İNTERNET 10 Ekim 2023
14b OKUNMA     231 PAYLAŞIM

İlkokul Öğrencileri ve Öğretmenlerinin Özellikle İşine Yarayacak Harika Web Siteleri

İlkokul öğrencileri için eğitim siteleri hangileridir? Dersler için destekleyici web siteleri ve uygulamalar nelerdir? Faydalı site ihtiyacınızı uzun süre karşılayacak bir liste.
Sol fotoğraf: TED Kocaeli

eğitimci arkadaşlara ve ilkokul seviyesinde çocuğu olan velilere yönelik bir derleme çalışması... özellikle ilkokul öğretmenlerinin yer işaretlerine eklemesi gereken bir liste.

öncelikle aşağıda tanıtımını yapacağım sitelerin birçoğunu ekşi sözlük üzerinden derlediğimi belirtmek isterim. sitelerin büyük çoğunluğu, etkileşimli öğrenmeye yönelik ve akıllı tahta ile kullanmaya uygun olsa da bilgisayar ile kullanılmaları da mümkün.

1. monk mode

eğitim-öğretimle en alakasız görünen bir site ile başlayalım. ben bu siteyi genelde çocuklara, yazma veya okuma gibi sessiz etkinlikler yaptırırken kullanıyorum. sınıfta bir okyanus kenarı, kamp ateşi etrafı vb. ambiyans oluşturup zihinlerini boşaltmalarını sağlamaya çalışıyorum.

2. learningapps

etkileşimli öğretim materyalleri barındıran bir site. tamamen ücretsiz ve materyal oluşturmak çok basit. ister başka öğretmenlerin hazırladığı materyalleri kullanın ister kendiniz sıfırdan oluşturun.


3. wordwall

akıllı tahta denince akla gelen ilk sitelerden biri. bir üstteki siteyle aynı mantıkta çalışıyor ama daha modern ve işin içine animasyon sesleri de giriyor. dolayısıyla daha ilgi çekici. tabii ücretli versiyonu olan bir sisteme sahip. ücretsiz kısmı da yeterli ama ücretli materyalleri de parasının karşılığını veriyor.


4. testhazirla

online test hazırlama aracı. ilkokulun başlarında pek lazım olmasa da 4. sınıftan sonrası için kullanılabilir gibi görünüyor.

5. justmandala

mandala boyamayı seven çocuklara, kendi çizdikleri mandalayı yazdırıp verebilirsiniz. özel hissettirecektir.

6. clastools

bu sitede özellikle rastgele isim seçiciyi linkledim. diğer sitelere göre daha çekici ve daha pratik. ilkokul seviyesinde öğretmenlik yapanlar, rastgele öğrenci seçmenin ne kadar önemli bir aktivite olduğunu bilir :) (edit/save kısmından kendi öğrencilerinizin isimlerini eklemeyi ve başlığı değiştirmeyi unutmayın. save this list deyince parola belirlemenizi isteyecek ve ardından kendi çarkınızın linkini kopyalayıp kaydedebilirsiniz.)

7. ictgames

bu siteyi çoğunlukla matematik dersleri için kullanıyorum. örneğin şu uygulamayı kullanarak onluk ve yüzlük bozmayı, tekrar birleştirmeyi görselleştiriyorum. sınıfınızda bu materyaller yoksa ya da hızlıca bu konuda görselleştirmeye ihtiyacınız varsa kullanabilirsiniz. sitedeki diğer uygulamalar da çok ilgi çekici ve işe yarar. kurcalamanızı öneririm.

8. animated drawings

çocuklara hayal dünyalarındaki (ya da gerçek) bir karakteri çizdirip siteye yüklüyorsunuz ve yapay zeka çocukların çizimlerine hayat veriyor. sırf bunun için bile çizim yeteneklerini geliştireceklerine emin olabilirsiniz.

9. flipanim

kendi çizgi filminizi yapabileceğiniz bir site. çizimleriniz sırayla oynatılırken ortaya çıkan animasyon, yaratıcılığınıza kalmış. bu, sınıf ortamında zaman kaybı olacağı için öğrencilerinize boş zamanları için önerebileceğiniz bir site. çocuklar zaten her koşulda internette zaman geçiriyor, bari yaratıcılıklarını geliştirebilecekleri şeylerle zaman geçirsinler.

10. sanalmuze

kültür bakanlığının sanal müze sitesi. gidip görme imkanı olmayanlar için.

11. templatemaker

hediye kutusu ve benzeri materyallerin boyutlarını girip şablonunu indiriyorsunuz. yazıcıdan çıkartıp kes, yapıştır, boya şeklinde bir serbest etkinliğe dönüştürüyorsunuz.

son olarak, öğretmen arkadaşların bildiği bir site/yayınevi olabilir fakat akıllı tahta uygulaması öğrencilerin evdeki bilgisayarlarında da kullanılabilir olduğu için velilerin de bilmesini ve kullanmasını istediğim bir site var: caliskanari... bu link direkt yayınevinin uygulamasını indirme sayfasına yönlendirilmiştir. bu sayfadan çalışkan arı yayınevinin akıllı tahta uygulamasını indireceğiz. (akıllı tahta olmadan, normal bilgisayarlarda da kullanımı mümkün.)

linkte her sınıfın ayrı uygulaması mevcut, ihtiyacınız olanı indirin

ben 3. sınıf için olanı indirdim.


rar dosyası olarak inen uygulamayı klasöre çıkartıyoruz


çıkardığımız klasördeki kütüphane ile başlayan "exe" dosyasını çalıştırıp uygulamayı başlatıyoruz


karşınıza şöyle bir ekran çıkacak


burada, kullanacağınız dersin kitabının altında yazan çalıştır butonuna tıklıyorsunuz.

ilk seferde muhtemelen bir uyarı verecek ve kitabı indirmenizi isteyecek. çalıştır yazısı yerine indir yazacak. ona tıklayıp kitabı indirmesini bekleyin. kitap indikten sonra çalıştır yazısı geri gelecek. şimdi çalıştır butonuna tekrar tıklayıp ilgili dersin kitabına girin. bundan sonrası sizde. (uyarı vermezse direkt açılacak zaten.)


soldaki araçlardan kalem, silgi, zoom vb. özellikleri kullanabilirsiniz. sağ altta da kitaptaki ünite sonu değerlendirmelerinin videolu çözümlerini izletebilirsiniz. ünite içinde alıştırma sorularının yanında bulunan büyüteç butonuna tıklarsanız soruyu ayrı bir alanda yalnız başına açıyor, soru işareti butonuna tıklarsanız da ilgili sorunun cevabını gösteriyor.


uygulama akıllı tahta için çok pratik. konu tekrarı, ekstra örnekler, yeni nesil sorular için bedava ve kaliteli bir kaynak. ayrıca daha yaşına girmeden internet, tablet, telefonla tanışan çocukların derse katılımını arttıran etkileşimli dijital her öğe çok önemli bir kaynak haline geliyor ilkokul için. başta da söylediğim gibi, evdeki bilgisayarlarda da kullanılabildiğinden veliler de çocuklarını buradan çalıştırabilir. her veli her konuya hakim olmayabilir. bu yüzden, çözümlü soruları olması ayrıca güzel.