SAĞLIK 3 Eylül 2018
37,9b OKUNMA     724 PAYLAŞIM

İstanbul'da Görülmesiyle Yeniden Gündeme Gelen Şarbon Hastalığı Nedir?

İstanbul Silivri'de bir kurbanlık hayvanda şarbon hastalığına rastlanmasının ardından, 6 kişide şarbona bağlı deri lezyonları görüldü. Bu kişilerin tedavisi devam ederken şarbonun ne olduğuna dair açıklayıcı bir yazıyı sizinle paylaşalım istedik.


şarbon nedir?

öncelikle şarbon, bacillus anthrachis denilen bir bakterinin neden olduğu hastalığın ismidir, virüs ismi veya viral bir hastalık değildir. 

en çok temas yoluyla bulaşır. meslek hastalığıdır, hasta hayvanların bakımı ya da kesimi ile uğraşanlarda daha sık görülür. deri bütünlüğü bozulmuş, yani cildinde kesik çizik olanlarda deri şarbonu yapar. en sık görülen klinik formu budur. (cilt şarbonu) bunun da klinik seyri çeşitlilik gösterir. 

ayrıntıya girmeden bir çeşidi daha ağır seyredebilmekle beraber tedavi ile yara yerinde ciddi skar bıraksa da tamamen iyileşir veya enfekte etlerin iyi pişirilmeden yenmesi ile bağırsak şarbonu oluşur. cilt şarbonundan çok daha tehlikeli ve tedavisi zordur. 

ama esas öldürücü olanı ve tedavisi "pek" mümkün olmayanı  -hani şu zarf göndermişler açmış havaya saçılmış ortalık karantinaya alınmış diye bilineni- akciğer şarbonudur. bakterinin sporları ile bulaşır ve biyolojik savaş için kullanılanı da budur. şarbon bakterisi spor oluşturup uzun süre dayanıklılığını koruyan bakterilerdendir ve bu sporları lab ortamında mesala karbonat ile karıştırılıp havaya saçılacak hale getirilir ve solunursa akciğer şarbonuna neden olur ve öldürücüdür.

istanbul'daki şarbon vakası

istanbul'daki vaka bakterinin sporları ile değil bizzat kendisi ile oluşmuş cilt ya da bağırsak şarbonudur. ortada bir biyolojik savaş yok yani. ülkede de zaten özellikle doğuda sık rastlanır bu vakalara. enfekte etler yemek için hazırlanır ve doğranırken temas sağlanmış ve illet mikrop ahalinin sıyrık çizik olan eline yüzüne koluna bulaşmış veya etler iyi pişirilmeden gömülmüş ve bağırsak şarbonu oluşmuş. yani kuvvetle muhtemel öyle olmuştur hastaneye gidip kimseyi gördüğüm ya da konuştuğum yok.

et aldığınız yere etin kökenine dikkat edin. etli çiğ köfte, çiğ et içeren ürünler az pişmiş etler tüketmeyin. aldığınız etleri doğrarken dikkatli olun ne bilim eldiven kullanın sonrasında elinizi iyice yıkayın.

şüpheli lezyonunuz varsa bir bilene danışın.

ekleme

bakanlık açıklama yapmış. etler yenmemiş sadece temas söz konusu ve 4 kişide cilt şarbonu gözlenmiş. bağırsak şarbonu yokmuş. hayvan kurban amaçlı alınıp kesilmiş. 28 kişi temas etmiş artık kaç kişi girmişlerse bir danaya.. bir de bu sürede illa ki et tüketilmiştir. neyse ki pişirmişler gibi. ilgili açıklama;

"bilindiği gibi 31 ağustos tarihinde silivri’de kesilen bir kurbanda şarbon hastalığına rastlandığı tarım bakanlığımızca kamuoyuna duyurulmuştur. şarbonlu olduğu bildirilen hayvanla temas ettiği tespit edilen 22 kişi muayene ve tetkik amacıyla hastanelerimize davet edilmişlerdir. bu kişilerde gerekli tetkikler yapılmış ve 6 vakada şüpheli hafif deri lezyonları görülmüştür. bu vakaların gerekli tedavileri düzenlenmiştir."

Kişide Kan İçme İsteği Uyandıran, Nadir Görülen Korkunç Bir Hastalık: Porfiria