EĞİTİM 4 Mart 2016
62,2b OKUNMA     1375 PAYLAŞIM

İleri Düzey Kopya Çekme Yöntemleri

Hababam Sınıfı'ndaki külyutmaz gibi bir hocanız yoksa eğer, gönül rahatlığıyla deneyebileceğiniz yöntemler. Başlığa olan üstün katkılarından dolayı saruman'a teşekkürler.
iStock.com

Bunlara dikkat

öncelikle kopya çekmeye dönemin ilk dersinden karar verilmelidir. asla bu yazılıya çalışamadım bari kopya çekeyim diye düşünmeyin. daha önce de söylediğim gibi kopya çekmeye karar verilecek an sene başıdır. bu size gözlem yapmak için gerekli zamanı verecektir. dilerseniz şimdi yapılması ve yapılmaması gereken şeylere kısaca göz atalım.

yapılması gerekenler

ilk derslerde öğretmeni gözleyin. sınıftaki hareketlerine dikkat edin dersin ne kadarında ayakta ne kadarında kürsüde oturduğuna göz atın. dersle ilgili gözükün. kopya çekmeye yeltenmeyecek bir öğrenci izlenimi yaratın. güneş alan bir sınıfta iseniz cam kenarını değilseniz lambaların altını tercih edin. unutmayın ki küçücük kağıtlardan küçücük yazılar okuyacaksınız. ışığınızı iyi ayarlayın. oturduğunuz sırayı ilk günden kirletin. üzerine resimler yazılar yazın. aralarda kopya yazabileceğiniz boşluklar bırakmayı unutmayın.

yapılmaması gerekenler 

sınav sırasında her zaman oturduğunuz sırayı tercih edin. yerinizi değiştirmeyin. özellikle arka sıralardan kaçının. işini bilen bir öğretmen sınıfı kürsüden değil en arkadan gözleyecektir. bu durumda sizi onu göremezsiniz ama o sizi çok net görür. ideali önlerden ortaya yakın bir sıradır. asla yanınızdakine güvenmeyin. sıra arkadaşınız boynunda çanla gezen ve geviş getiren biri dahi olsa siz sadece kendinize güvenin. aşırılıktan uzak durun. hangi öğretmene hangi yöntemi kullanacağınızı önceden belirleyin. siz akıl almaz yöntemler denerken önünüzdeki öğrencinin kucağında kitap çatır çatır kopya çektiğini görürseniz üzülürsünüz.

şimdi birkaç taktik üzerinde duralım.

Bireysel yöntemler


selpak yöntemi

türü: bireysel
zorluk derecesi: kolay
risk faktörü: düşük
kullanım alanı: hemen hemen her ders

yazılıdan önceki ders hasta taklidi yapın. gerekirse vitamin hapı öksürük şurubu falan getirip öğretmenin gözü önünde için. kopyayı selpak mendilinizin içine tükenmez kalemle yazın. dolma kalem ya da benzeri likit mürekkepli kalemler kullanmayın, yazı dağılır. hazırladığınız mendilleri sınıflandırıp farklı ceplerinize yerleştirin. sınav sırasında burnunuzu silecek gibi yapıp çaktırmadan yazdıklarınızı okuyun. asla mendile çok uzun süre bakmayın. unutmayın ki kimse kendisinin bile olsa bir sümüğü yarım dakika izlemez. öğretmenin şüphelendiği durumlarda mendili gerçekten kullanın ve kopyayı imha edin. inanın öğretmen emin bile olsa mendilinizi incelemeyecektir. yazılı kağıdını verirken burnunuzda istanbulun fethi 1453 yazmasını istemiyorsanız asla mürekkepli kısmı yüzünüze deydirmeyin.

