyimlere (dışarıda güzel bir yemek veya tiyatro bileti) para harcadığımızda daha fazla tatmin olduğumuzu gösteren araştırmaları muhtemelen duymuşsunuzdur. ancak science dergisinde yayımlanan başka bir araştırma, paranın en tatmin edici şekilde nasıl kullanılacağına dair başka bir strateji buldu: kendimiz yerine başkalarına harcamak.

makale.