UZAY 25 Eylül 2018
20,9b OKUNMA     614 PAYLAŞIM

Işığın Bile Kendilerinden Kaçamadığı Kara Delikler Nasıl Oluyor da Sıcaklık Yayabiliyor?

Kara delikler hala oldukça gizemli yapılar ve olay ufku içindeki tüm enerjiyi emiyorlar. Buna rağmen çok çok düşük olsa ve bildiğimiz anlamda olmasa bile sıcaklık yayabiliyorlar. Peki bu nasıl oluyor?

evrenin her noktasında sanal parçacıklar oluşur. bunlar parçacık ve anti parçacık biçimindedir. normal şartlar altında bu parçacıklar derhal birbirlerini yok ederler ve etkileri gözlenmez.


enerjinin korunumu gereği parçacıkların birisi pozitif diğeri ise negatif enerjiye (ya da negatif kütleye) sahip olmak zorundadır. bir kara deliğin olay ufkunda bu tür parçacıkların oluşması durumunda bu ikiliden sadece birinin kara deliğin çekimine kapılma ihtimali vardır. bu durumda parçacıklar sanal olmaktan çıkıp gerçek hale gelir. enerjinin korunması için kara deliğe düşen parçacığın enerjisi negatif olmak zorundadır.


bu durumda kara deliğin kütlesi parçacığın enerjisi kadar azalır. öte yandan kaçan parçacık aynı miktarda enerjiyi dışarı taşır. bunun adı hawking ışımasıdır.


bu nedenle kara delik dışarıya enerji yayarken eğer başka bir şekilde enerji kazanamıyorsa kendisi küçülür. kara delik küçüldükçe dışarıya yaydığı enerji miktarı artar.

Lisans Sonrası Kapağı Avustralya'ya Atmak İsteyenlere Tavsiyeler