İnsan Gözü Neden Sadece Kahverengi, Yeşil ve Mavi Renklerde Olabilir?
göze rengini veren yapının adı iristir. iris, iki katmandan oluşur, melanin pigmenti içeren arkadaki katman ve stroma adı verilen öndeki kalın katman. bu öndeki katman da melanin pigmenti içerir ancak bazen içermez ya da çok az içerir.
stroma adı verilen katman yoğun miktarda melanin pigmenti içerdiğinde gözümüz kahverengi görünür çünkü melaninin rengi kahverengidir, hiç melanin pigmenti içermediğinde ise gözümüz mavi görünür. ancak bu, pigmentin mavi olmasından kaynaklanmaz, tıpkı gökyüzünün mavi gözükmesi gibi, ışığın o katmanda çok fazla kırılıp dağılması yüzünden böyle görünür.
bu fotoğrafta kahverengi pigment varlığında ve yokluğunda gözün nasıl renklendiği görülebilir
yeşil renkli göz oluşması için ise melanin pigmentinin çok yoğun olması ya da hiç olmaması yerine az yoğunlukta olması sonucu oluşur, mavi rengin içine bal rengi gibi bir renk karışması sonucu göz yeşil görünür.
peki albino insanlarda görülen kırmızı göz nasıl oluşur?
albino insanlarda hiç melanin pigmenti bulunmaz, irisin ne ön ne arka katmanında hiç pigment yoktur. bu da irisi ışığa karşı aşırı geçirgen hale getirir, gözün içine giren çok fazla miktarda ışık, o kişinin gözündeki kan damarlarına çarpıp gözün kırmızı görünmesine neden olur. ayrıca bu durum fotoğraf makinesinin flaşı patladığında kırmızı göz denilen durumun oluşmasına da neden olur.
irisin pigment yoğunluğu zamanla değişebilir, yani ben küçükken mavi gözlüymüşüm diyen kişiler aslında yalan söylemiyorlar. sadece küçükken gözlerinde az miktarda melanin pigmenti vardı ve gözleri mavi görünüyordu, ancak zamanla bu pigmentler arttı ve gözleri kahverengi görünmeye başladı.
ayrıca gözlerinin kışın mavi yazın yeşil olduğunu iddia eden kişiler de yalan söylemiyorlar. gözlerindeki az miktarda bulunan melanin pigmenti tıpkı yazın güneşe çıkıp bronzlaşmamız gibi yazın daha koyu hale gelip gözlerinin farklı renkte görünmesine yol açıyor.