YAŞAM 26 Aralık 2017
78,9b OKUNMA     966 PAYLAŞIM

İntihar Ederken İç Organların Dışarıya Çıkartıldığı Bir Tuhaf Japon Adeti: Seppuku

Yaygın ifadeyle harakiri olarak bilinen seppuku, tarih boyunca özellikle samurayların yaşadıkları bir yenilgi veya onurlarının kırılması sebebiyle, özel bir ritüelle hayatlarına son verdikleri intihar adeti. Her aşamasından ilginçlik fışkıran bu intihar biçimini başkalaştıran noktalar ise insanı dehşete düşürücü nitelikte.
Ritüel kıyafetleriyle seppuku


seppuku, yaygın kullanılan adıyla harakiri eylemi. bu harakiri de oradaki kesme işinin biçimi ile ilgili idi sanırım unuttum. eskilerin de dediği gibi hafızai kaşar pisyanı malum onun.

japonların kültürlerinde ölüme, savaşa, onura, bakışlarının bir net ritüelidir. hayatın değersizliği mi onurun hayattan değerli olması mı gayrı her ne ise. samurayların daha çok tercih ettiği ama genel olarak da bu ruha sahip olan veya olma isteğinde olan çekik gözlülerin intihar yöntemi. intihar deyince tabi yavuklum gelmezse kendimi yakarım, karım evi terketti gocuğumu keserim tarzında değil. bu genelde bir suçun kabulu ve kendini cezalandırması şeklinde düşünülür. tabii dünya hayatındaki bir suç için dünya hayatını bitirmekle temizlenmesi felsefenin ruhani yönünü ağırlaştırıyor. seppuku genel bilinen ve hemen gözde canlanan (ki bunda filmlerin etkisi var zahir) haliyle piçağı haşırt diye dikey karna sokmak şeklinde yapılmaz.


seppuku ile intihar işleminin nasıl gerçekleştiğine gelecek olursak

seppuku karın bölgesine genelde yatay derin çizgiler atarak iç organlar da kesilmek suretiyle acılı ve uzun bir ölüm demektir. bu acılı sürede de temizlenme olur. bu işlemi yapan kişi bağdaş kurarak oturur ki diz üstü oturmaktan daha dengeli olur ve kasıklarına akan kan ile zaman geçtikçe halsizleştikçe devrilmesi daha da uzasın ve tadını çıkarsın diye yapılır. öyle genel bilinen şekli ile diz üstü oturma değil. genelde kendi kendini cezalandırmak şeklinde uygulansa da japon feodal yapısında buna samurayın ağası karar verebilir de. bu şekilde ise eğer kişi kendi başına değil ağası ve bu cezaya şahit olmak isteyenler tarafından izlenerek gerçekleştirir eylemini. genelde tüm dünya toplumlarında olan idam izlemesi ve ders alınması ritüelidir. 

eğer samurayın ağası (ne deniyordu len buna) vicdan sahibi ise bu karın deşme işinin hemen sonunda acıyı bitirmek için bir samurayın kankasını arkasında bekletip kellesini uçurması görevini verebilir. bu katana tutucu seppuku yapıcının arkadaşı olur ki ders daha kalıcı olsun ve bu son içselleşsin. bu işlem bir ruh arınma işlemidir gururlu savaşçının temiz olarak gitmesinin bazen tek yoludur. 

Seppuku ile intihar eden samuray

bir oda içerisinde grup halinde toplanan veya yek pare oturan eylemciler, samurayın önünde bir sehpa, sehpanın üstünde katana kılıcı, kılıcın keskin yeri tutuş pozisyonuna göre uzak düşen sapından tutmak zor olacağı için beyaz bezle sarılmış (böyle anlatınca da insanın canı çekiyor). kılıcın ucunda 15 cm kadar bir yer bırakılmıştır. bu kutsiyet atfedilen kılıç samurayın kendi katanasıdır. katana kılıcının da o kültür içinde bir savaşçı olarak kabul edilmesi yani ruh sahibi olması söz konusudur. bir şey gibi ve savaşçıların birbirine bağı ve asla asla hiçbir şartta ayrılmamaları gerekliliği sebebiyle kendi kılıcı olmalıdır. 

Seppuku ritüelinde kullanılan kılıç

kılıcın özel ve güçlü ucu ki bu en keskin bölümüdür, iki elle tutulan kılıcın karnın sol yanına ilk dayanan kısmıdır. kişi böğrüne dayanan ucunu saplamadan yarmak suretiyle içeri ve sağa doğru bir hareketle karnı boyunca açar. eğer gaza gelmişse bu hareketi sağ taraftan tekrarlar ki bu ne kadar konsantre olduğu ile alakalıdır. gaza gelmeye gerek var mıdır bilemiyorum, sonuçta bitmiş işin süslemeye gerek yok yemişin boku. kan akmaya başladığında acı ifadesinin tadı çıktıktan sonra başında duran kankası tek darbe ile karnına doğru eğilmiş başını gövdesinden ayırır. haydi hayırlı seppukular (öper komple kıtlar kısmile)

seppuku'nun bir tören şeklinde gerçekleştirilmesi edo döneminin ortalarında başlamıştır.yani samurayların kendi onurlarını korumak için veya onurlu olduklarını ispat etme amacıyla yaptıkları "kendi kendilerini cezalandırma" ya da "onurlandırma" törenidir. bir süre sonra japonlar karnın kesilmesi ile ilgilenmezler. önemli olan onur için ölmeğe hazır olmaktır. zaten seppuku törenlerinin hemen hemen tümünde karın kesildikten sonra veya kesilmese de ölecek kişinin arkasında bekleyip o kişi hazır olduğunda kafasını katana ile kopartacak "kaishakunin" adli bir görevli vardır. örneğin sensu (bkz: yelpaze)-bara adı verilen bir seppuku çeşidinde, samurai veya v.s karnınının üzerine bambudan yapılmış bir yelpazeyi koyar ve sadece basını acı çekermiş gibi öne doğru uzatır.....uzattığı anda da kafa zaten kaishakunin tarafından uçurulur. diğer bir iğrenç seppuku yöntemi ise juu-bun seppukudur ki, şöyle gelişir, kişi karnını hac şeklinde keser + yarar. yardıktan sonra hemen ölmediği gibi iç organlarını dışarı çıkarıp mümkünse toprağa koymaya çalışır ve yine orada ölürmüş.

İntiharından hemen önce ölüm şiirini yazan, savaş kaybetmiş samuray

hemen hemen tüm japon araştırmacıların seppuku üzerine vardıkları üç sonuç aşağıdadır.

1. çok büyük acıya bile dayabilirim ben, çok cesurum çok!

2. ruhun bulunduğu yer olan karnın kesilerek onun onurlu bir şekilde bedeni terketmesi...

3. kendi vücuduna zarar verme ile mazoşistçe bir zevk alma ve bunu insanlara da gösterme...

bakacak olursak "onur" ortaya çıkan 3 sonuçtan sadece bir tanesinde var...