TARİH 11 Ekim 2024
2,6b OKUNMA     44 PAYLAŞIM

Japonların İkinci Dünya Savaşı'nda Son Çare Geliştirdiği İntihar Saldırısı: Kamikaze

Kamikaze, Japon savaş tarihinin en çarpıcı ve trajik yönlerinden biri.

ikinci dünya savaşı sırasında japonya’nın tam anlamıyla son çare olarak geliştirdiği bir taktiktir kamikaze.

kamikaze pilotları olarak da bilinir. bu pilotlar, düşman gemilerine çarparak ölmeye hazır bir şekilde havalanırlardı. tabii ki, normalde bir insanın kendi isteğiyle ölümüne gitmesi kulağa tuhaf geliyor, ama o dönem japon kültüründe "onurlu ölüm" diye bir kavram vardı. japonlar için vatana hizmetin en yüce şekliydi bu.


biraz garip gelebilir ama kamikaze pilotlarının aslında usta pilotlar olmadığını söylemek lazım. bu çocuklar çoğu zaman ya çok genç ya da askeri tecrübesi olmayan kişilerden seçilirdi. hatta bazılarının doğru düzgün uçak kullanmayı bile tam öğrenemeden kamikaze göreviyle havalandıkları söylenir. uçuş eğitimleri kısa olurdu çünkü asıl amaçları iniş yapmak değil, direkt olarak hedefe dalmaktı, yani ölmekti. amaç: ölürken yanlarında götürebildikleri kadar "düşman" götürmekti.


bu pilotların görev öncesi yazdığı mektuplar falan da vardır. birçoğu ailesine veda ederken, bazıları "eğer ben ölürsem, umarım vatan kazanır" tarzında şeyler demiş, yani biraz kandırılmışlar açıkçası, yaptıklarının çok etkili bir eylem olacağını düşünüyorlarmış.