TEKNOLOJİ 30 Haziran 2016
85,5b OKUNMA     1420 PAYLAŞIM

İşe Yarar Android Uygulamaları

Android kullananların işine yarayacak programları Sözlük yazarı "taqster" öneriyor.
iStock.com

android dediğin en yüksek verimliliği sağlar diyenler için aktif olarak kullandığım (editlerle birlikte beğendiklerim de burada) programları kategorilere göre ayırdım. sözlükte en çok emek verdiğim entry olacak sanırım ve sürekli güncellenecek.

program seçimlerim genelde hız ve pratiklik üzerine kurulu ve tabi ki telefonunuzu diğerlerinden farklı kılmaya. zaten çok bilinenleri yazmayacağım. en beğendiğim programları kategorisinde en üstte koyuyorum, eğer aynı işi yapan iki program yazılmışsa alttakileri bir süre kullanmışım, beğenmişim ama üsttekilerle değiştirmişim demektir.

programlardan daha iyisini görürseniz yeşillendirin, inceleyip eklerim.

-----------------------------------------------------------------

launcherlar

themer launcher - aylardır bunu kullanıyorum, telefonumu alan bir duraksıyor zira klasik temalar gibi değil, o kadar sade ve kullanışlı versiyonları var ki. ana ekranımı genelde kilit ekranı sananlar, direk benim telefona da yap diyenler... onlarca farklı tema var ve her ayrıntısını tek tek kafanıza göre düzenleyebiliyorsunuz. anlatsam bir entry yer kaplar, deneyin, beğeneceksiniz. özelleştirme konusunda en aşmışı bu. yine kategorilere göre programları düzenleme bunda da var.

buzz launcher- kendisi themer'e birşey olursa geçeceğim alternatif olurdu. zira kullanılardan gelen milyonu aşkın tema var. ama çok hantal gibi. bir tema kurduğunuzda her elemanını ayrı ayrı yüklemeniz gerekiyor.

smart launcher- minimalist bir yapıya sahip tema ancak bir kere alışınca bırakılmıyor. programları türlerine göre ayırıyor, çok kullanılanları göz önünde tutuyor vs. bu programın daha hoş bir yanı ise az enerji tüketmesi (apex gibi benzerleri batarya düşmanı) ve ayarlar kısmında hem kilit ekranı için hem kendi için envai çeşit seçenek olması. artık hantal olmuş telefonlara yükledik, coştular.

go launcher: eh işte denecek bir launcher. artısı çok fazla tema seçeneği olması. aşağıdakilere yönelmenizi tavsiye ederim.

aviate: yahoo'nun launcheri. gps açıkken nerede olduğunuza göre ana ekranı değiştiriyor. ya da siz seçiyorsunuz. misal spor salonu moduna alınca fitness ve müzik kısayolları oluyor ekranda. hoş ama çok ilgi çekici değil şu anda (beta aşaması)

apex launcher - nova launcher : ikisini aynı yere yazıyorum çünkü benzerler. klasik android temasına farklı yorumlar getiriyorlar. içlerinden apex'i tavsiye ederim.

hd widgets - launcher sayılmaz ama, en iyi widget uygulamalarından biri.

--------------------------------------------------------------

lock screen

go locker - smart launcher'ın sundugundan bir adım fazlasını sunuyor. default olanı bile çok hoş, gayet pratik özellikle noficationlarda. ama diğerleri hep paralı.

smart- go locker bir ara saçmaladı, güncelleme ile çözülene kadar bakayım dedim, oldukça başarılı ve go locker'dan daha hafif.

homebase: gerçekten hoş ve pratik bir lock screen şeysi, özelleştirme seçenekleri bol. kilit ekranı olduğu halde sağa sola geçip haberlere falan göz atabiliyorsunuz. nedense ben kullanmıyorum.

sparky lock screen: bayanlara tavsiye ederim çok hoş, etkileşimli lock screen seçenekleri var. ancak genelde erkeklere pek hitap etmiyor.

--------------------------------------------------------------

müzik - radyo ve fotoğraf - resim

spotify- online (üyelik ile offline) müzik dinleme platformu. çok iyi bir arşivi var ve sizin zevkinizi algılayıp daha isabetli parçalar seriyor önünüze zamanla.

tunein radio - radyosu olmayan bir androidiniz varsa tüm dünyadan 290.000 küsür radyo kanalı elinizde.

autodesk sketchbook - iyi bir çizim programı. diğerlerinden çok daha iyi, photoshop'un temel özelliklerini barındırıyor. ancak galaxy not gibi kaleme sahip telefonlar için bastırmayı algılamıyor.

