SAĞLIK 26 Temmuz 2022
17,9b OKUNMA     402 PAYLAŞIM

İnsanların Neden Kuyruğu Yoktur?

İnsanda kuyruk sokumu denen bir yer varken neden kuyruk yok?

insanların neden kuyrukları yoktur? son yapılan çalışmalar bu soruya bir cevap verdi.

biyologlar, 20 milyon yıl önce ortaya çıkan rastgele bir genetik mutasyon nedeniyle insanlarda kuyruk olmadığını öne sürüyorlar.

insanlar ve maymunlar, bazıları kalan ve bazıları evrimleşen birçok fiziksel özelliği paylaşırlar, ancak maymunların kuyrukları olduğu ve insanların kuyrukları olmadığı konusunda her zaman bir temel fark olmuştur. yeni bir çalışma, bunun nedeni olarak tbxt adlı bir gendeki mutasyonu gösteriyor.

biorxiv'de yayınlanan bir çalışmada; insan kuyruğunun yokluğunun, yaklaşık 20 milyon yıl önce bir maymunun kuyruksuz olarak doğduğu ve mutasyona uğramış geni soyundan gelenlere aktardığı sırada rastgele ortaya çıkan tek bir genetik mutasyondan kaynaklandığını savunuyorlar. genetikteki bir bükümün bu mutasyona yol açması gibi, virajlı ve engebeli bir uber yolculuğu, bir yüksek lisans öğrencisini keşfine götürdü.

nyu grossman tıp fakültesi'nde kök hücre biyolojisi alanında yüksek lisans öğrencisi ve çalışmanın baş yazarı bo xia, çocukluğumdan beri kuyruğum nerede sorusu aklımdaydı” dedi. 2019'da engebeli bir uber yolculuğunun kuyruk sokumuna veya "kuyruk kemiğine" zarar vermesinin ardından, insanların neden kuyrukları olmadığı hakkında daha derin düşünmeye başladı.

“insanların neden kuyrukları yok?” sorusu bir süredir etrafta. 66 milyon yıl öncesine ait ilk primat fosillerinin kuyrukları vardır. ancak 40 milyon sonra proconsul adlı bir maymun türü ortaya çıktığında kuyruklar yok olmuştu.

charles darwin ilk olarak 19. yüzyılda primatlar ve insanlar arasında bir çizgi çizdi. vardığı sonuç kaşları kaldırsa da, insanların da bir zamanlar kuyrukları olduğunu savundu.

1859'da "os kuyruk kemiğinin belirli kaslara bağlanma sağladığına inanıyorum, ancak bunun ilkel bir kuyruk olduğundan şüphe edemem" diye yazdı .

soruyu daha fazla araştırmak için xia, embriyolarda kuyrukların nasıl oluştuğunu inceledi. kuyruksuz maymunların dna'sını kuyruklu maymunlarla karşılaştıran bir çalışma yürüterek, insanlarda da bulunan tbxt geninde bir mutasyon buldu.

xia'nın denetçilerinden biri olan ıtai yanai, “neredeyse sandalyemden düşüyordum, çünkü bu çok çarpıcı bir sonuç” dedi.

teorisini test etmek için xia ve diğerleri, farelere insanlarda ve maymunlarda tbxt'de bulunan mutasyonu enjekte etti. fareler ya kuyruk büyütmedi ya da sadece kısa bir kuyruk büyüdü. başka bir deyişle, xia ve ekibi kuyruk büyümesini engelleyen mutasyonu bulmuşlardı.

bununla birlikte, diğer genlerin de iş başında olduğunu kabul ettiler. fareler mutasyona farklı şekillerde yanıt verdi. ama insanların tümü ortak bir kuyruk sokumunu paylaşır.

tbxt genetik mutasyonu enjekte edilen farelerde kuyruk veya kısa kuyruk oluşmadı.


ancak xia ve meslektaşları, insan atalarımızın kuyruk yetiştirmeyi bırakmasının bir nedenini bulmuş olsalar da, insan evriminin bu tuhaflığı hakkında hala birçok soru var.

kuyruğu olmayan ilk maymun, genlerini aktarmak için hayatta kaldı. neden? kuyruk eksikliği neden buna engel olmadı? kuyruksuz maymun neden dengesini kaybedip dallardan düşmedi ve neden genetik mirasını bırakamadan ölmedi?

insanlar için kuyruk eksikliği sonunda işe yaradı. kuyruk kasımız, insanoğlunun dik dururken ilk adımlarını atmasına yardımcı olan güçlü pelvis kaslarına dönüştü.

biyologlar, bunun gibi bir şeyin -ağaçlara tırmanmak yerine yürümek- sonunda kuyruğun olmamasının dezavantajına ağır bastığından şüpheleniyorlar.

xia ve diğerleri, çalışmalarında, "kuyruğun kaybının spesifik evrimsel avantajı net değil" dedi, "her ne kadar arboreal olmayan bir yaşam tarzında artan hareket kabiliyeti içeriyor olsa da. bununla birlikte, seçici avantajın çok güçlü olması gerektiğini varsayabiliriz.”

zaman zaman genetik, bilim adamları bir şeylerin üzerinde olduklarını düşündüklerinde kuralları esnetiyor. pramod janardan giri ve vaibhav sharadrao chavan tarafından asian journal of neurosurgery için yürütülen 2019 tarihli bir araştırma, 18 cm uzunluğunda kuyruğu olan 17 yaşındaki bir erkeğin l5 ve s3'te spina bifidanın nedeni olduğunu bulan nadir bir vakayı inceledi.

araştırmaya göre sadece "literatürde bildirilen 40 gerçek insan kuyruğu vakası" var, bu yüzden doğal olarak bunlar tekrarlanan bir ilgi noktası. araştırmada bahsedilen bu gencin kuyruğu, gördükleri en uzun kuyruktu. vaka çalışmasının ebeveynlerine göre, “bu kuyruğun hindu maymun tanrısı “hanuman”dan bir armağan olduğuna inandırıldılar ve bu nedenle çocuklarına onun adını verdiler.”

bu nedenle, araştırmacıların insan kuyrukları veya eksikliği sorunu hakkında yapacak daha çok işi var. xia'nın araştırması, insanların ilk etapta kuyruklarını kaybetmelerinin tek olası nedenini veriyor.

başka faktörlerin rol oynaması muhtemel olsa da, cornell'de bir genetikçi olan cedric feschotte'ye göre tbxt mutasyonu özellikle daha olası görünüyor.