İŞ HAYATI 21 Eylül 2017
118b OKUNMA     975 PAYLAŞIM

İş Görüşmelerinde İşe Alınma Şansınızı Artırabilmek İçin Kullanabileceğiniz Taktikler

İş başvurusunda bulunduğunuz firmanın sizi çağırdığı mülakatlar tam anlamıyla bir soğuk savaş tadında geçer. Bu soğuk savaştan galip çıkabilmek için bazı tavsiyeleri var yaşam koçu "daitoryu"nun.


1. sizi işe alacak şirket ve mülakatı yapacak kişi sizin için bir hedeftir. mülakatınıza mutlaka bir ön hazırlık ve istihbarat çalışması yaparak gitmeniz lazımdır.

hedefinizin algısını doğru yönetebilmek için onun şu anki algısı hakkında mümkün olduğunca fazla bilgi edinmeniz gerekir. mülakatınız öncesi sakince bilgisayarınızın başında oturun ve başvurduğunuz firma ile sizinle mülakatı yapacak kişi hakkında ınternet üzerinden edinebileceğiniz tüm bilgileri edinmeye çalışın. başvuru yaptığınız firmanın değerleri ve sizinle mülakat yapacak kişinin karakter özelliklerini iyi analiz etmeniz size büyük bir avantaj sağlayacaktır. 

içinde yaşadığımız çağın en güzel tarafı artık firmalar, patronlar ve işe alım görüşmelerini yapacak kişilerin kendileri hakkındaki her bilgiyi hem de kendi istekleriyle internete koymalarıdır. özellikle sosyal medya platformlarından hakkınızda karar verecek kişiler hakkında son derece kritik bilgiler edinebilirsiniz. tabi bunu hakkıyla yapabilmek için ciddi bir gözlem ve analiz yeteneğinizin olması da gereklidir. bu yeteneklerinizi nasıl geliştirebileceğinize ilerideki yazılarımda değinmeye çalışacağım

2. eğer ciddi bir kariyer hedefliyorsanız özellikle sosyal medyadaki imajınıza dikkat etmeniz lazımdır.

dünya tarihinde ilk defa insanlar belki de dünyanın sonuna kadar duracak ınternet kayıt sistemine duygu ve düşüncelerini kaydediyorlar. gelecekte torunlarınızın torunları bile sizin nasıl bir insan olduğunuz bilgisine kolaylıkla erişebilecek. bu sebeple ınternet üzerinde nasıl bir imajınız olduğuna çok dikkat edin. size ciddi bir pozisyon önerecek bir şirkette hiç merak etmeyin sosyal medya hesaplarınızı itinayla ve dikkatlice kontrol edecektir. özgeçmişinizde müthiş profesyonel bir imaj verirken facebook hesabınızda yıllar önce üniversitede katıldığınız bir eğlencede içtiğiniz bir şişe votka sonrası çektirdiğiniz ve size o zamanlar çok “karizmatik” gelen resminiz emin olun dikkate alınacaktır. size tavsiyem bu yazımı okuduktan sonra sosyal medya hesaplarınızı ciddi ve eleştirel bir gözle kontrolden geçirmeniz ve dünyaya vermek istediğiniz algıyla uyuşmayan her veriyi kaldırmanızdır.

3. size sorulabilecek olası mülakat sorularını önceden öngörmeye çalışın.

bu konuda ınternet üzerinde size fikir verebilecek çok iyi kaynaklar bulunmaktadır. özellikle insan kaynakları sitelerini iyi inceleyin ve mülakat tecrübesi olan arkadaşlarınızdan fikir alın. mülakatlarda genelde birbirine benzer ve standart sorular karşınıza çıkacaktır. her soru için vereceğiniz cevabı mutlaka önceden belirleyin ve mülakata gitmeden prova yapın. burada en önemli konu cevaplarınızın kısa, somut odaklı ve olabiliyorsa hikaye formatında olmasıdır. örnek olarak eğitiminizle alakalı bir soruyu “işletme bölümü mezunuyum” şeklinde cevaplamak yerine bu bölümü hangi düşünceler ve hedeflerle seçtiğinizle alakalı ilginç bir hikayeniz varsa çok daha etkileyici olacaksınız. unutmayın insanlar düz bilgilerden değil akılda kalan hikayelerden etkilenirler.