--------------------------------------------------------------

alarm

morning routine alarm - çok enteresan bir anlayışa sahip. örnek veriyorum alarmımı kurdum mutfakta kahve paketinin barkodunu okuttum. sabahları kendini yırtıyor. susturma ya da erteleme seçeneği yok. kalkıp mutfaga o barkodu okutana kadar bağırıyor. sinir bozucu ama etkileyici.

sleepbot- bir alarm. ancak aynı zamanda isteğe göre gece yatakta dönmelerinizi, horlamalarınızı vs dinleyebiliyor. ben yattım tuşuna basıp sabah ben kalktım dediğinizde günlere göre uyuma durumunuzu analiz ediyor vs. ayrıca iyi uyku için yapılması gerekenler, beslenme önerileri vs de sunuyor.

alarm clock xtreme - uyanamayanlar için alarm. susturmak için matematik problemi çözmeniz ya da captcha girmeniz gerekebilir.

timely: hoş bir alternatif. aslında xtreme alarm'dan buna geçtim sanki. uyku evreleri kuramına göre uyanma saatinden 30 dk önce kısık sesle başlıyor, uyanma anında coşturuyor. yine kapatma methodları bunda da var (matematik sorusu, kod girme vs.)
---------------------------------------------------------------

not alma ve hatırlatıcı

wunderlist - hatırlatıcı. şunu bunu yapmam lazım diyerek tarihiyle not alıyorsunuz, o zamanı geldiğinde haber veriyor. ayrıca eklediğiniz gmail adresleriyle ortak bir platform oluşturup ortak yapılacak listesi oluşturabiliyorsunuz. dahice. (her birini denedim uzunca süre, en iyisi bu)

pocket - google chrome ile senkronlu çalışıyor. misal güzel bir entry var baya uzun ama vakit yok. sağ tıklayıp pocket'e atıyorsunuz. işe giderken telefonu açıp okuyorsunuz. feedly gibi rss uygulamaları ile de uyumlu.

any.do - takvim eklendi cal diye çok şık, çok pratik. wunderlist de güzel ama mail ile haberdar ediyordu. (artık direk de haber ediyor)

evernote - pocketten daha iyi bir not şeyi. neden? çünkü chrome'a kurduğunuz eklenti ile " tuşuna bastığınızda çok isabetli şekilde hedef yazıyı bulup kesiyor, yolluyor. ama çevrimdışı modu sadece premiumda mevcut. sadece bu da değil. resim çekip ya da url kopyalayıp hatta ses kaydedip not da ekleyebiliyorsunuz. windows için skitch denen bir yardımcı programı var her an ekran görüntüsüs kırpıp üzerine not alıp evernote'a yolluyorsunuz. ancak arayüzü karışık.

google keep - pratik ve şirin bir arayüzü var. sorun, tik atılan şeylerin listenin en altına inmemesi wunderlist gibi.

springpad- çok övgü aldı, yükledim; biraz denedim ve en başa aldım. diğerlerinin hepsini sildirme sebebi. aşağıdakilere ayrı ayrı sahip. any.do ile kombo yaptığında tüm hayatınızı organize etmiş oluyorsunuz. imdb, goodreads gibi araçlara da gerek kalmıyor. okumak, izlemek istediğiniz kitapları, filmleri vs bulup kitaplığa ekliyor ya da çoktan okumuş, izlemiş olduklarınızı ayrıca sıralıyor. internette beğendiğiniz bir ürün var, bu program tek tıkla onu alışveriş defterine kaydediyor vs. pek çok özelliği mevcut. (artık kullanımdan çekildi)

------------------------------------------------------------------------------------

verimlilik / çeşitli

speed reading coach- kendisi sizlere bu entryi birkaç saniyede okutabilecek bir programdır. zira ücretsiz versiyonu birkaç çeşit hızlı okuma alıştırması ve en önemlisi spritz tarzı okuma şeysi içeriyor. benim için şu anda dakikada 600 kelime okumak çocuk oyuncağı oldu. #43955209

financius - kişisel hesap kitap tutma aracı. cebimde, kartımda ne kadar para var, ne kadar borç var, nereye ne kadar harcamışım vs. ayrıntılı olarak takip edilebiliniyor.

