HABER 29 Eylül 2023
20,5b OKUNMA     311 PAYLAŞIM

İngiltere İçişleri Bakanı'nın "Çok Kültürlülük Başarısız Oldu" Sözü Ne Kadar Doğru?

İngiltere İçişleri Bakanı Suella Braverman, geçtiğimiz günkü konuşmasında (26 Eylül) "multiculturalism has failed", yani çok kültürlülük başarısız oldu şeklinde bir beyanatta bulundu. Bir Sözlük yazarı da buna cevap niteliğinde bir yazı kaleme almış.

Konuşma şu şekilde

Sözlük yazarı "grandleozz"un yorumu da şöyle

ingiltere'yi batıran multiculturalism değil. ilki ingilizlerin tembelliğe aşırı alışması ve üretimden, teknolojiden, argeden kopması. mühendislik, teknik bilimler, üretim, yazılım, ürün geliştirme alanında eğitim alan, çalışan yok bu ülkede. kime sorsan sanat tarihi, resim, hukuk, sosyoloji vb eğitimler alıyor üniversitede. sektör batınca eğitimli küçük kesim de almanya ve abd gibi üreten, geliştiren ülkelere geçiyor. ya da çalıştıkları firmaları almanlar, amerikalılar satın alıyor.

ikinci neden ise ab'nin saçma sapan göçmen politikası. bakın bu multiculturalism ile alakalı değil. ab regülasyonlarında o kadar fazla açık var ki; romanya, polonya, yunanistan, bulgaristan gibi ülkelerden ipini koparan karıyı boşayıp londra'ya yerleşti. boşanınca tonla devlet desteği, çocuk yardımı, kira desteği falan alınıyor ama boşanma kağıt üstünde. aslında ab'den ayrılmak hiç bir şartta ingiltere'nin lehine değil, büyük halt yediklerinin de farkındalar ama bu saçma sapan göçmen yükü insanları öyle bezdirdi ki, brexit bir anlamda göçmen nüfusu geri gönderme sözleşmesi gibi anlaşıldı ve kabul edildi.

popülist woke kültürü nedeniyle saçma sapan olaylar oluyor ülkede. bu woke hadisesinin ticarileşmesi en önce lgbti ve azınlıkları vuruyor zaten, daha da vuracak. ingiltere'nin silkelenip ayağa kalkması hiç zor değil, müthiş bir kültüre, birikime, finans sistemine sahipler. ama "kültürümüzü dilimizi satıyoruz zaten ooh mis" kafasından kurtulmaları şart. babalar gibi eğitim almış gençler gidip cambly'de dil eğitimi vererek geçimini sağlıyor, yazık cidden..

bu ne zamandan beri bir çok kültürlülük problemiydi ki?

yapılan açıklamanın retoriği çok enteresan... amaç çok kültürlülük olsa bir kültürün en iyilerini seçer alırsın ve farklı halkların birbirini tanıyacağı hoş bir ortam oluşturursun. kasıtlı planlanmış gibi görünen bu kontrolsüz göçler, entegrasyona ve uyumluluğa zerre önem verilmemesi, her kültürü en iyi şekilde temsil edecekler dururken tam tersi tiplerin getirilerek yerel halkın bezdirilmesi vs. ile olsa olsa çok kültürlülüğün tam tersi amaçlanmış olabilir.

şu açıklamayı italya'nın değil de ingiltere'nin yapması da ayrı tuhaf. acaba başından beri göçmenlerden kurtulmak istediler de, ab'nin kınamasından çekindiler ve önce ab'yi göçmenlerden bezdirerek yanına çekmek mi istediler? yani çok kültürlülüğü amaçlayan bir aklın bu işin bu şekilde ters tepeceğini öngörememesi imkansız, tam tersinin amaçlandığı çok açık.