KÜLTÜR 13 Kasım 2024
15,6b OKUNMA     69 PAYLAŞIM

Japonya’nın Karanlık Geçmişinde Gizlenen İstismar Geleneği: Wakashu

17. ve 19. yüzyıl Japonya’sında uygulanan Wakashu geleneği, soyluların genç erkekleri yanlarına alarak eğitim ve rehberlik adı altında istismar ettiği karanlık bir kültürdü.

wakashu, genç kişi demekti ve erkekler için kullanılırdı. 17. ve 19. yüzyıllar arasında japonya'da üst sınıf erkekler (soylular, samuraylar vb.) 7-19 yaş arasındaki genç erkekleri himayelerine alırlardı. bu "genç erkekler" kimono giyer ve belirli bir şekilde saç traşı olurlardı.

bu himayeye alma durumu genç erkeklere sadece mentorluk vb. anlamında değil, maalesef onları cinsel olarak kullanmayı da içeriyordu. (onlara sorsanız, seks yapılan bu genç erkeklerin akıl hocalarına daha sadık oldukları düşünülüyordu!)


20 yaşına yaklaşan wakashu'lar, genpuku törenine katılırdı böylece topluma takdim edilir ve erkek olarak hayatlarına devam ederlerdi. erkekliği değil de nanshoku (eşcinsellik) yolunu da seçebilirlerdi; o zaman da kendilerine bir wakashu bulurlardı. aslında bu nanshoku olayı başlı başına acayip. kelime anlamı erkek renkleri imiş.

budist tapınaklarında wakashu'ları eğitirlermiş. bunu yaparken bu genç erkekler müzik, dans, çay töreni ve dövüş sanatları da dahil olmak üzere sanat eğitimi alırlar, üstadları da tatmin ederlermiş! bu geleneğe girmeyelim, delikanlı samuraylar bozulmasın.

bu genç erkeklerin tercih edilme nedenlerinden biri de kadın nüfusunun azlığı ve fahişelerin pahalı olmasıydı. (rahatsız oldunuz, biliyorum.) bu yüzden wakashu'yu kadın gibi giydirmek ve makyaj yaparak dolaşmasını istemek çok yaygındı bu "soylu" erkekler arasında.


işin bir de başka yönü var ki o dönemlerde özellikle tokyo'da yaşlı kadınlar da reşit olmamış erkekleri tercih ediyorlardı!

tüm bunlar yaşanırken arada sahibini öldüren wakashular ya da intihar edenler de oluyordu tabii. neyse ki 17. yüzyıl sonlarında çıkan iç savaş ve sonrasında batılı güçlerin japonya'ya girmesi nedeniyle sosyal ve kültürel çalkantılar - değişimler yaşandı ve sonucunda bu gelenek yok oldu gitti. off yazarken sıkıntı geldi!