expense manager - financius alternatifi. bunu kullanmayalı gelişti mi bilmiyorum ama en son geçmiş aydan para devretmeme ve kredi kartı gibi farklı hesaplar ekleyememe gibi eksiklikleri vardı. yine de oldukça başarılı.

cam scanner- tarayıcı gibi birşey. belgeleri kamera ile çekiyorsunuz, o sizin için kağıdın şeklini şemalini ayarlayıp tarayıcıdan çıkmış gibi yapıyor. üzerine bir de imzanızı ekleyebiliyorsunuz. şahsen ben çok sayfalı kitapçıkları bununla tarattım pdf kitap haline getirdim büyük yükten kurtardı.

swiftkey- hızlı yazım için.

android weather - hava durumu şeyi.

yahoo weather - bu da hava durumu bildiriyor, daha pratik ve isabetli ama sistemi daha çok sömürüyor. (artık sömürmüyor)

instant heart rate- garip şekilde isabetli olarak nabız ölçen birşey.

duolingo - çok iyi bir yabancı dil öğrenme programı. birkaç günde beginner ispanyolca yaptım söylemesi ayıptır.

trafi: ankara, izmir, istanbul için gideceğiniz noktayı seçtiğinizde hangi toplu taşıma ile nereden gideceksiniz, ne zaman ineceksiniz anlatan bir program. yeni şehirler yolda.

yandex.navi : türkiye için en başarılı navigasyon programı.

headset button controller : tek tuşu olan kulaklığınız varsa gayet kullanışlı. ard arda 2 tık sonraki şarkı, bir kısa bir uzun tık sesi açma gibi kombinasyonlar sunuyor.

smart tools :akla gelmeyecek araç gereci bir arada sunan bir program.

switchr : ekranın bir köşesine bastığınızda son uygulamaları pratik şekilde önünüze seriyor tek parmak hareketiyle programlar arası geçiş için.

airdroid - bilgisayar başındayken ayrıca telefonla uğraşmaya gerek kalmadan browserınızdan mesajlaşıp, arama yapabileceğiniz bir ortam. ayrıca dosya aktarımı gibi olayları da hallediyor.

virtual wheel beta- telefonu bilgisayar için direksiyon olarak kullanmanızı sağlar. gittikçe gelişiyor.

--------------------------------------------------------------

sistem

go power master - enerji sarfiyatını düşürmek için türlü numaraları var. ekranı kapatınca tekrar açana kadar türlü özellikleri askıya alıyor vs. telefonun şarj süresi 6-7 saat kadar uzadı sayesinde.

nodir : kendisi oldukça başarılı. yükleyip sildiğiniz programların artıklarından, çerezlerden, aynı dosyalardan öyle bir kurtarıyor ki bir anda bir gb'a yakın ve sayıca binlere varan dosyadan kurtulabiliyorsunuz.

greenify : telefonun ramini yiyen programları engelleme şeysi. ancak rootsuz telefonlarda pek pratik değil.

gravity screen :ayarlarını yapmak uzun sürebilir ancak sonrasında güç tuşuna hiç basmazsınız. elinizdeyken ekranı açık tutar, cebinize, masaya koyduğunuz anda ekranı kapatır. gayet pratik.

roehsoft ram expander - bunu deneyemedim, satın almadım ve malum ortamlardan bulamadım çünkü. ama rootsuz cihazlara sd kartı ram olarak kullanarak ekstra ram gücü sunmayı vaadeden tek program bu. başka varsa mesaj atın, eklerim.

-----------------------------------------------------------------

okumalık - bakmalık

feedly - youtube'da takip ettiğim sayfalar, birkaç haber sitesinin top stories kısımları, bazı siteler, bloglar hatta buradan takip edilen birkaç başlık... ekledim her birini, bana oldukça şık ve sade bir arayüzde yeni birşeyler oldukça günlük olarak servis ediyor. bazı günler internet browser'ı bile açmıyorum. zira kendisinin browseri var.

flipboard- facebook, 500px, gmail, twitter ve pek çok şeyi aynı ekranda çok pratik şekilde görmeniz için.

pulse - bir tür haber kaynağı oluşturma şeyi. sevdiğiniz haber kaynaklarını ekliyorsunuz okudukça okuyorsunuz.