akordeon yöntemi

türü: bireysel
zorluk derecesi: orta
risk faktörü: orta
kullanım alanı: her ders

sınıfın en uzun saçlı (tercihen sarışın) kızını bulup iki-üç tel saçını alın. kopya kağıdını saç telinin boyuna yakın gelecek uzunlukta bir şerit şeklinde hazırlayın. kopyayı yazdıktan sonra şeridi 3 parmak boyunda katlar oluşturacak şekilde katlayın. oluşturduğunuz akordeon biçimindeki kağıdı tam ortasından iğne ile delin. saç tellerini bu deliklerden geçirin. kağıdınızın ve saç tellerinin ucunu sıranızın altına, saç tellerinin diğer ucunu oturduğunuz yere yapıştırın. tehlike anında kağıdı sıranın altındaki yapıştırdığınız yere doğru itin. kağıt daha önceden katladığınız yerlerden katlanacak ve tamamen yok olacaktır. öğretmen gittikten sonra tekrar kağıdı ucundan yavaşça çekerek açın. burada iplik yerine saç teli kullanmadaki amaç sarı saç tellerinin çok daha zor görülmesidir.

silgi yöntemi

türü: bireysel ama paylaşıma açık
zorluk derecesi: orta
risk faktörü: düşük
kullanım alanı: tüm dersler

silginizi çevresindeki kartonla beraber yanlamasına kesip ikiye ayırın (kartonun bir yanını kesmeyin ki iki parçayı sabitlesin) daha sonra bu iki parça silgiyi içine koyacağınız kağıdın kalınlığı kadar inceltin. parçaları bir yanını kestiğiniz kartonun içine yapıştırın. içine koyacağınız kağıdı yelpaze şeklinde katlayın ve uç parçalarını silginin içine yapıştırın. elinizde arasında kopya olan ama dışarıdan bakıldığında sadece silgi olan bir araç var artık. bunun faydası size sıranın içinden değil üstünden çalışma fırsatı vermesidir. ayrıca basit bir silgi alışverişi şeklinde bu kopyayı başkalarıyla da paylaşabilirsiniz.

aman da office ne güzel bir şey yöntemi.

türü: bireysel ama paylaşıma açık
zorluk derecesi: basit
risk faktörü: düşük
kullanım alanı: tüm dersler

sınava girmeden bir süre önce office açılır, dersle ilgili bilgiler font size 2 ile yazılır, tercihan times new roman gibi okunabilitesi yüksek bir font seçilir. print edilir.
sınav sabahı kırtasiyeden uzunca silgilerden alınır, hani şu pelikan a20 falan öyle bir şeyler var ya onlardan. print ettiğimiz kağıdı bant yardımıyla silginin etrafına yapıştırırız. kopyamız silginin kendi kabı gibi gözükür, yazılar da gayet okunabilir bir şekildedir. böylece ne öğretmen ne asistan kuşkulanır. sınav ortasında sınıfın öbür tarafındakiyle şöyle bir diyaloga girebilirsiniz.

- silgisi olan var mı? (önceden belirlediğiniz bir işaret)
- tut yakala hop.
- eywalla.

kimse de bir şey demez, arada kendini kanıtlamaya çalışan asistanlar çıkıp "silgisi olmayan sınava girmesin" tarzı geyiklere girebilirler, siz işinize bakın.

afiyet olsun.

Kitlesel yöntemler

çoktan seçmeli sınavlarda en şahanesi budur. birbirinin devamı iki yatılı okulda geçen 8 yılın son 6 yılında çok başarılı bir biçimde uygulanmış, süper sonuçlar alınmıştır. diyelim ki soru şudur:

soru 1. aşağıdaki osmanlı sultanlarından hangisi aynı zamanda halife ünvanına da sahip değildir?

a) birinci süleyman
b) birinci selim
c) ikinci mehmet
d) ikinci selim
e) birinci mustafa

hangisi? noldu? bilemediniz mi? cevap c seneneği ikinci mehmet'tir.
işte bu gibi durumlar için sınav öncesi ders konularını biz aramızda 10 cankuş paylaşırdık, 8 yıl beraber olmanın verdiği avantajla konunun inceliğini bildiğimizden önceden anlaştığımız gibi sınav başladıktan hemen sonra grup bireysel bazda eyleme başlardı; gruptan herhangi biri sınav gözlemcisine soru soruyorum ayağına doğru seçeneğe gönderme yapardı, buyrun;

-hocam bir sorum olacaktı...
+ evet?

