EDEBİYAT 9 Eylül 2024
4,3b OKUNMA     65 PAYLAŞIM

JK Rowling, Voldemort'u Yazarken Bu Karaktere Haksızlık mı Etti?

Rowling'in koskoca Voldi'yi biraz kolay harcadığını savunan bir yazı.

voldemort harry potter evrenindeki en güçlü büyücüdür

j.k. rowling'in bildiğim kadarıyla bir yazar olmamasından dolayı yanlış yaratılmış karakterdir bence. çünkü bir eserdeki baş kahramanın belirgin bir farkı ya da gücü vardır diğerlerine göre. mesela lotr'u aldığımızda hobbitler en zayıf ırk olmasına rağmen, en büyük güçleri iradelerinin güçlü olması ya da hırslarının düşük olması bakımından yüzüğe karşı dayanıklı oluşlarıdır.

voldemort'u anlamak için biraz harry'nin genel durumuna bakmak lazımdır. çok parası olan, okuldaki derslerde başarısız, hiçbir büyü alanında özel bir yeteneği olmayan, aslında davaya inanmamış ve sonradan kabullenmiş, sıradan bir büyücüdür. etrafında koca bir büyücü dünyası olmasa bırak bedene gelmişini uçan ruh halindeki voldemort'a bile 5 dakika dayanamaz. zaten ilk filmde dayanamadı da bayıldı gitti.

voldemort, daha dumbledore onu almaya gelmeden önce bile güçlerini fark etmiş ve onları yönlendirebilir bir haldeydi. okula dahil olduktan sonra okul tarihindeki en başarılı öğrencilerden birisi oldu, sınıf başkanlığı yaptı. belki onlarca büyü yarattı. yasaklı kısımda okumadığı kitap olduğundan şüpheliyim. horcrux fikrine dahi ihtimal vermeyen ustalarının aksine bunu gerçeğe çevirdi ki zor kere zor olan bir büyü olduğu belirtilir. sadece horcrux yaratması da değil onları koruma metodları da inanılmazdır. kafanıza göre lanet fırlatarak yok edemezsiniz. en önemlisi de bir davası vardır ve bu davanın peşinden yol alır.

yine yazar tarafından en büyük haksızlığa uğramış karakterdir

bu kadar bilgi ve yeteneğe sahip bir büyücü, harry ile olan ilişkisini çözümleyememiş, ilkini kaybettikten sonra tümünü toplayıp korumalarını güçlendirmek yerine horcruxların şıpır şıpır yok edilmesine izin vermiş, bir mürver asa bokuna triplere girmiş ki sanki kendisi gibi büyük bir büyücünün emsalsiz bir asaya ihtiyacı varmış gibi, yanındaki malfoy ailesinin ve benzerlerinin yarım sadakatini fark edememiş, son ve en önemli olarak da harry potter'ın ölüp ölmediğini kendi kontrol etmek ya da ikinci bir avada kedavra göndermek yerine nacissa'yı göndermiştir.

dumbledore, voldemort'un anca getir götürünü yapar yetenek olarak. ama çarpışmalarını kazanamamalarının temek iki sebebi vardır. ruhunu 8'e bölünce haliyle büyü gücünde bir eksilme oluşuyor. ama bence bundan da önemlisi hiçbir zaman şöyle efendi gibi başbaşa vs atabilecekleri bir ortam oluşmadı. hep dış etmenler de olaya dahil oldu ve engel oluşturdu. yoksa aslında dumbledore'un, voldemort'un tek korktuğu büyücü olması saçmalığı diğer büyücülerin içlerini rahatlatma arzusundan gelen bir şeydi.

bir başka temel saçmalık ise, bu çocuk hiçbir zaman normal bir tip olmamıştı.dumbledore okula aldı almasına ama grindelwald gibi bir manyağı tanımış olmasına karşın voldemort'u hiç kontrol altında tutmadı. ta 1-2. sınıfken gebertip kurtulma ihtimali varken, bu bilge adam olaya ayılamadı. ama ger nasılsa voldemort sevgisiz olduğu için güçsüz yaftası yedi. ulan herif bütün bilgelere ninni söyleyip uyutmuş.

açıktır ki, bulunduğu evrenin en kuvvetli karateridir ve eserde harry potter'ın kafasız ve yeteneksiz bir karakter olması hasebiyle boş bir mağlubiyetle yok edilmesi tarafsız okuyucular için bir hayal kırıklığı olmuştur. yazar harry potter'ı sıradan ve gözü kara çocuk yerine çok daha güçlü yazmalıydı.