4. kişisel görünümünüze büyük önem verin.

başvuru yaptığınız firmanın kıyafet kültürü hakkında önceden bilgi sahibi olmanız harika olacaktır ancak bilmediğiniz zamanlarda şunu unutmayın belli bir duruma göre gereğinden fazla giyinmek gereğinden az giyinmekten her zaman iyidir. kıyafetlerinizin renk uyumuna, temizliğine ve özellikle ayakkabılarınızın durumuna dikkat edin. çok kaliteli ve şık durmadığı müddetçe şangır şungur takılardan kaçının. mülakata girmeden hemen önce yemek yemeyin ve sigara içmeyin. gömleğinizin orta yerindeki bir salça izi veya buram buram sigara dumanı kokan ceketiniz hakkınızdaki algıyı çok kısa zamanda negatife çevirebilir.

5. görüşmeye mutlaka en az on beş dakika önce gidin ve bekleyeceğiniz zamanı iş yerindeki enerji ve havayı gözlemlemeyle değerlendirin.

hakkınızdaki tüm belgeler güzel bir dosya içinde çantanızda bulunsun, not alabileceğiniz şık bir kalemle defteri de o çantadan eksik etmeyin. mülakata girmeden artık o cep telefonunuzu kapatın ve ağzınızda çiklet varsa daha şirket binasına girmeden ondan kurtulun.

6. algı yönetiminin temeli ilk izlenimdir. sizinle mülakatı yapacak kişi ve şirket içinde karşılaşacağınız diğer insanlar hakkınızdaki ilk izlenimlerinizi 5 ila 10 saniye arasında edineceklerdir.

 mülakata gittiğiniz binanın park yeri sorumlusundan, kapıdaki güvenliğe, asansöre beraber bindiğiniz kişilerden firmadaki sekreterlere kadar herkese en iyi imajınızı vermeye çalışın. unutmayın kimse önemsiz değildir son derece iyi geçen bir mülakatın sonrasında şirketin çaycısının hakkınızda yapacağı tek bir negatif yorum bile doğru zamanda doğru kulağa ulaşırsa işinizi bitirebilir. herkesle kibarca selamlaşın ve sakin hareketlerle gülümseyerek göz temasında bulunun. zaten önceki maddelerdeki tavsiyelerimi yerine getirdiyseniz hakkınızdaki genel algı son derece olumlu olacaktır. mülakatın ilk yirmi dakikasında hakkınızdaki kararın çoktan verileceğini sürekli aklınızda tutun.


7. mülakat esnasında yapmacık, heyecanlı ve çok uzun konuşmalardan uzak durun.

size sorulan sorulara verdiğiniz cevaplar samimi, sakin ve kısa olmalıdır hele bir de ilgi çekici ufak hikayelerle anlatımınızı süslerseniz hedefi on ikiden vurdunuz demektir. sizinle mülakat yapan kişi ne derse desin kesinlikle önceki iş yerleriniz hakkında olumsuz konuşmayın hatta genel olarak hiçbir şey ve hiçbir kimse hakkında olumsuz konuşmamak için kendinizi şartlayın. önceki patronunuzun ne kadar kötü bir insan olduğunu ballandıra ballandıra anlatmanız yeni patron adaylarınızın gözünde hiç hoş durmayacaktır.

8. beden diliniz konusunda çok dikkatli olun. bu alanda eksikliğiniz varsa iyi bir yerden eğitim alın.

dünyanın en bilgili ve tecrübeli profesyoneli olsanız bile eğer beden dilinizle yanlış sinyaller veriyorsanız işiniz çok zordur. gülümseme, göz teması, açık beden dili kullanma, aktif dinleme ve onaylama faktörleri mülakat başarınız için çok önemlidir. gövdenizi öne eğme, uzaklara boş boş bakma, elinizdeki kalemle oynama, oturduğunuz sandalyede sanki altınızda çivi varmış gibi kıpırdanma, saçınızı karıştırma ve homurdanma gibi negatif sinyaller işe alım mülakatınızın başarısızlıkla sonuçlanması için oldukça yeterlidir. unutmayın ne yazık ki insanlar kitapları kapaklarına göre değerlendirir ve size mantıksız gelse bile durum budur. insanlar sizin içinizdeki bilgileri okumaya karar vermeden önce kapağınıza bakacaklar ve eğer hoşlarına gitmezseniz sizinle vakit harcamayacaklardır.

9. mülakat yapan görevliler iş görüşmesi yaptıkları adayların kendilerine akıllıca sorular sormasından etkilenirler.

buradaki püf noktası akıllıca sorular sormaktır. eğer yeterince hazırlık yapmaz ve sadece zeki görünmek için acayip sorular sorarsanız bu silah fena halde ters teper. mülakat öncesinde yapacağınız hazırlık, başvuru yaptığınız firma ve sektörle alakalı edineceğiniz bilgiler doğrultusunda çok iyi birkaç tane soruyu önceden hazırlayıp mülakatınıza öyle gidin.