500px : çok başarılı fotoğraflara hızlıca bakmanız için yapılmış.

9gag- çok kullanışlı bir uygulama. ekşi sözlük uygulaması gibi dandik değil.

deviantart - meşhur sitenin mobil uygulaması. gelişmesi lazım.

wallbase hd wallpapers - wallabase.cc sitesinin unoffical uygulaması. sitenin kendisini ayrıca öneririm deviantartdan fazla bakıyorum.

tüm gazeteler- türkiyedeki hemen her gazeteyi aynı ortamdan takip etmek için ideal.

play gazetelik- hem türkçe hem ingilizce haber kaynaklarını (sadece gazeteler değil) buradan takip edebilirsiniz. ben bunu tercih ediyorum.

goodreads - sitenin aplikasyonu. okuduğunuz, okumak istediğiniz kitaplarla sanal kitaplık oluşturma, kitap keşfetme ortamı.

-----------------------------------------------------------------

sosyal

bu kategori için özellikle öneri mesajlarınızı beklerim. asosyalliğe yakın olduğumdan yazacak pek birşeyim yok :)

/// edit sonrası: muhtemelen daha fazla da birşey ekleyemem bu kategoriye zira bu tür uygulamaları pek anlayamıyorum ///

meow: şimdi yazacağım, bu program da amele dolacak ama neyse. bir chat programı. harita üzerinden seçtiğiniz noktaya en yakın kullanıcıları önünüze seriyor. (da çok üzerinde durmayın lütfen)

hot or not- sosyal deney olarak kullanıyorum kendisini. insanlar birbirine artı eksi puan veriyor, herkesin belli bir ortalaması oluyor gibi bir şey. iki gün kullandım, gençliğe dair umutlarımı yitirip döndüm bulaşmayın bence.

-----------------------------------------------------------------

market

fetch- game store. bundan sonra oyunlar için google play'e bakacağınızı sanmam :) ayrıca app sekmesi de eklenmiş yakın zamanda. iyi taralanmış. güzel yanlarından biri de telefona kurulu aplikasyonları listeliyor, siz herhangi birinin karşısındaki similar butonuna dokunduğunuzda benzer sonuçları sıralıyor. bunu yükleyin gerisini boşverin.

best android market- google play'in en dandik yanı, sort seçeneklerinin olmaması problemi malum. bu program da tam tersi program arama konusunda kendini oldukça geliştirmiş.

appbrain :play'e alternatif ama yine de pek numarası yok.

-----------------------------------------------------------------

oyunlar

plague inc : strateji oyunu. bir salgın hastalığa hükmediyorsunuz. dna özelliklerini geliştirerek semptomlar oluşturuyorsunuz. farkedilmeden bir süre yayılabilirsiniz ancak ölümlere sebebiyet verdikçe doktorlar var gücüyle size karşı deva arıyorlar. hedef dünya'da hiç nüfus bırakmamak.

hungry shark : jaws gibi birşey. çok da başarılı. içinizdeki vahşet duygusunu ortaya çıkarır.

gta san andreas : çok sevilen oyun telefonda da var diye bildiriyim istedim. açıklama gereksiz.

doodle god hd : dört elementle başlayarak, onu bunla karıştırıyım derken medeniyet kurma oyunu. farklı senaryoları da var mesela robinson cruose olarak adaya düşünce bir çomakla başlayıp adadan kaçmaya kadar gidiyoruz.

cafeteria nipponica : ismini doğru yazmamış olabilirim ancak business management konusunda çok başarılı bir oyun.

game dev story : üstteki oyunun oyun yapımcısı olduğumuz versiyonu.

son iki oyunda benim gibi onlarca saat harcamışsanız yapımcılarının sayfasına göz atın derim her konuda bir management oyunu yapmışlar.

construction city: türkler bayılır iş makinelerini izlemeye de, çalıştırmaya da. o yüzden bunu da ekliyorum çeşitli araçları kullanıyorsunuz ilerleyen bölümlerde iş beyin jimlastiğine dönüşüyor. hareketli platformlar haricinde ben zevk aldım.

gem miner 2: güzel bir oyun, altınızda toprak var, kazma kürek dalarak tünel açıyorsunuz, merdivenler, asansörler kuruyorsunuz, karşılığında da fosiller ve madenler bulmak istiyorsunuz. stratejik düşünüp öyle kazmak lazım.