BİLİM 3 Mart 2020
32b OKUNMA     630 PAYLAŞIM

IQ'nun Nesilden Nesile Artış Gösterdiğini Savunan Görüş: Flynn Etkisi

Flynn Etkisi'ne göre 1930 yılının parlak bir öğrencisi, şimdinin sıradan bir öğrencisine eşit. Kısaca, atalarınızdan çok daha zekisiniz.

flynn etkisi, ortalama iq testi sonuçlarının nesilden nesle artması etkisidir. bu artış her 10 senede ortalama 3 puan şeklinde oluyormuş. bundan sonra dededen, ananeden gelen tavsiyelere aldırmayın derim. ha tabi bu mantıkla newton'u satrançta üç hamlede mat etmeniz gerekiyor. antik çağ filozoflarından falan hiç bahsetmiyorum, bildiğin tek hücreli seviyesinde adamlar. bu işte bir yanlışlık var gibi.

özellikle sanayi devrimi ve teknolojik gelişmeler sonrasında ivmelenen bu artış araştırmalara göre gelişmiş ülkelerde 1990'dan sonra durmuş. bu demek oluyor ki hepimiz limitliyiz, ben de torunum jedi power'la eşyaları hareket ettirir diyordum. yazık oldu.

yapılan son araştırmalara göre tepe noktasını 70'lerin ortasında bulmuş, sonra endişe verici bir şekilde dramatik bir hızla düşüşe geçmiş etkidir. yani dünyamızda bugüne kadar yaşamış olan ve yaşayan en zeki jenerasyon 70'liler...

türkiye'de hala durmamış olan etkidir. 1977'de (11 yaşındakiler için) yapılan bir araştırmada ortlama iq 80 çıkmıştır. 2011'de ise tekrar 11 yaşındakilere yapılan iq testinde ise 97,5 olduğu çıkmıştır ortalama iq'nun. bu da ortalama 17 puanlık bir artış olduğu görülüyor.

kaynak burada

alanın uzmanı değilim ama bu mevcut iq ölçümünün, daha çok kültürel-eğitimsel yetişme ortamıyla alakalı faktörlerle ortaya çıkan bir zekayı ölçtüğün ispatı bence. yeni nesil çocukların çoğunlukla genetik ürünü oldukları ebeveyninden yüksek iq'lu çıkması, iki neslin maruz kaldığı şeyler arasındaki farkla açıklanmak zorunda. bu durumda kültürler, ülkeler, sözde "ırklar" arasındaki iq farkı ölçümü de aslında eldeki imkanlarla izah edilmek durumunda.

İnsanlardaki Zeka veya Entelektüellik Seviyesi Arttıkça Libido Düşüyor Olabilir mi?