MÜZİK 25 Şubat 2022
16,5b OKUNMA     514 PAYLAŞIM

İnsan Ruhuna İnce Dokunuşlar Bahşeden Rahmaninov'un En Önemli Eserleri

Sergey Rahmaninov (Sergei Rachmaninoff) (1873-1943), 20. yüzyılın en büyük piyanist ve bestecilerinden birisi. 7 parçalık bu liste, kendisiyle tanışmanız veya müziğini yeniden hatırlamanız için birebir.

rahmaninov... schubert ve satie ile birlikte eserleri her zaman ruhumda farklı noktalara temas etmiş rus besteci. klasik müziğin en büyük yorumcularından biridir ki piyano çalmaya dört yaşında başlaması müziğin o'nun hayatında ne denli önemli bir yere sahip olduğunu gösteriyor ve bununla ilgili şunu söylüyor rahmaninov: "müzik bestelemek benim için nefes almak veya yemek yemek kadar hayatidir: bu hayatımın temel işlevlerinden biridir."

özellikle rus sosyal ve sanatsal yaşamının en önemli dramatik olaylarını o muhteşem yaratıcı çalışmalarına yansıtır. yani bu öyle bir şeydir ki eserlerinde gerçekten farklı bir ruh hali hissedilir. anavatanı rusya'nın o dönemlerdeki geleceği hakkında(bolşevik ihtilali'nin yaklaşması diyelim) hüzünlü düşünceleri, içsel felsefi meditasyonları ile harmanlar ve sonuç olarak ortaya tekrar tekrar dinlenesi besteler çıkar.

dahiyane ve insan ruhuna ince dokunuşlar yapan rahmaninov'un en önemli 7 eserini paylaşıyorum. şimdiden keyifli dinlemeler.

prelude c minör

1892'de yazdığı prelude ile anında şöhrete kavuştu diyebiliriz. halk arasında ciddi bir popülarite kazandı. parçada rusya'nın ruhunu benzersiz bir şekilde ifade eder ki parçayı bestelediğinde henüz 19 yaşında olduğunu unutmayalım. polonyalı piyanist josef hofmann: "rahmaninov çelik ve altından yaratıldı: elleri çelikten ve kalbi altındandır."

piyano konçerto no.2

şimdi bu parça önemlidir, neden? bu parçadan önce 1 numaralı senfonisinin gaddarca eleştirilmesi hatta amiyane tabirle itin götüne sokulması rahmaninov'u derin bir bunalıma sokar. hatta öyle bir bunalımdır ki kendisinin kötü bir besteci olduğuna kendi kendini ikna eder ve birkaç yıl da beste dahi yapmaz. devamında psikoterapi süreçleri ile korkularını yener ve bu muhteşem parçayı yaratır. yani o küllerinden doğma hissini bu parçada tadabilirsiniz.

senfoni no.2/çanlar senfonisi

parça rahmaninov'un tam bir çocukluk anılarında yüzmesi gibidir. kilisedeki çanlar, okuldaki ziller, yine okuldaki koro şarkılarına olan hayranlığı bu senfonisinde, o'nu adeta çocukluk anılarına götürür. senfoninin dört bölümü, dört mevsim gibi birbirleriyle değişen mutluluk, korku, aşk ve ölümle yaşamın dört aşamasını yeniden yaratması gibidir ilginç.

piyano konçertosu no.3

parça sanki keder ve boşluktan tutku ve acıya kadar bir duygu karışımını yansıtır. sert ritmi ve hareketiyle dinleyicileri kendine çekiyor diyebilirim.

sol minör prelüd

ikinci konçerto ile birlikte, 1901'de bestelenen sol minör prelüd, rus klasik piyano repertuarının temelini oluşturur. bu adam rusya'dan göçmek zorunda kalmıştır ama tam bir rusya aşığıdır ki bu parçada bu sevgisini yansıtır. "ben bir rus besteciyim ve vatanım karakterimde ve görüşlerimde iz bıraktı. müziğim karakterimin meyvesidir ve bu nedenle rus müziğidir." parça sanki rüya gibidir ve lirik teması çok hoştur.

paganini teması üzerine rapsodi

"müzik yazmaya yönelik sürekli arzu, içimde var olan, tıpkı düşüncelerimi ifade etmek için konuştuğum gibi, duygularımı seslerle ifade etme arzusudur. her bestecinin hayatında müziğin tam olarak bu işlevi yerine getirmesi gerektiğini düşünüyorum." bu cümleleri bu parçasını anlatmaya yeter de artar bile.

senfonik danslar

yurdundan uzakta içinde kederli bir nostaljiyle doluyken, yurdunu çok özlemişti ki rusya'yı bir daha asla göremedi rahmaninov ve bu parçası için; "bu benim son patlamamdı." demiştir.