İLİŞKİLER 18 Nisan 2019
133b OKUNMA     1057 PAYLAŞIM

İnsanların İçini Okuyarak Fikir Edinebilmek İçin Uygulayabileceğiniz Taktikler

Günlük hayatta en çok başımıza gelen şeylerden biri de insanlar hakkında fikir edinmenin gerekliliği.
X-Men: First Class (2011)

belli teknikleri kullanarak başka insanları okuyabilmek ve onlar hakkında genel bir fikir edinebilmek için kullanabileceğiniz birçok bilimsel yöntem vardır. sizlerle bunlardan kolay uygulayabileceğiniz üç tanesini paylaşacağım.

1) genel görünüşü inceleme

insanların görünüşleri sözlerinden çok daha fazlasını anlatır. kıyafetlerine dikkat edin. şık iş kıyafetleri giymesi başarı hırsına, kot pantolonu rahatlık düşkünlüğüne ve vücudu gösteren kıyafetler dikkat çekici olma güdüsüne bağlanabilir. taktığı takılara dikkat edin. bu takılarda kullandığı semboller o kişinin dünya görüşüne yönelik pek çok ipucu verir. duruşuna dikkat edin. dik bir kafa ve duruş kendine güveni gösterirken öne eğilmiş kafa ve gövde kendine güvensizliğe bağlı korunma ihtiyacına delil olabilir.

bedenini nasıl hareket ettiriyor inceleyin. insanlar ilgi duydukları şeylere kendileri bile fark etmeden eğilirler ve beğenmedikleri şeylerden de bedenlerini uzak tutarak geriye doğru esnerler. çaprazlanmış kol ve bacaklar öfke, stres ve korkuyu gösterir. ellerini ceplerinde veya arkasında saklayan birinin büyük ihtimal sizden sakladığı bir şeyler vardır kafasında. dudaklarını ısırma ve tırnakları ağza götürme de kontrol edilemeyen stresin ipucudur.

sonra yüzüne dikkatle bakın. duygularımız yüze yansır ve bazen derin izler bırakır. alnında çizgileri bol bir insan endişe ve aşırı düşünme dolu bir hayat yaşıyordur. gözlerin hemen yanındaki kırışıklıklar mutlu bir insanın ipucudur. aşağı doğru büzülmüş dudaklar öfkeyi de gösterebilir, bunalımı da. sıkılmış dişler ve dudaklar da o kişinin saldırıya hazırlandığının haberini size verir.

2) iç güdülerinizi dinleme

karşımızdaki insanla alakalı birçok bilgi aslında beynimiz tarafından işlenir ancak çok az bir kısmını bilinçli olarak fark ederiz. bu bilgilerin bilinçaltı kısmı iç güdü veya his olarak size duyurulur. birini ilk gördüğünüz anda "gözünüz tutmadıysa" bu hissi boş vermeyin ve o kişiyi daha dikkatle incelemeye başlayın. çünkü beyniniz size bazı çelişkili sinyaller konusunda uyarı vermektedir. bazen bu uyarılar oldukça yoğun gelir ve bazı insanlarla konuştuktan sonra ya kendinizi halsiz hissedersiniz ya da bir yerleriniz ağrımaya başlar. bunun sebebi beyninizin dikkatinizi çekmeye çalışırken aşırı enerji harcamasıdır.

3) duygusal enerjileri hissetme

insanlar etraflarına belli tür bir enerji yayarlar. bu enerjileri aslında hepimiz hissedebiliriz ancak bir çoğumuz kendimizi bu hislere duyarsız hale getirdiğimiz için yeterince önem vermeyiz. bir insandan samimi ve arkadaşça hisler mi alıyorsunuz yoksa sizde belli belirsiz bir huzursuzluk mu üretiyor?

gözlerine bakın. gözlere doğru dürüst bakmaya kendinizi alıştırırsanız o insanın hissettiği birçok duyguyu da beyniniz otomatikman kapmaya başlar. kinle bakan bir göz ve sevgiyle bakan bir göz arasındaki fark her zaman algılanabilir. karşınızdaki insan elinizi sıktığı veya omzunuza dokunduğu zaman ne tür bir duygu aktarımı oluyor. sıcak, samimi bir enerjimi yoksa sahte ve buz gibi bir duygu mu alıyorsunuz. ses tonlarını çok dikkatle dinleyin. bazen bir "günaydın" kelimesinin bile size söylenme tarzı insanların gerçek duyguları konusunda çok ciddi ipuçları verir.

kısacası uyurgezerliği bırakın ve karşınızdaki insanları gerçek anlamda görün, duyun ve hissedin. bunları doğru yaparsanız birçok insan hakkında oldukça doğru yargılarda bulunabilirsiniz (hata payını ve yanlış analiz ihtimalini hiç bir zaman unutmayın çünkü kendi duygusal durumumuz gözlemlerimizi de etkiler). ancak çok tecrübeli gözlemciler kendi duygusal durumları ne olursa olsun sakin bir şekilde doğru gözlemlerde bulunabilirler. insanları doğru okumak için bilgi ve tecrübe çok önemlidir.

Beden Dilini Kullanarak Karşı Tarafa Nasıl Özgüvenli Bir İmaj Çizilir?