SANAT 4 Mayıs 2023
7,2b OKUNMA     332 PAYLAŞIM

İnsanın İyileşmesine Yardımcı Olan Bir Yöntem: Sanat Terapisi

Sanat terapisi stres seviyemizi düşürebilir mi? Sıkıcı günlük rutinlerimizden bizi kurtarabilir mi? Kimler kullanabilir ve hangi hastalıklara iyi gelir?


sanat terapisi nedir?

bu terapi stres seviyemizi düşürebilir mi? sıkıcı günlük rutinlerimizden bizi kurtarabilir mi?
kimler kullanabilir ve hangi hastalıklara iyi gelir? cevaplar makalede verilmiş.

ifade ve iletişimi kolaylaştırmak için resim, çizim, boyama ve heykel gibi yaratıcı teknikleri kullanan ve bu şekilde sanat yoluyla psikolojik ve duygusal analize yardımcı olan terapi yöntemidir.

tarihi şöyle anlatılmaktadır

ilk sanat terapistleri, psikoloji veya psikiyatri alanında resmi eğitim almamış sanatçılardı ve hastaların sanat yoluyla zorlukların üstesinden gelmelerine yardımcı olma fikriyle hastanelerde gönüllü olarak çalışıyorlardı. ‘’sanat terapisi’’ terimi 1942 yılında ingiliz sanatçı adrian hill tarafından yaratılıyor ve sanatçı bu terimi kendi tecrübelerinden yola çıkarak oluşturuyor. tüberküloz hastalığına yakalanan hill, iyileşme dönemindeyken resim yapmanın kendine ne kadar iyi geldiğini fark ediyor ve bu konuda geniş çaplı araştırmalar yapmaya başlıyor.

1964 yılında ingiliz sanat terapistleri derneği kuruldu. 10 yıl içinde sanat terapisine odaklanan ilk yüksek lisans programları düzenlendi ve 1997 yılında sanat terapisi büyük britanya'da resmi meslek olarak tescil edildi.

20. yüzyılda akıl hastaları tarafından yapılan sanat eserlerine ilgi duyulmaya başlandı. alman psikiyatrist ve sanat tarihçisi hans prinzhorn, 1922 yılında the artistry of mentally ill adlı kitabını yayınladı. bu kitapta, akıl hastaları tarafından yapılmış 6000'den fazla sanat eserini bir araya getirdi. bu resim ve çizimleri daha geniş bir kitleye göstermenin yanı sıra, akıl hastalığı ve yaratıcılık arasındaki bağlantıları da araştırdı.

Kitaptan bir örnek

sanat terapisinin dört farklı dalı vardır. bunlar görsel sanatlar terapisi, müzik terapisi, drama terapisi ve dans terapisidir.

görsel sanat terapisine odaklanacak olursak

beynimiz bilgiyi görsel ve sözel olmak üzere iki şekilde işler. sanat terapisinin ilk büyük teorisyeni margaret naumburg'un da dediği gibi, "bilinçaltımızdan ve bilinçdışımızdan gelen düşünce ve duygular resimle sözcüklerden daha kolay ifade bulur. işte bu yüzden sanat terapisi hepimize yardımcı olabilir. sanat terapisinden faydalanmak için deneyimli bir sanatçı olmak gerekmez. bu tür dışavurumcu terapi herkese açıktır. sadece ruhsal bozukluk teşhisi konmuş kişiler sanat terapisini denememelidir."

çocukken sürekli bir şeyler karalar ve çizeriz. çizimlerimizin neye benzediğini düşünmeyiz. birilerinin onlar hakkında ne düşüneceğini, yeterince gerçekçi olup olmadıklarını ya da renklerin ve kompozisyonların doğru olup olmadığını umursamayız. bunu yapıyoruz çünkü bu bizim içgüdümüz. biri bize çalışmamızın yeterince iyi olmadığını ya da çocukça göründüğünü söyleyene kadar çizmeye, boyamaya ve karalamaya devam ediyoruz.

sanat terapisinde insanlar duygularını ve hislerini keşfetmek, deneyimlerini ve kendilerini daha iyi anlamak için çizerler ya da boyarlar. insanlar eserlerinin sergilenmesi için resim yapmaz veya çizmezler. dahası, sanat terapisinde yaratılan sanat eserleri nasıl göründüklerine göre değil, neyi temsil ettiklerine göre değerlendirilir.

terapi yoluyla sanat yaratmak çoğu zaman terapistlerin hastanın bilinçdışından gelen duygularını daha iyi anlamasına yardımcı olur. bu terapi ayrıca stres, kaygı veya düşük özgüvenle başa çıkmamıza da yardımcı olur. son olarak, sanat terapisi depresyon, dissosiyatif kimlik bozukluğu veya şizofreni gibi bazı zihinsel sorunlardan muzdarip kişilerde de kullanılır.

