MODA 21 Ekim 2021
67,2b OKUNMA     526 PAYLAŞIM

İranlı Kadınlar Arasında Makyaj ve Estetik Ameliyat Neden Çok Yaygın?

Hak mücadeleleri ve var olma çabalarıyla takdir toplayan İran kadınları aynı zamanda dünyada kozmetiğe ve estetiğe en çok para harcayan kadınlar arasında geliyor.

makyaj yapmak, iranlı kadınlar arasında bir gelenektir

bize ya da iranlılardan başka herkese abartı veya garip gelse de iranlıların çok eski kültüründe var bu. hatta o kadar eskidir ki farklı renklerdeki otları taşlara sürterek ezer, çıkan farklı renklerdeki yaprak özsularını yüzlerine sürer öyle makyaj yapmaya başladıkları söylenir tarih sürecinde. ayrıca islam devriminden sonra vücutlarının geri kalanı örtülü olduğu için yüz, iranlı kadınların benlik duygusunun merkezi haline geldi. bir dışavurum gibi düşünebiliriz bu durumu.

arap erkeklerindeki sakal çizdirme gibi. araplarda kadınlar tarafından çok beğeniliyormuş muntazam çizgi şeklinde sakallar. tam tersi kadınların çizgi kaşları da erkekler tarafından beğenilen bir durumdur.

iran kadınlarının arasında moda dudak ve burun estetiği yaptırmak. parası olan kadınların yarısından çoğu yaptırıyor dudaklarına ve burunlarına estetik. makyajları bize göre abartı ama onlarda ne kadar çok yaparsan ve bunu yüze ne kadar iyi uygularsan o kadar dikkat çekici ve hoşmuş onlara göre. yani ne kadar çok makyajı ne kadar ustalıkla sürebiliyorsun.


bu arada acem ve pers kadınlarının belleri anadolu kadının beli gibi ince bir görüntüye sahip. saçları kapalıdır ama kesinlikle türban takmazlar, yani sıkı bir örtü yok. örtü ne kadar bol ve düzgün bağlanırsa o kadar hoş gözükür. yani çok bol örtüyü ne kadar düzgün ve hoş bağlayabiliyorsun, bu önemli. ve saçlarının genelde bir kısmı gözüküyor.

bunların haricinde 20. yy modasının tümüyle hakimidir iranlı kadınlar. şeyh rıza pehlevi’nin kadınların kapanmasını yasakladığı dönemle birlikte özellikle 1930-40’lardan sonra tüm dünya modasına yön vermişlerdir iranlı kadınlar. dünyada ilk mini etek giyen kadınlardır.

dünyadaki en eski kültüre sahip iran kadınları neredeyse hiçbir kültürün etkisi altına girmemişlerdir. arap kadın kültürü altına bile girmemiş; hatta arap kadınları, iran kadınlarının kültüründen etkilenmişlerdir.


79’daki humeyni islam darbesinden sonra müthiş baskılı bir islam rejiminin altında yaşıyorlar kırk yıldır ama son yıllarda, özellikle son on yıldır neredeyse her yıl yürüyüşler, mitingler, gösteriler düzenleyip kadın haklarını haykırıyorlar sokaklarda. bu konuda takdir hak ediyorlar gerçekten. en son hatırlarsınız, iran'da kadınların futbol maçı izlemeleri yasaktı, bu yasağı da kırdılar sonunda ve maçlara gidebiliyorlardı.

bana sorarsanız, ben en çok baskıya boyun eğmeyen devrimci yanlarını seviyorum. rejim taraftarı yok mu; tabii ki var ama biz direnişçilerden yanayız. dünyayı kadınlar, kadın hakları ve kadının özgürlüğü kurtaracak.

aslında kadın-erkek diye ayırmaya gerek yoktu ama gözlemlediğim kadarıyla üçe ayırabiliriz iranlı kadınları

1. kültürlü, nazik ve seküler kadınlar: genelde sadedirler, farsçayı en güzel onlar konuşur. birlikte edebiyat, sanat, felsefe konuşabilirsiniz. kendi kültürlerine hakimlerdir. hafızın divanından güzel beyitler okurlar. islam devriminden fazlasıyla kötü etkilenmişlerdir...

2. kendi ülkelerinde “peleng” olarak adlandırılan ve başlıkta bahsedilen estetik olayını en çok yaptıran kadınlardır, biraz gösteriş severler, genellikle paraları boldur. 1. maddedeki kadına göre daha az sekülerdir. akrabalarının çoğu kanada’dır.  bu kadınların bir de erkek hali vardır ki tanımak istemezsiniz. türkiye’ye gelince dağıtır, budalaca hareketler sergilerler.

3. hiç seküler değil, muhafazakar ve molla hükümeti destekçisi. çok tanıyamadığım için yazacak pek bir şeyim yok.

bir de iran’da genelde tebriz’in kızlarını güzel bulurlar. gözlemlediğim kadarıyla böyleler, öylesine bir tespit kastım. belki de her şey hayal ürünüdür. :) özgür bir ülkede hak ettikleri şartlarda yaşamaları dileğiyle.

güzellikleriyle olduğu kadar onca aşağılanmaya karşı dik duruşlarıyla da gönlümü çelen cesur ve asil perslerdir iranlı kadınlar

pers medeniyeti dünya tarihinin en kadim medeniyetlerinden biridir. bugünkü durum elbet bir gün değişecektir ve pers kadınları da bu boyunduruktan kurtulacaktır.

tanıştığım yabancı kadınlar arasında karakterleriyle beni en çok etkileyenler pers kadınlar oldu. batılı kadın özgürdür, bireydir, özgüvenlidir ama bunlar için büyük bir mücadele vermesi gerekmez. özgürlük ortamında doğar ve büyür zaten.

pers kadınları tam bir boyunduruk altındadırlar ama arap kadınları gibi sinmemişlerdir. kendilerini geliştirir, mevcut durumdan çıkış yolları ararlar. türk kadınlarının özgürlüklerine gıpta eder, atatürk’e saygı duyarlar. gerçekçidirler, özgürlük mücadelelerinde bir anda en sağ şeritten en sol şeride geçilemeyeceğini bilirler ve en küçük bir özgürlük yudumunu kana kana içer, kıymet bilirler.

kısacası isyankar ve mağrur bir savaşçıdır pers kadını, bu yüzden de çok güzeldir.

esmere güzel yakıştırmasını yapanlar iranlı kadınları gördükten sonra söylemiş olabilirler

yaşadıkları coğrafyanın hakim fenotipinin en güzel numuneleridir bunlar. genelleme yapmayı sevmesem de birkaç tane istisnası dışında tanıdıklarım zeki, eğlenceli, dost canlısı ve sadık kadınlardır. yoklukta, zorlukta öyle terk edip de gitmezler. inanılmaz bakımlı ve kendine bakmayı, baktırmasını iyi bilen kadınlardır. siyahın tonları, genellikle kumral bir yüzde estetik gerektirmeden en doğal güzellikte bu kadınlarla anlam kazanır. 


manzarasını izlemeye doyum olmaz. en belirgin hatları; kalem gibi kaşları, canlı canlı ve fer fer bakan gözleridir. orta doğu'nun sert ve acımasız iklimi bu kadınların yüz hatlarını da keskinleştirmiştir; yuvarlak yüzlü ve kemersiz burunlusu azdır, çoğu da bu yüzden burnuna estetik yaptırır. ben keskin yüz hatları, kalem kaş, kömür göz ve belirgin elmacık kemikleri sevdiğimden, tüm bu özellikleri barındıran iran kadınları bana ayrı bir güzel gelirler.