TARİH 10 Haziran 2019
258b OKUNMA     1214 PAYLAŞIM

İnanılmaz İşkencelere Uğrayarak Şehit Edilen Kıbrıs Kahramanı: Cengiz Topel

1964'te Kıbrıs'a düzenlenen bir hava harekatı esnasında zarar gören uçağından paraşütle atlayarak kurtulan ancak sonrasında Rumlar tarafından esir alınarak, türlü işkencelerle öldürülen Şehit Yüzbaşı Cengiz Topel'in hikayesi.

cengiz topel, 2 eylül 1934 izmit doğumlu türk şehit pilottur. 8 ağustos 1964 trihinde esir düştüğü rumlar tarafından işkence ile öldürülmüştür.

1964'te türk hava kuvvetleri'nin kıbrıs'ta gerçekleştirdiği uyarı uçuşunda, uçağı rum uçaksavarlar tarafından vurulunca paraşütle atladı. 


cengiz topel'in uçağının düştüğü yer güzelyurt’a yakın (yeşilyurt kasabasına çok yakın olan) bir yerdir. paraşütünün yere düşmesinin ardından cengiz topel, rumlar tarafından yakalanır ve esir düşer. rumlar o tarihten itibaren cengiz topel'e inanılmaz işkenceler yaparak öldürürler ve türk tarafına birleşmiş milletler aracılığı ile cesedi gönderirler.

cengiz topel’in cesedini görenler arasında bulunan eşref düşenkalkar şöyle diyor:

‘’birleşmiş milletler askerlerinin temsilcileri önünde aziz şehidimizi gördüğüm gün, hayatımın en ıstıraplı günü idi. ana vatanla yavru vatan arasına çelik kanatları ile köprü kuran topel'imize son bir defa daha baktım. baktım ki; kahpe rumlar sol gözünü tahrip etmişler, pazılarını matkapla oymuşlar, kafatasının sol tarafına beton çivisi çakmışlar, sol ayağını kırmışlar, bu yetmiyormuş gibi boğazından göbeğine kadar göğsünü yarıp çuval diker gibi dikmişler. (bir doktorumuzun beyanına göre iç organlarını çalmışlar, kalp ve ciğerlerini) bir ara yumruklarını sıkmış, dişlerini kenetlemiş, ideal vücutlu cengiz topel’imize kahpece yapılanları düşündüm ve o an allah’ın bana lütfetmiş olduğu tebessümü rumların çaldığına inandım ve yemin ettim: yunan sözü lügatlerde durdukça, bu kin benden vallahi de gidemez.’’

(vehbi zeki serter, kıbrıs’ta rum - yunan saldırıları ve soykırım, ataşe, s.231-236)

cengiz topel'in işkence gördüğü yer kıbrıs yeşilyurt'ta bulunan cengiz topel kışlası'ndadır. günümüzde işkence gördüğü oda müze haline getirilmiştir. oda restore edilmeden önce işkencenin izleri odanın duvarlarında görülmekteymiş. anlatılanlara göre esir alındıktan sonra müze olan odaya getirilmiş ve işkenceye maruz kalmıştır. matkapla sol omzu ve sol gözü oyulmuş (ingiliz bir hemşire tarafından bu halinin fotoğrafı çekilmiş), acımasızca işkence edilmiş ve son olarak da bilinci açıkken kalbi çıkarılarak şehit edilmiştir.

Kıbrıs Barış Harekatı Sonrası İskana ve Yerleşmeye Kapatılan Hayalet Şehir: Kapalı Maraş