YEME İÇME 3 Şubat 2021
94,1b OKUNMA     617 PAYLAŞIM

İşi Şansa Bırakmak İstemeyenlere: Mükemmel Mısır Patlatmanın Tarifi

Nasıl mısır patlatılır? Sinemadaki gibi mısır patlatma, patlamış mısır tarifi... Defalarca deneyen bir Sözlük yazarı, mısır patlatma işini çözmüş ve olabilecek en iyi sonucu elde etmiş.
iStock

açılın, sayısız denemeden sonra, mısır patlatma işini hemen hemen çözdüm gibi

her şeyden önce, işlemin her safhasında en ince ayrıntıları tek tek şaşmadan uygulamak gerekiyor. biraz gevşek davransanız kesinlikle olmuyor.

mısır patlatmanın, esnekliği, toleransı olmayan proses olduğunu anlayana kadar uzun yıllar geçirdim.

burada anlatmaya çalışacağım tekniğin yağlı ve tuzlu patlamış mısır olduğunu söylemeliyim.
diğer tür mısır genellikle çarşıda mangal falan satılan yerlerde bulunan garip aletle, ateşin üzerinde çevirerek patlatılıyor ama tahmin edeceğiniz üzere sonradan yağ ve tuz eklenmiyor. o da her zaman garanti patlatmıyor.

- her şeyden önce mısır. çarşıda çerezcilerde cin mısırı, patlayan mısır adıyla satılanlar var. şansa kalmış, dürüst esnafta hiç kötü çıkmaz. marketlerde sadıkoğlu'nun mısırı gayet iyi. bim'deki ve a101'dekiler de sorunsuz patlıyor.

- ikinci mesele tencere. ben dandik bir teflon tencere kullanıyorum. tabanı ince olanlar sanırım bu işin sırlarından. pazarda, çarşıda satılan ucuz alüminyum tencereler de kullanılabilir çünkü işi bilenler onlarda da patlatıyor hatta mısır patlatma tenceresi olarak satılıyorlar.

- miktar. bir çay bardağı mısır büyük bir salata kabını/kasesini dolduruyor. bu hemen hemen orta boy bir tencerede rahatça patlayabilecek mısır miktarı.

- yağ bol olacak. yağ bir çay bardağı mısır için orta boy tencerenin dibine yayılmalı. yağı az koyarak bir çok patlatma işini mahvetmişimdir. sağlıklı beslenme ayağına yağı az tutarsanız patlamıyor. tuz da bol olmalı. atılan tuzun çoğu dibinde kalıyor zaten. sonradan çekilmiş himalaya ya da kaya tuzu diğer rafine tuzlardan çok çok daha lezzetli. tuz ve yağ miktarını zaman içinde ayarlarsınız.

- püf noktalarından biri. tencerenin kapağı. patlatma esnasında çok su buharı çıkıyor. bunu önlemek imkansız. zaten bu mısırın patlamasını da engelliyor. çözüm ne? metal makarna süzgeci:


bunu ters çevirip üzerine kapatacaksınız. hem hava alacak hem de elinize yağ sıçratmayacak. kulpları ısınabilir, ona dikkat edin. belki kulpları tencereninkilerle birlikte tutarken kuru bir bez kullanmanız gerekebilir.

- patlatma süreci. orta derece ateşte tencereyi biraz ısıtın. çok değil. aşırı sıcak tencere iyi olmuyor. bir süre sonra yağı ekleyin. az bir süre yağı ısıttıktan sonra mısırı ekleyin. ısınma süresini uzun tutup çevirmeyi geciktirirseniz ilk mısırlar yağda kızarıyor ama diğerleri olmuyor, buna dikkat. kulplardan tutarak çevirme hareketi yapın. çevirme falan derken, asla tencerenin içine kaşık, tahta zımbırtılar falan girmeyecek. tuzu ekleyin. buraya kadar kapaksızdı. böyle de devam edecek bir süre. buradaki püf noktası, sık sık mısırı çevirmek. hepsi aynı anda aynı kızarıklığa ulaşsın. patlatmanın en önemli kısmı bu. ilk patlamalar başlayana kadar tencereyi açık tutuyoruz. pıt pıtlar başlayınca makarna süzgecini geçiriyoruz. burada öyle çok çevirmeye gerek kalmıyor. başarmışsanız zaten fırtına gibi kısa sürede patır patır doluyor tencere.

bunları neden yazdım?

neden böyle uzun bir açıklamaya ihtiyaç duydum?

çünkü yıllardır yaptığım sayısız denemenin hiçbiri birbirini tutmuyordu. zaman zaman asla bir formüle ulaşamayacağımı, her şeyin şans meselesi olduğunu düşündüm. siz de bu safhaları bir bir uygulayacak ve bazen patlamayacağını göreceksiniz. bunun sebebi unsurlardan birini ya ihmal ediyor olmanız ya da fazla abartıyor olmanızdan kaynaklanacak.

şimdilik söyleyebileceğim bu kadar.

ha bir şu var, biranın yanında mükemmel gidiyor. özellikle kaya+himalaya tuzu karıştırılmışsa.