SİNEMA 4 Eylül 2020
94,9b OKUNMA     509 PAYLAŞIM

Inglorious Basterds Filminin Meşhur Tatlı Sahnesindeki Psikolojik Baskı Detayı

Quentin Tarantio'nun yazıp yönettiği 2009 yapımı Inglourious Basterds (Soysuzlar Çetesi) filminin yemek sahnesinde, strudel adlı tatlının yendiği sahnede harika bir detay var.

inglorious basterds, quentin tarantino'nun en iyi filmlerinden değil belki ama bizlere christoph waltz gibi bir aktörü armağan ettiği için kendisine ne kadar teşekkür etsek azdır.

meşhur yemek sahnesini izleyenler bilir. şu strudel yenilen sahneden bahsediyorum. bu sahnede yaşanan psikolojik baskı üzerine birkaç detay paylaşmak isterim.


--- spoiler ---

christopher waltz'un canlandırdığı albay hans landa, yahudi olduğunu saklamaya çalışan shosanna ile yemek masasında oturmaktadır. masadaki yemek tercihleri, shosanna üzerinde kurulmak istenen psikolojik baskı unsurlarının birer sembolü adeta. 


süt şişesi, landa’nın süt içtiği ve shosanna’nın ailesini öldürdüğü la padite’nin çiftliğindeki sahneyi hatırlatıyor ki bu shosanna'yı epey bir terletiyor. ikinci olarak masaya gelen tatlı strudel ise, ii. dünya savaşı sırasında domuz yağı ile yapılırdı. süt ve et ürünleri karışımının yahudilik inancına göre yenmesi uygun değildi. 


bu faktörlerle shosanna için ortam iyice zorlu bir hal alıyor. albay landa yemek ve materyal tercihleri ile yahudi turnusolü hazırlamış diyebiliriz.


--- spoiler ---

christoph waltz'a ayrı bir parantez açmadan geçemeyeceğim. oynadığı karaktere cuk oturan bir performans çok nadir görülür ki hans landa karakterini oynamak gerçekten meziyet ister. hatta tarantino, hans landa rolünü oynayacak kişiyi seçerken rolün oynanabilir olmadığını düşünmüş ancak waltz’un deneme çekimini gördükten sonra aradığı ismi bulduğunu anlıyor.


waltz, hans landa rolü ile en iyi yardımcı erkek oyuncu oscar’ını kazanırken bu ayrıca bir tarantino filminde oyunculuk kategorisinde elde edilen ilk oscar olarak kayıtlara geçiyor. filmde fransızca, almanca, ingilizce ve italyanca konuşan waltz, bir filmde ingilizce’den farklı bir dilde oynayarak oscar alan altı aktörden sadece biri. bilgi birikimi, entelektüel yapı, oyunculuk hepsinin bir adamda birleşmesi kıskanılmayacak gibi değil.