İŞ HAYATI 17 Ekim 2023
20,1b OKUNMA     193 PAYLAŞIM

İşinden Sessiz Sedasız Ayrılmak İstemeyenlerin Yeni Trendi: Sesli İstifa

Son zamanlarda sesli istifa (loud quitting) adı verilen yeni bir terim trend oldu. Sessiz istifanın aksine, bu insan dramatik bir şekilde işlerini bırakıyor.

son zamanlarda sesli istifa (loud quitting) adı verilen yeni bir terim trend oldu. sessiz istifanın aksine, bu insan dramatik bir şekilde işlerini bırakıyor.

sesli istifa edenlerin davranışları şirketi olumsuz etkiler. bu çalışanlar bildirimde bulunmadan ayrılabilir, hoş olmayan bir ortam yaratabilir, internette kışkırtıcı yorumlar yayınlayabilir, verilen görevleri yapmayı reddedebilir, yıkıcı ve potansiyel olarak sabote edici eylemlere girişebilir. bu davranışlar büyük organizasyonel risklerin sinyali olabilir ve liderler ile yöneticiler tarafından göz ardı edilmemelidir.

bu dramatik hareketi yapmadan önce yansımalarını düşünmek gereklidir. sesli istifa işi bırakma gerekçeniz, bir açıklama yapmak, mikro yönetime (micro management) sahip, baskıcı patronunuza intikam almak veya takdir edilmemekten bıkmış ve yorulmuş olmanız olabilir. dezavantajı ise yeni bir iş için referans veya tavsiye almaya çalışırken köprüleri yakmış olmanız ve gelecek işvereniniz için potansiyel bir sorun olarak görülmeniz olacaktır.

gallup tarafından yakın zamanda yapılan bir analize göre, yaklaşık beş çalışandan biri açıkça kendini geriye çekiyor ve sesli bir şekilde işi bırakıyor. bu, genel işgücü memnuniyetsizliği ve işten ayrılma eğiliminin bir parçasıdır. bulunması zor becerilere sahip insanlar, yakında yeni bir pozisyon bulacaklarını bildikleri için işlerini bırakma konusunda daha iyi bir konumdalar. insanların mutsuzluğunu gürültülü bir şekilde dışa vurmaya yönelik ani kararın kökü, uzaktan çalışma sonrası ofise geri dönmeye yönelik isteksizlik ve artık daha iyi bir iş-yaşam dengesi kalitesine sahip olma çabasından kaynaklanabilmektedir.

sesli istifa edenlerin zararlı eylemleri moral ve üretkenliğe zarar verir, bu da firmanın kültürünü ve itibarını etkileyebilir. bunlar arasında üretkenliğin azalması, dikkatin dağılması, geciken işler, üst düzey yeteneklerin kaybı ve geride kalanların üzerindeki iş yükünün artması yer alıyor.

liderler bu sorunlara kısa sürede bir çözüm bulmalıdır. yönetim düzenli olarak geri bildirim istemeli ve personelin neden bağının kesildiğini anlamak için onları dinlemelidir. kuruluşlar çalışanların refahına öncelik vermeli ve onların ruh sağlığını destekleyecek yöntem ile kaynaklar sunmalıdır. liderlerin işyerinde güveni yeniden inşa etmek için uygun adımları atması gerekecek. çalışanlarını başarılı olduklarında takdir etmeli ve herkesin önünde takdirini göstermelidirler. bazı çalışanlar ise kalamayacak kadar olumsuz tarafta olabilir ve yolların bir an önce ayrılması gerekebilir.

kaynak: forbes