MODA 1 Şubat 2024
10,6b OKUNMA     212 PAYLAŞIM

Kadınlar Ne Zamandır Pantolon Giyiyor?

Kadınların pantolon giymelerinin tarihi çok da eskilere dayanmıyor.

eksik etek başta olmak üzere pek çok atasözü kadını küçük görmeye giyiminden başlar... peki etek giymek eksiklik midir? kadınlar ne zamandır pantolon giyiyor?

bazı kültürlerde pantolon, yüzyıllar ya da bin yıllar boyunca kadınlar tarafından giyilen yaygın bir giysi olmuştur. batı toplumunun çoğunda durum böyle değildi. amerika birleşik devletleri'nde kadınlar, iş yapmak veya spor yapmak için pantolon benzeri giysiler giyen bazı kadınlar dışında, genellikle uzun etekler giyerlerdi. her ne kadar 19. yüzyılda pantolonu savunan bazı kadınlar olsa da, kadınlar için kabul edilebilir bir günlük kıyafet seçeneği olarak pantolon 20. yüzyılın ortalarına kadar tam anlamıyla yaygınlaşmadı.


pantolonun batı toplumunda kadınlar için popüler bir kıyafet olarak benimsenmesinin kökleri 19. yüzyılın ortalarındaki kıyafet reformu hareketine dayanmaktadır. her ne kadar o dönemde fiziksel egzersiz ya da ev işleriyle uğraşan kadınlar zaten pantolon benzeri kıyafetler giyiyor olsalar da, bu giysiler genellikle halkın gözünden uzakta giyiliyordu. çoğu kadın genellikle ağır gelen, hantal görünen ve hareket alanlarını kısıtlayan uzun etekler giyiyordu. "rasyonel giyim" kavramını benimseyen bazı kadınlar, toplum içinde pantolon giyme seçeneğine sahip olmak istiyordu. bazıları bunu rahatlık ve hareket kolaylığı gibi tamamen pratik nedenlerle istedi. diğerleri için ise pantolon giyme özgürlüğü, o dönemde radikal ve tartışmalı bir mücadele olan kadın hakları hareketiyle bağlantılıydı.


amerika birleşik devletleri'nde elizabeth smith miller, 1851 civarında kadınlar için pantolon benzeri giysilerin erken bir versiyonunu tasarladı. dizlerin altına kadar uzanan bir etek ve ayak bileklerinde toplanan bol bir "türk" pantolonundan oluşuyordu (şalvar) ve üstüne kısa bir ceket giyiliyordu. "bloomers" olarak bilinen bu giysi adını miller'ın tasarımının ilk savunucularından amelia jenks bloomer'dan almıştır. kadınlar için pantolonun diğer ilk destekçileri doktor ve reformcu mary edwards walker ve kadın hakları savunucusu elizabeth cady stanton'dı. bazı çevrelerde popülerlik kazanmasına rağmen, bloomerlar çok fazla tartışma yarattı. günlük kullanımları birkaç yıl sonra ortadan kalktı ve kadınlar için pantolonlar yine egzersiz veya ev işleri gibi sınırlı bir dizi aktiviteye indirgendi veya özel olarak giyildi.


geleneksel olarak erkeklerin yaptığı işleri üstlenen sivil kadınların bazen pantolon giydiği i. dünya savaşı (1914-18) sırasında olduğu gibi, kadınlar tarafından kamusal alanda pantolon giymenin kısa ömürlü canlanmaları oldu. ikinci dünya savaşı sırasında (1939-45), pantolonlar sivil ve asker kadınlar tarafından hem işte hem de sosyal hayatta daha yaygın olarak giyilmiştir. her ne kadar kadınlar savaştan sonra da özellikle spor ve eğlence amaçlı pantolon giymekten hoşlanmaya devam etse de, 1960'lı ve 70'li yıllara kadar kadınlar için stil trendleri büyük ölçüde etek veya elbiseye bağlı kalmıştır. ardından, kadın hakları hareketinin de etkisiyle pantolonlar evde, toplum içinde ve birçok işyerinde kadınlar için popüler ve uygun kıyafet seçenekleri olarak sağlam bir şekilde yerleşti.