PSİKOLOJİ 26 Kasım 2024
5b OKUNMA     69 PAYLAŞIM

İnsanlar Arası Sosyal Mesafeyi Ölçmeye Yarayan Metot: Bogardus Sosyal Uzaklık Ölçeği

Çok basit ancak bir o kadar da fikir verici bir çalışma yapmış bu metodun mucidi Emory Stephen Bogardus.

bogardus sosyal mesafe ölçeği ya da bogardus sosyal mesafe ölçeği, emory stephen bogardus tarafından insanların ırksal ve etnik gruplar gibi çeşitli sosyal grupların üyeleriyle hangi yakınlık derecelerinde sosyal temaslarda bulunmak istediklerini deneysel olarak ölçmek için oluşturulmuş bir psikolojik test ölçeğidir.

ölçek, insanlara her bir grubu ne ölçüde kabul edeceklerini soruyor (bir grup için 1.00 puanı sosyal mesafe olmadığını gösteriyor):
- evlilik yoluyla yakın akraba olarak ( yani yakın bir akrabanın yasal eşi olarak) (puan 1.00)
- yakın kişisel arkadaşlarım olarak (2.00)
- aynı sokakta komşu olarak (3.00)
- aynı meslekte çalışan iş arkadaşları olarak (4.00)
- ülkemdeki vatandaşlar olarak (5.00)
- ülkemde bulunan ama vatandaş olmayan ziyaretçiler olarak (6.00)
- ülkeme girişten men edilmesini isterim (7.00)

bogardus sosyal mesafe ölçeği kümülatif bir ölçektir, dolayısıyla herhangi bir maddeyi kabul etmek, ondan önce gelen tüm maddeleri de kabul etmeyi gerektirir.

bogardus'un ilk olarak 1925'te yaptığı ve ardından 1946, 1956 ve 1966'da tekrarladığı araştırma, abd'de sosyal mesafenin bir miktar azaldığını ve gruplar arasında daha az ayrım yapıldığını gösteriyor. çalışma 2005'te de tekrarlandı. sonuçlar bu eğilimin varlığını destekledi ve sosyal mesafenin ortalama düzeyinin önceki çalışmalara kıyasla azaldığını gösterdi.

bogardus'a göre sosyal mesafe, iki grubun üyeleri arasındaki duygusal mesafenin bir fonksiyonudur: ''sosyal mesafe çalışmalarında odak merkezi, kişilerin diğer kişilere ve insan gruplarına karşı hissettikleri duygu tepkileridir''. bu nedenle, ona göre sosyal mesafe, esasen bir grubun üyelerinin başka bir gruba karşı ne kadar çok veya az sempati duyduğunun bir ölçüsüdür.

kişisel özelliklerin, durumların ve tecrübelerin bu sorulara verilecek cevapları büyük ölçüde değiştireceği eleştirileri bulunsa da toplumun genel eğilimini yansıtması nedeniyle geniş çaplı araştırmalarda kullanılmaktadır. ayrıca ölçek aralıkları eşit değildir, yani 2 ile 3 arasındaki sosyal mesafe 6 ve 7 arasındaki sosyal mesafe ile aynı değildir.

din, azınlıklar, göç, etnik gruplar, sosyal tabakalar ve kutuplaşma gibi alanlardaki araştırma ve çalışmalarda ölçek olarak kullanılmaktadır.

(bkz: guttman ölçeği)
(bkz: likert ölçeği)
(bkz: thurstone ölçeği)

kaynak: https://en.m.wikipedia.org/…s_social_distance_scale