TARİH 15 Mart 2024
13,1b OKUNMA     236 PAYLAŞIM

İngilizler ile Ashanti İmparatorluğu Arasındaki İlginç Çatışma: Altın Tabure Savaşı

Yaa Asantewaa Savaşı olarak da bilinen Altın Tabure Savaşı, 1900 yılında günümüzün Gana'sında, İngiliz sömürge güçleri ile Ashanti İmparatorluğu arasında meydana gelen ilginç bir çatışmaydı.

yaa asantewaa savaşı olarak da bilinen altın tabure savaşı, 1900 yılında günümüzün gana'sında, ingiliz sömürge güçleri ile ashanti imparatorluğu arasında meydana gelen ilginç bir çatışmaydı.

savaş, ingiliz valisi frederick hodgson'un ashanti halkının ruhunu ve egemenliğini temsil ettiğine inandıkları altın taburenin üzerine oturma ve bu nesne üzerinde hak talep etme isteğiyle başladı. fakat, bu ashanti halkı için büyük bir hakaret ve meydan okuma olarak görüldü. efsaneye göre altın tabure gökten inmişti ve tanrı tano tarafından ilk ashanti kralı osei tutu'ya sunulmuştu. bu nedenle, zamanın ashanti kralı prempeh ı, kutsal nesneyi teslim etmeyi reddetti ve bu iki taraf arasındaki diplomatik ilişkilerin gerilmesine yol açtı.

1900 yılında bir grup ashanti isyancısının, bir ingiliz sömürge karakoluna baskın düzenleyerek birkaç ingiliz askerini öldürmesiyle olaylar çığrından çıktı. ingilizler buna karşılık olarak, askeri birliklerini seferber ettiler ve ashanti'nin başkenti kumasi'yi ele geçirerek kral ı. prempeh'i seyşeller'e sürgüne gönderdiler.

bu andan itibaren, ülkenin komutası ashanti kraliçesi yaa asantewaa'ya kaldı. ingiliz zulmüne direnmek için halkını bir araya getirerek şunları söyledi: "bazılarınızın savaşmak için ileri çıkmaktan korktuğunu gördüm. eğer osei tutu, okomfo anokye ve opoku ware gibi eski kurucularımız yaşamış olsaydı, tek kurşun bile atmadan krallarının götürülüşünü izlemek için oturmazlardı. ashanti'nin artık cesareti olmadığı doğru mu? buna inanmıyorum. olamaz! şunu söylemeliyim ki, eğer siz ashanti'nin erkekleri olarak savaşmayacaksanız bunu biz kadınlar yapacağız. savaşacağız! son kalanımız da savaş meydanlarına düşene kadar savaşacağız."

ashanti güçleri olağanüstü bir cesaret ve dayanıklılık örneği sergilediler, ama ingilizlerin, hem daha iyi bir orduya sahip olması hem de kraliçe yaa asantewaa ve yoldaşlarını yakalayıp seyşeller'e sürgüne göndermesi savaşın sonunu getirdi. bugün hala, altın tabure savaşı gana tarihinde sömürgeci baskıya karşı direnişin ve başkaldırının sembolü olmaya devam etmektedir.