- hocam ben bu 1. soruyu anlamadım, ikinci mehmet derken bu fatih sultan mehmet midir? (cevap c seçeneği)

- hocam bu 1. sorunun c şıkkı benim teksirde yırtık çıkmış, (önce teksirin ilgili yerini kalem ucuyla yırt, tabii lazım!) seçeneğin ne olduğunu bir arkadaş ya da siz okur musunuz? (cevap c seçeneği)

- hocam 1. soruda aslında üç (c seçeneğine gönderme) seçenek mi var? (at yalanı gözlemcinin kafası karışsın)

- hocam bu 1. soru mart (üçüncü ay; cevap c seçeneği) kapıdan baktırır kazma kürek yaktırır gibi, ders hocası ne zaman gelicek, bir açıklama yapılmıyacak mı?

- hocam üçümüze üçümüz, bayram etsin çükümüz! (cevap yine c seçeneği ama artık ebenin şeyi yani, doğru disipline)

bu "hocam ben anlamadım tribiyle" çok ekmek yedik biz. sınav esnasında asıl ders hocası tüm anfileri dolaştığından vakti olursa o da ancak sınav sonuna doğru bir beş dakka sorusu olan var mı ayağına uğrardı ki, hey hey biz zaten çoktan sınavdan çıkmış olurduk. bu yöntemle 100 üzerinden 80'den düşük not aldığımı hatırlamıyorum.

türü: kitlesel
zorluk derecesi: oldukça kolay
risk faktörü: en çoğundan "şüphelenme"
kullanım alanı: testler
gerekli malzemeler: bir sınıf bir de test sinavi

uygulamasi: testli sınavlarda oldukça kolay ve risksiz uygulanabilen bu yönteme göre, sınav öncesi sınıfta bir kodlama sistemi geliştirilir, ve her şıkka bir "ifade" yerleştirilerek sınıftaki insanlara öğretilir.

a) çok kolay
b) kolay
c) zor
d) çok zor
e) müthiş zor

sınav sırasında öğrenciler "hocam 18. soruyu anlayamadim bir bakar misiniz" diye hocaya seslendiklerinde o soruyu yapan ve emin olan kişi cevap a ise "aaa nesini yapamadin, çok kolay bu" , d ise "ben de kavrayamadim, çok zor gibi gözüküyor" diye söyleyecek, böylelikle cevaplar iletilmiş olacaktir.
önceden de derslerde bu tür yorumlar yapiliyorsa hoca normal algılar ve sorun çıkarmaz. eğer derslerde konuşturmayan bir hoca ise bile, kendisine yöneltilen sorudan dolayi birkaç saniye dikkatini farklı yere yoğunlaştırmış olacak ve muhtemelen sizi duymayacaktir bile.
işin suyunun çıkartılmaması için fazla yapılmaması gerekse de 30 soruluk testlerde 29 soruyu bu yöntemle sorunsuz çözdüğümüz olmuştur.

önemli not: henüz psikopat hocalarda denenmemiştir.

kaos yöntemi

türü: kitlesel
zorluk derecesi: zor
risk faktörü: nispeten yüksek
kullanım alanı: testler coğrafya gibi kısa cevaplı sorular ve özellikle habersiz yazılılar.

ustalık gerektiren bir yöntemdir. amaç sınıf içinde karışıklık yaratıp öğretmenin dikkatini dağıtmaktır. şimdiye kadar en kesin başarı ani rahatsızlanma yöntemiyle sağlanmıştır. kusma, burun kanaması gibi bir mizansen yaratılır. kendini sınıfın başarısı adına feda edecek kişi ani bir hareketle ayağı fırlar, kusmak üzere olduğunu ya da burnunun kanadığını iddia eder. burun kanaması bir ön hazırlık gerektirir. önceden dezenfekte ettiğiniz bir toplu iğneyi iyice sıktığınız işaret parmağına hafifçe batırıp kanı avucunuza iyice yayın. kanın baş ve işaret parmağı arasındaki boşlukta iyice görünür halde olmasına özen gösterin. birden yerinizden fırlayıp dikkati üzerinize çekin. öğretmene lavaboya gitmeniz gerektiğini paniğe kapılmış bir halde ama oldukça yavaş bir şekilde anlatın. bu sırada birkaç arkadaşınız "aa nooldu vah vah" gibi sesler çıkarmalı ve sınıfta bir uğultu oluşturmalıdır.hiçbir öğretmen kan kaybından ölmenize razı olmayacaktır. siz şovunuzu tamamladığınızda tüm arkadaşlarınız sözlü bir biçimde kopya alış verişini tamamlamış olacaktır.

