HAYVANLAR 27 Ağustos 2020
37,6b OKUNMA     577 PAYLAŞIM

İnsanı Hayretler İçinde Bırakan İlginç Bir Eğlence Olayı: Pire Sirki

Sirk denince akla genel olarak filler, aslanlar vs. geliyor ancak pirelerin başrolde olduğu başka bir dünya da var.

sirk kelimesini duyduğunuzda aklınıza ilk ne geliyor? büyük ihtimalle gösteri yapmaya zorlanan filler, ateşin içinden zıplayan aslanlar, ağzından alev çıkaran göstericiler. şimdi sirklere bakış açınızı bambaşka bir hale getirecek bir şey anlatacağım sizlere: pire sirkleri. evet, yanlış duymadınız. bildiğimiz: minicik, küçücük, baş belası pireler.

maxfield çöpü'nün pire sirki, san diego, ca (2009). bu küçük bir pire sirki:


bir pire sirki, pirelerin minyatür arabalara ve diğer eşyalara tutturulduğu (veya bağlı göründüğü) ve küçük bir yuva içinde sirk gösterileri yapmaya teşvik edildiği bir sirk gösterisidir. 


tarihçesi

pire performanslarının ilk kayıtları, metal işleme becerilerini gösteren saat ustalarına aittir. 1578'de mark scaliot, bir pireye bağlı bir kilit ve zincir üretti. kaydedilen ilk pire sirki 1820'lerin başına, louis bertolotto adlı bir italyan impresaryonun londra'daki regent caddesi'nde “çalışkan pirelerin olağanüstü sergisi” nin reklamını yaptığı zamana dayanır. bazı pire sirkleri, 1960'ların sonlarına kadar amerika birleşik devletleri'ndeki çok küçük mekanlarda devam etti. belle vue zooloji bahçeleri, manchester, ingiltere'deki pire sirki hala 1970 yılında faaliyet gösteriyordu. en az bir gerçek pire sirki hala icra ediliyor (münih, almanya'daki yıllık oktoberfest'te) ve birleşik krallık'taki svensonlar bazen gerçek pireler kullanıyor. ancak bazı pire sirkleri, gerçek pireler yerine elektriksel veya mekanik etkiler kullanır.


peki, gözle bile zor gözüken bu küçücük pirelere bunları nasıl yapıyorlar? uygulanış şekli nasıl?

pireler tipik olarak sadece birkaç ay yaşarlar. öncelikle, atlamaya veya yürümeye yatkınlıkları olup olmadığı gözlemlenir. elverişli olanlar ayırıldıktan sonra, boynuna dikkatlice ince bir altın tel sarılarak koşumlanırlar. koşum takımına girdikten sonra pireler genellikle ömür boyu içinde kalırlar. kayışlar desteğe takılır ve pirenin güçlü bacakları, kendilerinden önemli ölçüde daha büyük nesneleri hareket ettirmelerine izin verir. küçük ve hafif topları tekmelemek için zıplayan pireler kullanılır. dikkatlice bir top verilir; zıplamaya çalıştıklarında, (koşum takımı nedeniyle bu mümkün değildir)bunun yerine topa vururlar. koşan pireler küçük arabaları ve araçları çekebilir veya bir dönme dolabı döndürebilir.

pire sirk muhafazasının tabanına yapıştırılmış pirelerin tarihsel raporları var. minyatür müzik aletleri, pirelere yapıştırıldı ve muhafaza ısıtıldı. pireler, çalgı çalıyormuş izlenimi verdiler. ancak gerçekte yaptıkları tek şey ise kaçmak için debelenmeleriydi.

bunun yanı sıra: bazı pire sirkleri, gerçek olmayan pirelerle bu çalışmaları yapıyorlar. peki onların teknikleri nelerdir?

bazı pire sirkleri gerçek pireler kullanıyormuş gibi görünebilir, ancak gerçekte kullanmazlar. sergileri artırmak için çeşitli elektrikli, manyetik ve mekanik cihazlar kullanılmıştır. bazı durumlarda, bu mekanizmalar, sergideki illüzyonu koruyan gevşek pireler ile tüm "eylemlerden" sorumludur. bu sirkler "humbug" pire sirkleri olarak bilinir. michael bentine, 1960'larda "it's a square world" adlı televizyon programında mekanik bir pire sirkine düzenli bir yer verdi.


günümüzdeki pire sirkleri

- profesör a.g. gertsacov'un acme minyatür bit sirki, 1996'dan beri amerika birleşik devletleri ve kanada'yı geziyor.

- svensons 1999'dan beri birleşik krallık'ta performans sergiliyor ve medyada yer aldı.

-swami bill'in bit sirki, denver ilçe fuarı'nda sergileniyor.

-profesör b'nin flea circus, son birkaç yıldır kuzey kaliforniya, abd'de sahne alıyor.

- almanya'daki münih oktoberfest'te flohcircus birk.

- professor humbug’un flea circus’u seattle’deki ünlü pike place market’te sahne alıyor.

- 1990'larda, maría fernanda cardoso, enstalasyon sanat biti sirki ile dünyayı gezdi. [14]

- profesör heckler'in bit sirki (1957'ye kadar new york times meydanı'ndaki hubert dime müzesi'nde) the thief ve easy rider filmlerinin arka planında görülebilir.

- l. bertolotto, londra'daki regent street'te ünlü bir pire sirkini yönetti.

kaynak

bunlarla birlikte, youtube'da çok değişik ve garip pire sirki videoları bulunmakta.

karşılıklı birbirine gol atmaya çalışan, arkalarındaki tekerlekle bitiş çizgisine yetişmeye çalışan pireler:


1950 senesinde çekilmiş bir video daha. at arabası misali, arkasındaki mini yükü çekmeye çalışan bir pire. hatta videoda: karşılıklı iki pirenin ellerine kılıç gibi bir şeyler verilmiş, herhalde dövüştürülmeye çalışılıyor:


cambazlık yapan bir pire:


pirelerle yapılmış olan bir başka gösteri: