YEME İÇME 4 Mart 2021
35,8b OKUNMA     549 PAYLAŞIM

İyi Filtre Kahve Nasıl Demlenir?

Filtre kahve yaparken tadı biraz daha üst seviyeye çıkaracak olan tüyolar veren bir yazı.
iStock

toplanın! iyi filtre kahvenin nasıl demleneceğini anlatıyorum!

birçok insan filtre kahveyi acı ve sert buluyor. haklılar da. bunun bir kaç sebebi var. en başta gelen sebep satın aldığınız kahvenin "çöp" klasmanında değerlendirilebilecek olması. yani düşük kalitede koyu kavrulmuş çekirdeklerden iyi fincan çıkaramazsınız. bilindik tüm zincir kahvecilerden satın aldığınız kahveler bu klasmandadır. bu çekirdekler aromatik olmadığı için çözümü fazla kavurmakta bulurlar. bu da bitter, kömürsü (sert) sonuçlara sebep olur. o yüzden yerli, butik kavuruculardan daha açık kavrulmuş ve cupping puanı 80'inin üzerinde olan "nitelikli kahve" klasmanına giren çekirdeklerden temin etmelisiniz. nasılı burada:

nitelikli kahve satın alma rehberi


içtiğiniz kahveyi beğenmemenizdeki temel sebeplerden biri de kahvenin bayat olması

kahve jet hızında bayatlayan bir ürün. hele öğüttüyseniz ışık hızında bayatlıyor. yani satın aldığınız mis gibi kokan kahveden birkaç gün sonra verim alamamanız bu yüzden. bu sorunun üstesinden gelmek için kahveyi demlemeden hemen önce öğütmelisiniz. yani bir değirmene ihtiyacınız olacak. değirmenlerde tutarlı öğütüm çok önemli. o yüzden çelik bıçaklı el değirmenlerini tavsiye ederim. bu yerli ürün gayet başarılı: (bkz: molent g50) öğütmek her şeydir. kahve karabiber değil. toz üretiminden, parçacık geometrisine kadar inanılmaz detay var. öğütüm kalınlığını kafanıza göre ayarlamak da birçok fincan profiline erişiminizi sağlıyor. iyi kahve içmek isteyenlerin alması gereken ilk ekipman neymiş: kahve değirmeni. param çok diyorsanız piyasadaki en kral el değirmeni şu: comandante c40 nitro blade. fiyatı kalp kırar söyleyeyim ama bence değer orası ayrı. çekirdeklerinizi ısı, nem ve ışıktan olabildiğince koruyun. çekirdek kahve de hızlı bayatlar.


daha sonra ekipman geliyor

standart filtre kahve makineleriyle (1000tl altına satılan neredeyse her makine) zarif bir fincan almanız çok zor. detaylara girmek istemiyorum ama önemli olan suyu nasıl ve hangi ısıda kahvenin üstüne boca ettiği. burada iyi sınav veren makineler bayağı pahalı ama yine de yukarıdaki 2 şarta uyarsanız taze ve lezzetli kahveler içebilirsiniz. sadece zarif, kompleks aromaları ve asiditeyi yakalayamazsınız.

bu sıradaki parametreye erişim çok daha ucuz ve kolay: su! su kahvede hayati önemde. fincanın tamamına yakını su sonuçta. kalsiyum ve magnezyum oranı, su sertliği doğrudan kahve kalitesini etkiliyor. burada işin kimyasında boğulmak istemezseniz anlarım. en azından musluk suyu kullanmayın. kireç ve klor kahvenizi tarumar eder. bu videoda bizzat test ettim:

kahve için su tadımı


filtre seçimi

öncelikle temiz bir fincan istiyorsanız kağıt filtre kullanmalısınız. metal filtrelerin delikleri mikron cinsinden oldukça geniştir ve kahve tozlarıyla birlikte birçok yağ da fincana geçer. ha bu yağ gövde artırır kimileri de sever (french press). ama temizlik istiyorsanız beyaz kağıt filtre tercih edin. bir de bu önemli: demleme öncesinde kağıt filtreyi sepete koyun ve sıcak su ile iyice ıslatın. böylece kağıt kokusunun filtreye geçmesine ciddi oranda engel olacaksınız.

diğer küçük detaylar

makinenin temizliğini bir sonraki demlemeye bırakmayın, kahveyi içer içmez ya da içmeden yerinden çıkan parçaları temizleyin güzelce. arada bir kireç sökün mutlaka.

unutmayın filtre kahve acı ve kötü olmak zorunda değil. kahve bilginizi artırmak ve bu alanda (ev demleyiciliği) ilerlemek isterseniz youtube içeriklerimin size faydalı olacağını düşünüyorum.

kanalıma hoşgeliniz!