sanat terapistlerine göre, sanat yapmanın yaratıcı süreci zihin ve beden bağlantısını geliştirir, kişisel gelişimi teşvik eder ve bireylerin refahını artırır. ayrıca, sanat terapistlerinin sanat terapisi ile birlikte kullanılan psikoterapi konusunda da eğitim almaları gerekmektedir. sanat terapistleri genellikle özel seanslarda, aynı zamanda hastanelerde, sağlıklı yaşam merkezlerinde veya yaşlı bakım merkezlerinde çalışırlar. terapiler bireysel olarak, çiftler halinde veya gruplar halinde yapılabilir.

sanat iyileşmemize yardımcı olabilir mi?

sanat gerçekten de iyileşmemize yardımcı olabilir. sadece kendi başına bile bu keyifli bir süreçtir. sözlü olarak ifade etmekte zorlandığımız duygularımızı, düşüncelerimizi ve sorunlarımızı daha iyi anlamamıza yardımcı olabilir. yaratıcı yönümüzü keşfetmemize olanak sağlarken, boyama, çizim veya renklendirme süreci günlük stresle başa çıkmamıza yardımcı olabilir. ayrıca çoğumuzun yaşadığı yoğun ve kaotik hayatlardan bir kaçış olarak da hizmet edebilir. elbette sanat terapisi depresyon, bipolar bozukluk, demans, dissosiyatif kimlik bozukluğu ve yeme bozuklukları gibi çok çeşitli hastalıklara yardımcı olur. travma veya kayıpla başa çıkarken de faydalı olabilir.

sanat yapma sürecinden tam anlamıyla faydalanmak için, hem sanat hem de psikoterapi geçmişi olan profesyonel bir sanat terapistiyle bir sanat terapisi seansına katılmak en iyisidir. bununla birlikte, kendimizi farklı görsel ortamlar aracılığıyla keşfetmemize yardımcı olabilecek yaratıcı alışkanlıkları günlük hayatımıza da ekleyebiliriz. işte evde deneyebileceğiniz bazı sanat terapisi egzersizleri. yazar susan i. buchalter, art therapy techniques and applications adlı kitabında farklı sanat terapisi egzersizleri sunuyor. işte evde deneyebileceğiniz bazı örnekler.

en iyi ve en kötü benlik

ihtiyacınız olan malzemeler şunlardır: çizim kağıdı, pastel boya, boya kalemi ve keçeli kalem. kağıdınızı ikiye katlayın ve kağıdın bir yüzüne kendinizi en iyi halinizle, diğer yüzüne ise en kötü halinizle çizin. işiniz bittikten sonra kendinize şunları sorun: şu anda en iyi halinizde misiniz, en kötü halinizde misiniz, yoksa ortalarda bir yerde misiniz? en son ne zaman en iyi/kötü durumdaydınız? bu egzersiz, mevcut duygusal durumumuzun farkında olmamıza yardımcı olabilir.

stres

ihtiyacınız olan malzemeler şunlardır: çizim kağıdı, pastel boya, boya kalemi ve keçeli kalem. bu sanat terapisi egzersizi için, size stres yaratan şeyleri çizebilirsiniz. hayatınızdan insanları, yerleri ve diğer duygusal stres faktörlerini dahil edebilirsiniz. çizdikten sonra, çizdiklerinizi analiz edin. stresörlerinizin boyutları ve şekilleri nelerdir? sanat çalışması, bu faktörleri gözlemleyerek stres faktörlerinizi önem açısından ölçmenizi sağlar. bu alıştırmanın amacı, zorlukları incelemeniz ve başa çıkma mekanizmalarını keşfetmenizdir.

lütufları saymak

ihtiyacınız olan malzemeler arasında çizim kağıdı, pastel boya, boya kalemi ve keçeli kalemler bulunmaktadır. bu alıştırmada hayatınızdaki olumlu şeyleri düşünün ve onları istediğiniz şekilde çizin. sorunlar ve hayal kırıklıkları yerine hayattaki zevklere ne sıklıkla odaklandığınızı görün. kişinin sahip olduğu nimetleri vurgulaması depresyon, sorunlar ve endişelerle başa çıkmasına yardımcı olabilir. ekstra desteğe veya rahatlamaya ihtiyaç duyduğunuzda yaptığınız sanat çalışmasına geri dönün. bu egzersiz öz saygımızı ve öz farkındalığımızı artırmamıza yardımcı olabilir.

kaynak