TARİH 25 Mayıs 2023
13,9b OKUNMA     303 PAYLAŞIM

İnsanların Telefonla Arayıp Saatin Kaç Olduğunu Öğrendikleri Sistem: Speaking Clock

Teknolojinin henüz bu kadar gelişmediği dönemlerde insanlar saatin tam olarak kaç olduğunu öğrenmek için Speaking Clock (Konuşan Saat) adlı bir sistemi kullanıyordu.

ilk olarak 24 temmuz 1936'da ingiltere'de tanıtılan ve zamanla birçok ülkede kullanılmaya başlanan bir uygulama speaking clock.

o zamanlar mekanik kurmalı saatler kullanılıyordu ve bu saatler zamanlar kayarak zamanı yanlış göstermeye başlıyordu. doğru saati öğrenmek isteyenler general postaneyi arayarak saatin kaç olduğunu soruyorlardı. fakat sürekli bu iş için zaman ayırmak postane çalışanları için zor olmaya başladı. bu sorunun önüne geçebilmek için "konuşan saat" (speaking clock) denen bir sistem kuruldu.

insanlar saati sormak için belirli bir telefon numarasını arayıp doğru zamanı az bir sapmayla öğrenip saatlerini ayarlayabiliyordu. santral operatörlerinin, sadece zamanı öğrenmek isteyen insanlardan gelen aramalara yönelik yoğunluğundan dolayı 19. yüzyılın son yıllarında, telefonların ilk kez tanıtıldığı ve ingiliz halkının kullanımına sunulduğu andan itibaren artık otomatik bir konuşan saat sistemine ihtiyaç duyulmaya başlandı. fakat bu teknoloji henüz o kadar geliştirilmemişti.

sonunda yaklaşık 30 yıl kadar sonra postane bir teknoloji geliştirebildi ve bir konuşan saat makinesi inşa edildi. bu makine öncekine göre nispeten büyüktü ve birkaç elektrik motoru, cam disk, çeşitli valfler ve fotoseller kullanan "teknoloji harikası" denebilecek bir teknolojiyi içeriyordu. 

bu yeni tasarımda bir sese ihtiyaç duyulmuştu. postane bunun için de bir yarışma düzenledi. adı: “the girl with the golden voice” - altın sesli kız olan bir yarışmaydı. (o zamanlar bile mesleklerde ilgi çekicilik kadın cinsiyeti odaklı idi.) bu yarışma için hiç erkek aday düşünülmedi... ve yarışmanın galibi sadece konuşan saatin sesi olmakla kalmayacak, aynı zamanda 10 gine veya bugün yaklaşık 700 sterlinlik bir ödül alacaktı. ve altın ses olarak seçilen kadın, bir telefoncu olan ethel jane cain oldu.


hizmetin ilk numarası 846 idi ve bu telefon tuşlarında t-i-m-e (zaman)* kelimesinin ilk üç harfine denk geldiği için adı kısaca tim olarak anılmaya başlandı. numara daha sonra 1990 yılı başlarında, daha basit olsun diye 123 olarak değiştirildi.

*resmi olarak 24 temmuz 1936'da tanıtılan ingiliz konuşan saat hizmeti, faaliyete geçtiği ilk yıl boyunca yaklaşık 13 milyon çağrı almıştı.

konuşan saat için sesleri şunlardı

- 1936 / ethel cain: ethel cain olarak da bilinen bir londra telefoncusu jane cain, 24 temmuz 1936'da ilk ses oldu ve 1963'e kadar sürdü.

- 1963 / pat simmons: londra telefon santralinde süpervizör olan bayan pat simmons, 1963'ten 1984'e kadar ikinci ses oldu.

- 1985/ – brian cobby: üçüncü ses, brighton'daki withdean borsasında yardımcı amir olan brian cobby'ye aitti. 2 nisan 1985'te sabah 11'de 2 nisan 2007'de sabah 8'e kadar ilk erkek sesi oldu. bt'ye katılmadan önce mesleğin aktörü olan brian, 5 aralık 1984'te bt’nin altın ses yarışmasında 12 finalist arasından seçildi.

- 2007 / sara mendes da costa: dördüncü ses, rolü üstlendiğinde kırk olan brighton & hove'dan sara mendes da costa'ya aitti. 2 nisan 2007 günü sabah 8'de bt konuşma saati'nin dördüncü kalıcı sesi oldu.

- 2016 / alan steadman: son mevcut ses, dundee'den emekli bir memur olan ve 80. yıl dönümü münasebetiyle kasım 2016'da bt konuşan saatin beşinci kalıcı sesi rolünü üstlendiğinde altmış dokuz yaşında olan alan steadman'a ait.

90'lar teknolojisi olan konuşma saati hala haftanın yedi günü ve günün 24 saati işlemektedir.

daha fazlası için kaynaklar: 1234