90li yillarin sonunda kara harp okulu nda kullanilan oksuruklu saat yontemi filmlere konu olacak duzeydedir ve uzun sure kullanilmasina ragmen cozulememi$tir. bu kopya yonteminin cozulmesinden sonra kara harp okulunda her hangi bir saat ile sinava girmek yasaklanmi$tir. bu metodu kullanip geli$tiren ki$iden dinledigim kadariyla aktarayim.

oksuruklu saat yontemi

turu: grup halinde (sinava girenlerin tumu)
zorluk derecesi: cok kolay
risk faktoru: cok du$uk
kullanım alani: tüm testler (sayisal veya sozel)

sinava girmeden once herkes saatlerini ayni olacak $ekilde saniyesi saniyesine kadar ayarlar.

bu kopya metodunda ortak bir siralama kurali $arttir. ornek olarak; sayisal bir sinavda sorular $iklarinin en kucuk degerlerine gore siralanir, sozelde ise $iklarin alfabetik siralamasi goz onunde bulundurulur. siralamanin herkes tarafindan ayni $ekilde yapilmasi gerekmektedir. bu i$in ba$langic kismidir.

siralama bittikten sonra o derste iyi olanlar sorulari hizli hizli cozerler. sorularin cozulmesi bittikten sonra kararla$tirilan an beklenir.

kararla$tirilan an gelince sorulari cozen ki$i veya ki$iler belli zaman araliklarinda oksurmeye ba$larlar. $oyle ornek verebiliriz; dort $iktan olu$an testte her soru icin 20 saniye ayrilir, herkesin bekledigi andan itibaren saatler takip edilir ve be$er saniyelik zaman dilimlerinin kacincisinda oksurulmu$se cevap o $ik olur. be$inci ve onuncu saniye arasinda oksurulmu$se cevap "b" $ikkidir. bu yontemle tum cevaplar yakla$ik 100 ki$inin oldugu sinav salonunda okunur.

siralama dogru yapilmi$sa ve takip iyiyse i$lem tamamlanmi$ demektir. bu yontem uygulanirken istenmeyen tek durum hasta olan bir ba$ka ki$inin kendini tutamayarak oksurmesi veya hap$irmasidir.

bu yontem uzun sure ba$arili bir $ekilde kazasiz uygulanmi$tir. ogrencilerin bir $eyler yaptigindan $uphelenen ogretmenlerin tum cabalari ise bo$a cikmi$tir. hatta bir sinav esnasinda gozlemci subay isyan edercesine "siz bir $eyler yapiyorsunuz ama anlayamiyorum" $eklinde bagirmi$tir.

yontemi anlayamayan ogretmenler grup sayisini artirarak onlem almaya cali$mi$lardir. ba$langicta a ve b gruplariyla sinava giren ogrencilerin kar$isina artik a,b,c,d,e ve f gruplari cikmi$tir. fakat sorulan sorularin neticede ayni olmasi sebebiyle, bu onlem metodun uygulanmasi acisindan i$e yaramami$tir ve kopya yontemi tikir tikir i$lemeye devam etmi$tir.

en sonunda okuldan atilmakla kar$i kar$iya kalan ogrencinin olayi aciklamak zorunda kalmasiyla yontem aciga cikmis ve her turlu saatin sinavlarda kullanilmasi yasaklanmi$tir. muhtemelen bu yasak hala devam ediyordur.

edit: devam ediyormu$...

board marker* taktiği.

türü: kitlesel
zorluk derecesi: kolay
risk faktörü: düşük
kullanım alanı: formül ya da kısa tanım, ezber gerektiren tüm dersler.

en güvenli kitlesel kopya çekme yöntemidir. kopyayı sınıfın duvarını süsleyen türk bayrağı, atatürk'ün gençliğe hitabesi, istiklal marşı, atatürk resmi gibi tabelaların cam yüzeylerine oturduğunuz yerden rahatça okuyabileceğiniz büyüklükte yazın. bu tip ispirtolu kalemlerin ışığı yansıtmama gibi hoş bir özelliği vardır. uygun açıdan bakıldığında sınıfın en arkasından bile rahatça okunabilir. kürsüden kalkmayan öğretmen tipine karşı idealdir.

Bonus

çok ileri seviye: